Anpassad sökning

lördag, september 02, 2017

2013 SIXTO Chardonnay Frenchman Hills


Kantarellsäsongen är här och för mig innebär det också att det är chardonnaytid. Jen och jag har hunnit med viner från flera olika producenter runtom i världen men inte alla har varit tillräckligt intressanta för att skriva om.

Men ett intressant och mycket, mycket bra vin är 2013 Frenchman Hills Chardonnay från SIXTO. Bakom etiketten står Brennan Leighton och Charles Smith. Brennan innehar posten som "director of winemaking" på Smiths K Wintners, eller om det möjligtvis numera heter Wines of Substance, och han gör också vin under den egna etiketten B. Leighton Wines.


Searching for Sugar Man

SIXTO har specialiserat sig på Chardonnay och i portföljen finns fyra viner som är gjorda på enbart denna druva. Vid sidan av Frenchman Hills finns ytterligare två vingårdsbetecknade och dessutom ett vin kallat "Uncovered" med druvor från flera vingårdar i Columbia Valley. Den senare finns i beställningssortimentet för 349 kr. Frenchman Hills, som med sina 489 kr är något dyrare, släpptes i det tillfälliga sortimentet i början av augusti. Det finns fortfarande flaskor kvar vinkällarbutikerna.

Vinets namn är inspirerat av den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som den mycket uppmärksammade och oscarsbelönade dokumentärfilmen "Searching for Sugar Man" handlar om. Kanske var det så att folkmusikern Rodriguez glömdes bort och återupptäcktes och att Smith/Leighton på samma sätt vill återupptäcka bortglömda vingårdar. Krystat, javisst men har man så pass många etiketter som Charles Smith måste orken att hitta på nya namn börja sina någonstans...


Danish Butter Cookies

Orken att göra bra vin är det dock inte något fel på. Både jag och Jen slogs, bildligt talat, omkull av det härliga vinet. Årets hittills bästa Chardonnay!

Vinet är mycket aromatiskt och vi hittar päron, gula blommor, Danish butter cookies, citronkola och fat. I smaken finns färsk citrus tillsammans med citronsockerkaka, äpple och vingummi. Kommer på mig själv med att le fånigt efter varje liten sipp.


Kantarellpizza

Vi dricker det härliga vinet till en pizza verde med tre sorters kantareller (färska, smörstekta och picklade), tomat och mozzarella. Enkelt och mycket gott. Pizzan en riktig festmåltid tillsammans med 2013 SIXTO Chardonnay Frenchman Hills. Tack Charles och Brennan för årets stora överraskning. Jag kommer att köpa fler flaskor!

Inga kommentarer: