Anpassad sökning

lördag, november 23, 2013

2007 Clos du Val Cabernet Sauvignon Napa Valley

2007 Clos du Val Cabernet Sauvignon Napa Valley

Vi har nu börjat dra korkarna ur våra Cabbar i årgång 2007 från Napa Valley. De riktiga tungviktarna ska jag försöka låta ligga några år till fast jag vet att det är förskräckligt svårt.

Först ut är Clos du Val med en druvblandning som består av 86% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc, 3% Merlot, och 2% Petit Verdot. Vinet har legat 18 månader på franska fat där 25% var nya. Jag köpte vinet i april 2011 för 249 kr från beställningssortimentet och det var Mondo Wine som importerade. Sedan i höstas finns Clos du Val Cab Sauv Napa Valley i Sb:s ordinarie sortiment. Det är nu årgång 2010 som gäller och priset är forfarande 249 kr.

Vi drack Clos du Val vid förra veckans söndagsmiddag och vinet blev mycket uppskattat bland alla kring bordet. I doften hittar vi höstskog och svamp tillsammans med en hel massa mörka bär som vinbär, blåbär och körsbär men också klassiska toner från druvan och faten. Jag tänker närmast på cigarrlåda och blyertspenna.

Vinet har ganska hög syra men också sötma och en del tanniner. Smaken är bärig med vinbär och körsbär.  Fungerar utmärkt till vår långsamt bakade högrev med gräddstuvade persiljerot och... mac and cheese!

Den stora frågan är hur länge vi kan vänta innan korken dras ur nästa 2007 C.S. från Napa?

Högrev som bakats 12 timmar i ugn.

lördag, november 16, 2013

2011 Calera Pinot Noir Central Coast



En dag före årets Mårtensafton firade Jen och jag Mårtens gås men inte med massor av gäster och stor middag detta år. Istället gjorde vi det enkelt för oss med gåsbröst istället för en hel fågel. Svartsoppan köpte vi färdig i Hötorgshallen men den var tyvärr en katastrof. Vi skulle dela på en portion men varken Jen eller jag åt mer än ett par skedar var. Hur tänkte ni här, Hellbergs fågel & vilt?

Det franska gåsbröstet var däremot utmärkt. Vi bestämde oss för hoppa över de traditionella tillbehören och servera bröstet med apelsinsås, ugnsrostad broccoli och en sallad. Det fungerade alldeles utmärkt och blev en näst intill perfekt kombination till dagens bas-pinot från Calera i Holister, strax söder om San Francisco i San Benito County.  Ett vin som både Jen och jag tyckt väldigt mycket om i tidigare årgångar och årgång 2009 har varit min favorit. Men från och med nu måste alla kommande årgångar jämföras med den ytterst eleganta 2011:an.

Druvorna till 2011 Calera Pinot Noir Central Coast kommer från sju vingårdar belägna i San Louis Obispo-, Monterey-, San Benito- och Santa Clara County.  I doften hittar vi solmogna hallon, jordgubbar och mörka plommon tillsammans med svartpeppar. I munnen finns det en hel del syrlighet tillsammans med aningen sötma. I smaken handlar det om hallon, körsbär, plommon kryddor och fat. Vinet har legat 11 månader på franska fat, där 10% var nya.

Vinet importeras av Johan Lidby Vinhandel och priset ligger på 219 kr. Det finns fortfarande ganska gott om flaskor kvar runtom i landet och för strax över 200 kan det inte bli snyggare eller elegantare än så här!


Apelsinsås

2 pers

2 apelsiner, saften
3 dl vitt vin, torrt
2 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk maizena, utrört i lite vatten
1 msk smör
salt
peppar


Koka upp vinet och reducera några minuter. Häll i apelsinsaften och fond. Koka upp och tillsätt maizena. Koka upp igen och blanka av med någon msk smör. Smaka av med salt och peppar.



Gåsbröst med apelsinzest, ugnsrostad broccoli och en sallad.
Apelsinsåsen serverades separat.

söndag, november 10, 2013

And the winner is...

Jag kan inte minnas att jag vunnit någonting sedan min idrottskarriär på 1980-talet men tidigare i veckan tilldelades jag Matbloggspriset i kategorin Bästa dryckesblogg! Det kändes väldigt överraskande att uppmärksammas på detta sätt och givetvis mycket roligt och hedrande.


Kategoriansvarig för  Bästa dryckesblogg 2013 har varit välkände mat- och vinprofilen Fredrik Schelin som bland annat ligger bakom DinVinguide.se och Stockholm Wine Club. Fredrik driver också restaurangen Syster O Bror tillsammans med sin syrra. Till sin hjälp i juryarbetet har Fredrik haft Magnus Reuterdal och förra årets vinnare Anders Öhman, båda bekanta namn för alla som läser svenska vinbloggar.

Min blogg var nominerad i dryckeskategorin tillsammans med Ett glas rött, tack! och Ofiltrerat. Båda skulle naturligtvis vara lika värdiga vinnare och jag vill tacka juryn för att ni valde min blogg.

