Anpassad sökning

söndag, april 22, 2018

2015 Atlas Wines Omen


Företaget Atlas Wines har inte gjort det helt enkelt för sig med sitt koncept Omen. Planen är att slå sig in på marknaden i det tuffa prissegmentet under $20. Där regerar i dag några av världens största producenter. Till skillnad från dessa, ska vinerna från Omen vara mer hantverksmässigt tillverkade och inte innehålla tillsatser. Som förebild har man haft de många små och framgångsrika microbryggerier som växt fram i USA under senare år och vars öl gjort succé världen över.

Omen gör i dag fyra röda viner. Förutom den Zinfandel vi provat innehåller portföljen också en Cabernet Sauvignon, en Red Blend som i årgång 2016 innehåller 50% Syrah, 27% Barbera, 16% Petite Sirah och 7% Zinfandel, och dessutom en Pinot Noir med druvor från Oregon. Frukten till firmans andra viner kommer från Sierra Foothills AVA som ligger strax öster om Kaliforniens huvudstad Sacramento.

Av Zinfandel årgång 2015 gjorde Omen 750 lådor.  Förutom 95% Zinfandel innehåller vinet också en skvätt, 5%, Petite Sirah. Alkoholhalten ligger på 15% och 10% av vinet har legat på nya franska ekfat. Oklart hur länge. 

Omen har en trevlig och komplex doft med björnbär, nypon, gräddkola, salmiak och blyerts. Smaken är något kort och innehåller björnbär, hallon och lakrits. Här finns en del tuggiga tanniner. Sötman är ganska hög men vinet blir inte syltigt och kladdigt

Vi drack Omen Zinfandel till tre olika sorters pizza. Det funkade OK men jag tror att Omen varit betydligt bättre till mat med aning hetta eller sötma. Till relativt syrarik italiensk tomatsås blev det inte någon riktig fullträff.

Omen importeras av Vinopia. 2015 Zinfandel finns i beställningssortimentet och priset ligger på 274 kr. Det känns lite för mycket med tanke på att Omen i USA försöker slå sig in i segmentet strax under $20. Förutom detta tycker jag att Omen Zinfandel är ett riktigt trevligt vin!

Pizza x 3 

Inga kommentarer: