Anpassad sökning

söndag, januari 29, 2017

2015 Ten Minutes by Tractor Chardonnay 10X


10 X är den enklaste vinserien från Ten Minutes by Tractor med druvor som inhandlas från olika vingårdar på Mornington Peninsula i delstaten Victoria. Druvorna handplockades och jäste på naturlig jäst. En del genomgick malolaktisk jäsning och vinet har legat nio månader på 15% nya franska ekfat.

2015 Chardonnay 10 X släpptes i SB:s tillfälliga sortiment 20 januari och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 260 kr. 

Vi dricker det härliga vinet till Murgh Makhani eller indisk smörkyckling och det fungerar utmärkt, även om vi hade hoppats på toner av smör i vinets doft och smak. Istället hittar vi doft av päron, persika, galiamelon och vanilj. Den fruktiga och friska men samtidigt avrundade smaken domineras av päron, äpple och söta citrusfrukter. Fatlagringen ger sig tillkänna men är ganska subtil. Självklart är vinet ungt men väldigt trevligt just nu. Någon anledning att lagra ser jag inte. 


Murgh Makhani

3 pers

1/2 gul lök (normalstor), hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
3 cm ingefära, riven
2 tsk citronjuice
2 msk vatten
1 burk hela tomater (alt 2 dl tomatjuice)
500 h kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar – 4-6 st/filé
1 tsk garam masala
2, 5 dl vispgrädde
1 dl yoghurt
1 lagerblad
1/2 tsk chilipulver
3 msk ghee


Blanda de fem första ingredienserna och kör i blender till en puré. Sila tomaterna och ta tillvara på juicen. Det behövs ca 2 dl. Krossa tomaterna och pressa ur juicen. Stek kycklingbitarna runtom på mediumvärme i olja. Strö över garam masala. Ställ åt sidan. Hetta upp ytterligare någon msk olja och stek lökpurén tills den blivit torr. Tillsätt grädde, yoghurt, tomatjuice, lagerblad, chilipulver och kycklingen. Sjud i 15 min. Tillsätt ghee och låt den smälta ut i såsen.

Detta är en förenklad version av den klassiska indiska rätten. Jag har kombinerat delar från olika recept för att det ska bli både enkelt men samtidigt genuint. Den som vill göra "äkta" Murgh Makhani bör inte ha problem att hitta recept på webben.

Murgh Makhani – indisk smörkyckling och kryddigt gult ris.

söndag, januari 22, 2017

2012 Callaway Cellar Selection Zinfandel California



Historien bakom Ely Callaway Jr. från Georgia och hans tre karriärer är ganska enastående. Ely var fast besluten om att inte gå i familjens fotspår inom textilindustrin men USA:s armé och diverse tillfälligheter ville annorlunda. Militären tycket att Elys bakgrund gjorde det självklart att han skulle syssla med kläder och placerade honom på Philadelphia Quartermaster Depot. Ely avancerade så småningom till major och stannade inom försvarsmakten i tio år.

Sedan vände sig Ely till den privata sektorn med sina idéer om att blanda polyestrar med naturmaterial som ull och bomull. Det blev succé! 1973 pensionerade sig Ely Callaway Jr. Han var då VD för Burlington Industries och hade redan köpt 57 ha mark utanför staden Temecula i södra Kalifornien.

Från Temecula i södra Kalifornien är det bara strax över
en timmes bilresa till mexikanska gränsen.
Inte många trodde på projektet att göra vin så långt söderut men 1976 blev Callaways Riesling utvalt att serveras hos president Gerald Ford i Vita huset när Storbritanniens drottning Elisabeth II kom på besök.  Tydligen bad drottningen om påfyllning av vinet och begärde att få träffa vinmakaren. Succén var åter igen ett faktum!

1981 såldes Callaway Winery & Vineyard med god förtjänst till Hiram Walker and Sons (Canadian Club Whisky). Ely Callaway som redan i unga år börjat spela golf investerade en del av vinsten i ett företag som tillverkade golfklubbor. I mitten av 1980-talet köpes hela företaget av Ely och namnet ändrades till Callaway Golf. Inom kort var företaget, med stor hjälp av de ikoniska Big Berha-klubborna, ett av de största varumärkena i golfvärlden.

Hur gick det då med vinfirman? Jo, skördeuttaget utökades kraftigt och vinproduktionen ökade tiofalt med sedvanlig kvalitetsförsämring som följd. Sedan 2005 är Callaway åter i privat ägo och arbetet med att höja kvaliteten har snabbt gett resultat.



Vi dricker vinet till burgare men byter köttet mot svarta bönor. Det blir toppengott men kräver dubbel ost och ganska rejält med sås (och mayo). Vi kör med mytomspunna och urgoda Show Me BBQ-sås som tidigare var hopplös att få tag på. Numera är produktionen stabilare och produktionstakten högre. Det har gjort att myten minskat men att såsen är enkel att få tag på. Säljs i Sverige via Extreme Food i Göteborg. Har du grill kan du direkt satsa på 1 gallon-dunken för 800 kr!

