Anpassad sökning

söndag, september 17, 2017

2015 Halcón Vineyards Pinot Noir Oppenlander Vineyard



Oppenlander Vineyard ligger ungefär en och en halv km öster om den lilla staden Mendocino, tre timmars bilresa norr om San Fransisco. Vingården som ligger på hög höjd och bara några mil från havet, sägs vara en av de kallaste i hela Kalifornien. Jorden här är tunn och näringsfattig. Tyvärr hittar jag inte speciellt mycket information om vinet. Både Halcón och svenske importören Quaffable Wines har sorgligt dåligt uppdaterade hemsidor.

Halcón vineyards ägs och drivs av Paul och Jackie Gordon. Vin är parets stora intresse men fortfarande en hobby. Båda har heltidsjobb i San Jose och tar bilen till Mendocino på helgerna. Där, nästan 800 meter över havet i Yorkville Highlands AVA, har de två liten stuga och 4 ha vingård. 

Halcón, hök på spanska, har tagit sitt namn efter Hawks Butte, den högsta
punkten i området där deras druvor odlas. Klicka för karta.
De första vinerna som Halcón släppte var av årgång 2009. I portföljen finns, förutom den Pinot Noir vi provat, också en Syrah, en röd blend på Grenache, Mourvèdre och Syrah och vita Prado som är en blandning med Marsanne och Roussanne. Vinifieringen görs i San Francisco och endast naturlig jäst används. Produktionen ligger mellan 75 och 200 lådor av varje vin. 

Sötfruktiga 2015 Pinot Noir Oppenlander Vineyard doftar hallon, jordgubb och körsbär. Här finns örter, rosor, fat och även något metalliskt. I munnen är vinet ganska sött men med schysst syra som stramar upp det hela. Här finns både både röd och mörk frukt. Vi hittar körsbär, svarta vinbär, hallon, lakrits och fat. Jag gillar Halcón Pinot Noir. Ett mycket trevligt vin men kanske inte speciellt graciöst och elegant. Här handlar det mer om extra allt. Precis som jag vill ha det! 

Vi drack vinet till en kycklinggryta med kantareller, vitt vin, grädde, saffran och senap. 

480 flaskor 2015 Halcón Vineyards Pinot Noir Oppenlander Vineyard släpptes i det tillfälliga sortimentet på Sb i början av augusti. Det finns fortfarande flaskor kvar. Pris: 329 kr.   

Kycklinggryta med kantareller, vitt vin, grädde, saffran och senap.

Inga kommentarer: