Anpassad sökning

söndag, mars 19, 2017

2015 Manni Nössing Müller-Thurgau Sass Rigais


Ett snabbt och kort inlägg om ett härligt vin på druvan Müller-Thorgau från Manni Nössing i Sydtyrolen. Vinet släpptes i SB:s vinkällarbutiker 17 mars och det finns fortfarande ett tjugotal flaskor kvar i Göteborg och Stockholm. Några färre i Malmö.

Müller-Thorgau korsades fram i slutet av 1800-talet av dr. Müller från Thorgau i Schweiz. Druvan är en korsning av Riesling och Madeleine Royale men eftersom man trodde att det var Silvaner man korsat med fick druvan namnet Rivaner.  



Manni Nössing startade sin verksamhet 1998 och den sammanlagda vingårdarealen uppgår till 5 ha. Här, på upp till 800 meter över havet, odlas Kerner, Grüner Veltliner, Müller-Thurgau, Riesling, Sylvaner och Gewürztraminer. Den sammanlagda produktionen uppgår till ungefär 4000 lådor.


Vi dricker vinet till östersjölax som bakats i ugn, blomkålspuré och haricots verts. Enkelt och gott till Manni Nössings Müller-Thurgau. Vinet har doft av grape, stenfrukter och päron. Här finns också mineral och en antydan av tropiska frukter. I smaken handlar det om äpple, fläder, apelsin och krydda i form av nejlika. Mycket gott och matvänligt! Priset för en flaska ligger på 200 kr.

Lax fiskad i Östersjön, en bit utanför Ystad.

söndag, mars 12, 2017

2007 Gemstone G

2007 Gemstone G


Av årgång 2007 gjorde lilla Gemstone Vineyard i Yountville, sammanlagt 2500 lådor vin. Gemstone gör varje år runt 50 lådor Chardonnay men lejonparten 2007 var naturligtvis deras hyllade Bourdeauxblend G. 2007 bestod blandningen av 93% Cabernet Sauvignon, 3,5% Merlot och 3,5% Petit Verdot. 2008 såldes Gemstone och i dag gör firman två röda viner. 

Gemstone startades 1997 av Suzie och Paul Frank som byggt upp en förmögenhet på att handla med diamanter i Los Angeles. Den pyttelilla vingården på 6,5 ha, är planterad med olika kloner av Cabernet Sauvignon vid sidan av Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc och Chardonnay. 

Vi dricker 2007 Gemstone G till en vildsvinsragu med gnocchi och det blir alldeles, alldeles underbart! Visst kanske vinet skulle bli ännu bättre och fått ett större smakdjup med ytterligare ett antal år till på rygg men jag hade bestämt mig för att 2017 var året då jag skulle börja dra korkarna ur min lilla samling 2007:or från Napa.

Det mycket kraftfulla vinet har doft med svarta vinbär, bigarråer och mörka hallon. Här finns också en kryddig ton, cigarrlåda, grafit och mineral. I munnen är vinet mjukt men med en hel del tanniner. Har finns vinbär, körsbär och hallon tillsammans med lakrits, sassafras och fat. Vinet har legat 20 månader på 70% ny fransk ek. 

Självklart skulle det vara toppen att ha många flaskor kvar av detta vin för att se vad som händer med tio-tjugo års lagring. Men i den världen lever inte jag och istället är jag tacksam över att jag har fått chansen att prova 2007 Gemstone G.  

söndag, mars 05, 2017

2014 Frog's Leap Sauvignon Blanc Rutherford

2014 Frog's Leap Sauvignon Blanc Rutherford

Ganska tidigt i min personliga vinhistoria, och trots att jag försökte med nästintill våldsamt dyra flaskor, upptäckte jag ofta blev besviken på Sauvignon Blanc från Kalifornien. Därför har vin på denna druva från The Golden State, inte fått speciellt många chanser på senare år. Men efter 2014 Sauvignon Blanc från Frog's Leap i Rutherford måste jag nog revidera min uppfattning och börja prova mer.

Frog's Leap startades av John Williams och Larry Turley i början av 1980-talet och 1981 kom firmans första viner — Sauvignon Blanc och Zinfandel. Det blev succé ganska direkt! Inte minst efter att NY-times publicerat artikeln Frog's Leap: A price of Wine

1993 sålde Larry Turley sin del i Frog's Leap till John och Julie Williams för att starta sitt egna Turley Wine Cellars. Frog's Leap tvingades flytta från den ursprungliga grodfarmen och slog sig istället ner strax utanför Rutherford. Tidigt i Frog's Leaps historia började John Williams intressera sig för tokerierna inom biodynamisk odling. På senare år har han dock övergett de värsta stolligheterna. 


Frog's Leap Winery – mitt i Napa Valley. Klicka för karta. 

Druvorna till vinet, 100% Sauvignon Blanc, kommer från Frog's Leaps egna ekologiska vingårdar i Rutherford som är så kallat "dry farmed". Vinet har jästs på naturlig jäst i rostfria fat.  Det har gett vinet en frisk citrusdoft med grape och pomelo. Några krusbär har också letat sig in i bilden tillsammans med en hel del mineral. I smaken hittar vi vita vinbär, krusbär och mogna bordsdruvor tillsammans med en antydan av vingummi – den ljusa sorten. 

Sammanfattningsvis en härligt lyxig, matvänlig Sauvignon Blanc som är ganska annorlunda från allt du hittar i Loire eller på Nya Zeeland. Finns i beställningssortimentet på SB och priset ligger på 230 kr.

Vinerna från Frog's Leap importeras av Ward Wines. I beställningssortimentet finns, förutom denna Sauvignon Blanc, också Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Chardonnay och den Merlot jag skrivit om tidigare.