2012 Callaway Zinfandel har en mullig och klassisk doft med björnbär, svartpeppar och en del fat. I smaken hittar vi körsbär, björnbär, hallon och katrinplommon. Vinet är inte någon syltbomb men sötman upplevs som ganska hög. En enkel, trevlig Zinfandel som varit toppen för ungefär halva priset! Callaway importeras av Vinopia.  


Black bean burger

3 st

1 burk svarta bönor (380 g)
1 dl ströbröd
1/2 liten gul lök, riven
1 litet ägg
1 /2 tsk ancho-chilipulver
1/2 chipotle i adobo, hackad
salt
peppar

Häll spadet av bönorna och mosa med t ex potatisstöt eller gaffel. Blanda med övriga ingredienser och stek på mediumvärme i olja. Servera gärna med dubbel ost och någon skön sås. Bönburgare har en tendens att kännas aningen torra. 

Originalrecept från The Pioneer Woman

Black Bean Burger med dubbel ost och ugnsrostade potatisklyftor.

söndag, januari 08, 2017

2014 Calera Chardonnay Central Coast


200 kronor kostar denna bas-chardonnay från Calera i Hollister, San Benito County, efter den senaste svenska skattehöjningen på alkohol. Det är fortfarande ett helt OK pris för en bra kalifornisk Chardonnay. Pris till konsument direkt från Calera är $20. 196 SEK med dagens växelkurs.

Druvorna till vinet kommer från sju olika vingårdar i mellersta Kalifornien – två i Santa Barbara County, två i Monterey County och vardera en i San Benito County, San Louis Obispo County och Santa Clara County. Plockningen skedde för hand och druvorna pressades i hela klasar. Vid vinmakningen användes enbart druvornas naturliga jäst. Vinet har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya.

Calera har specialiserat sig på Pinot Noir och Chardonnay men gör också ett vin på Viognier. Calera importeras av Johan Lidby Vinhandel. På Sb finns den Chardonnay vi provat plus en Pinot Noir från Central Coast som kostar 250 kr. I beställningssortimentet återfinns fem vingårdsbetecknade viner på Pinot Noir som prismässigt startar strax under 500 kr och sträcker sig upp till nästan 800 kr. Calera startades av Josh Jensen 1975.

2014 Chardonnay Central Coast har doft med mineral, citrus och päron. Här finns också nötter, vanilj och fat. I smaken återkommer päron och citrus tillsammans med vanilj och fat men vi hittar också smörkola och salmiak. Alkoholhalten (14,4%) värmer men stör inte. I vinets eftersmak finns en aning beska.

tisdag, januari 03, 2017

Gott Nytt År!



Nyårsafton firade Jen och jag hemma i Sjöstaden med kära vänner, goda viner – både med och utan bubblor, och med en ganska okomplicerad middag. Eftersom vi bestämt oss för Surf and Turf till huvudrätt med endast sallad (och sås) som tillbehör, satsade vi på en mättande pasta till förrätt.  


Innan vi kommit så långt blev det några glas Champagne, chips och löjrom. Smarrigt! Vi bredde crème fraîche och finhackad rödlök på ett serveringsfat och toppade med löjrom och dill. Sedan fick var och en ta för sig med hjälp av chips.


Förrätten bestod av linguine och en gräddig saffranssås med paprika, spenat och räkor. Till detta valde vi att servera 2009 Flor från Jonata i Buellton, Santa Ynez Valley, Kalifornien. Vinet är en blend med 67% Sauvignon Blanc och 33% Semillon. Det har en något parfymerad doft med pomelo, karamell och vanilj. Smaken är frisk men avrundad med citruszest, vanilj och fat. Mycket gott, ganska annorlunda och funkade bra till vår saffranspasta. Av årgång 2009 gjorde Jonata 290 lådor Flor. I Sverige finns vinet att köpa via Gaston för 465 kr. 


Till varmrätten korkade vi upp en Dark Blossom Syrah från Sine Qua Non. Jag erkänner glatt att jag är en etikettsdrickare och det är alltid en härlig känsla att kunna unna sig en SQN. I min bok är Syrah det bästa som finns och därför blir dessa högtidsstunder alltid synnerligen speciella. 



SQN gör viner med nytt namn och nya etiketter varje år. Druvorna i Dark Blossom växte i Santa Barbara säsongen 2011 och vinet är en blandning med 84% Syrah, 8% Grenache, 4% Petite Sirah. Resterande 4 procent består av Roussanne och Petite Manseng. Väldigt, väldigt intensivt och fruktigt med viol, svarta vinbär och lakrits i doften, samt hallon, vinbär, blåbärspaj och lakrits i smaken. Vill ha mer!



Vi avslutade med chokladkaka och salt kolasås och till det hade våra vänner tagit med en tawny från David Hook i Hunter Valley som inköpts på vineriet 2010. Ett fortifierat vin gjort på Shiraz och Cabernet Sauvignon med doft av russin och fikon. Ungefär samma saker återfinns i smaken tillsammans med mörk choklad. Jag har ingen större erfarenhet av den här typen av vin men David Hook Old Tawny Dickies Blend fungerade förträffligt till vår chokladkaka. En stort tack till O & A för en härlig nyårskväll!



Till alla läsare vill jag passa på att önska ett riktigt gott 2017, fyllt med god mat och härliga viner!

Hälsningar från Johan P