Motiveringen:

Under sju års tid har denne bloggare konsekvent och outtröttligt satt ljuset på Nya världens viner. Med ett behagligt och choosefritt språk fokuserar han på det väsentliga: hur vinet smakar och upplevs men kanske allra viktigast, hur det smakar i kombination med mat. Vinet presenteras alltid tillsammans med rätten det avnjutits till och ibland får vi även receptet. Det är så här vi vill se mat- och vinbloggandet – i härlig symbios.  Starkt jobbat Johan – din blogg kommer vi ALDRIG att sätta P för!

Priset och uppmärksamheten har fått mig att börja tänka efter vad det är jag vill med mitt bloggande? Det enda jag hittills kommit fram till är att jag tänker fortsätta skriva om mina mat- och vinupplevelser men jag har också en önskan att utveckla det. Min blogg har sett ungefär likadan ut sedan starten 2007. Nästan det ända som tillkommit var när jag började fotografera maten sommaren 2010 och den utvecklingstakten kanske är lite väl långsam.

Vad som kommer att hända med bloggen vet jag fortfarande inte. Kanske blir det bara små förändringar, kanske kommer vinvärlden att skaka i sina grundvalar!

Som pris för bästa dryckesblogg 2013 får jag möjlighet att ge ut en bok genom Books on Demand. Det känns självklart vansinnigt roligt med en egen bok men under våren tänker jag först och främst fortsätta att utföra ett bra arbete på mitt ganska nya jobb vid Barn- och utbildningsförvaltningen i Solna Stad och dessutom slutföra mina studier vid Stockholms universitet. Bloggande och funderingar på vad boken ska innehålla får jag hinna med på den tid som blir över. Förslag till förbättringar av bloggen och vad boken ska handla om mottages tacksamt till min mailadress johan_peterson@nyc.com.

Till slut ett stort tack till Christopher, Kinna och alla andra som arbetar med Matbloggpriset, juryn till dryckespriset och givetvis till alla som läser min blogg.

Hälsningar,

Johan Peterson

Prisutdelning på Mitt kök-mässan. Prisutdelare var Alexandra Zazzi
och Fredrik Schelin. Det är jag i mitten!

fredag, november 01, 2013

2011 Jamsheed Syrah Garden Gully Vineyard


Trots att Gary Mills på Jamsheed har döpt firman efter persisk kung och citerar persiske 1200-tals poeten Rumi på hemsidan och på korkarna, har han valt att kalla druvan för Syrah och inte Shiraz. Det kanske har att göra med åren i Kalifornien där Gary arbetade med Paul Draper på Ridge Wineyards eller med att en stor del av firmans viner exporteras till USA.

Jamsheed har specialiserat sig på Syrah och har flera single vineyard Syrah i sin portfölj. Denna  innehåller också en Rousanne och en Riesling. Ingen vet hur gamla stockarna i vingården Garden Gully är men det finns en del tecken på att de planterades sent 1800-tal. 

Vinet som importeras av MondoWine släpptes i 1 oktober och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 399 kr. Det kallar jag ett klipp för detta är riktigt, riktigt bra!

Doften domineras av mörk frukt som plommon, björnbär och katrinplommon. Här finns också rått kött, torkade örter, grafit och fat. Det är så bra att mungiporna automatiskt åker uppåt.

Smaken är fruktig med plommon, björnbär och nypon. Här finns en frisk syra, kryddor i form av peppar och muskotnöt, och fat. 14,5% alkohol ställer inte till det alls och vinet är fantastiskt bra redan nu men kommer säkert att vinna en del på att ligga still ett par, tre år. 

Boeuf Bourguignon in the making.
Vinet serverades till en Boeuf Bourguignon och spätzle med gruyere och karameliserad lök och det blev förträffligt gott ihop. Receptet på det senare har jag snott rakt av från Food and Wine.

Till boeufen blev det rökt sida i tärningar istället för bacon i strimlor.

Spätzle med gruyere och karameliserad lök

4 pers

6 dl vetemjöl
3,5 dl mjölk
1 ägg
4 äggulor
1/4 tsk nyriven muskotnöt
salt och peppar
1 msk smör,
3 dl riven gruyere
1 silverlök, tunt skivad
olja

Vispa ihop mjölk, ägget och äggulorna i en bunke. Blanda mjöl, muskot, 1 tsk salt och 1/4 tsk peppar i en annan bunke. Blanda sedan ihop äggmixen med mjölet men rör inte alltför noga. Täck över med plastfolie och låt vila minst en timme eller över natten. Koka upp en kastrull med vatten och förbered en skål med isbitar och kallt vatten. Häll ett par dl av smeten i ett durkslag med stora hål och tryck med sked ner i det kokande vattnet. Upprepa tills all smeten är slut och koka i ytterligare ca 2 minuter. Häll av vattnet och häll spätzlen i isvattnet. Rör runt tills isen smält. Häll av vattnet. Värm ugnen till 200°. Häll spätzlen i en oljad form. Fördela smöret och osten ovanpå. Ställ in i ugnen 20 minuter. Stek under tiden löken i olja, först på hyfsat hög värme i någon minut sedan på låg värme i en kvart. Salta och peppra. Ta ut spätzlen från ugnen och garnera med löken. Receptet kommer från Food and Wine.


Spätzle

Boeuf Bourguignon och spätzle med gruyere och karameliserad lök.
Spätzle är en sydtysk rätt som påminner om pasta.