Anpassad sökning

onsdag, juli 24, 2013

2009 Edmeades Mendocino County Zinfandel


Zinfandelspecialisterna Edmeades från Andersson Valley startade på 1960-talet med att sälja druvor till bland andra Seghesio och Parducci men tidigt 70-tal började man göra vin i eget namn och 1988 såldes Edmeades till Jess Jackson och Jackson Family Wines.

I dag gör Edmeades flera vingårdsbetecknade zins  och den vi dricker som är gjord på druvor från Mendocino County. Jag har inga närmare geografiska upplysningar om druvornas växtplatser och har också hittat olika uppgifter om vilka druvor som ingår i vinet. Edmeades själva har inga upplysningar om 2009:an men andra sidor säger Zinfandel, Petite Sirah och Syrah men utan att närmare ange i vilka mängder. Enligt svenske importören Amka ingår även en del Grenache.

En hel del är således oklart när det gäller druvorna men vad som däremot gäller är att alla Edmeades viner är gjorda med vildjäst i öppna tankar och att de inte filtreras.

Vinet har en väldigt rökig, kryddig doft med en del chark och mycket solmogen röd frukt. Smaken är mörkare och här finns både plommon och björnbär tillsammans med vanilj, lakrits, mynta och en liten hetta från alkoholen på 14,5%. Aningen syltighet vägs upp av en fin syra och fatlagringen har lämnat tydliga spår. Enligt importören Amka har vinet legat tio månader på fat. 57% var franska (14% nya) och resterande amerikanska (9% nya).

Edmeades 2009 Zinfandel från Mendocino County är ett trevligt vin som jag gillar men som inte sätter några djupare spår. Är det en enkel, söt zin man är ute efter och vill ha något mer än de syltbomber som finns på Systembolagets hyllor för strax under hundringen är det ett gott alternativ. Finns i beställningssortimentet och kostar 195 kr.

Vi dricker 2009 Edmeades Mendocino County Zinfandel till korv som först fått sjuda i en blandning av bland annat öl och söt senap och sedan grillats. Originalreceptet har jag hittat på Epicurious men varför det är döpt efter staden Sheboyan i Wisconsin har jag ingen aning om. Kräver en del jobb men  ger en något djupare smak på korven och självklar kan ölet kryddas med vad man tycker passar. Jag använder god knackwurst från SP Chark utanför Landskrona men vilken god tjock korv som helst bör funka fint.


Ölkokt grillkorv

3 pers

4 dl ljust öl
3 msk söt senap
1 msk ketchup
1/2 gul lök, skivad
6 korvar 

Blanda öl med senap och ketchup. Koka upp. Lägg i korv och lök och dra bort från värmen. Låt stå i 20 minuter. Grilla korven och servera i bröd med grillade lökringar, ättikskurka, senap och ketchup.

Ölkokt grillad knackwurst med grillade lökringar, ättiksgu.rka, senap och
ketchup.

söndag, juli 21, 2013

2010 Charles Smith Wines The Velvet Devil Merlot


Jag befinner mig alltså på Råå i södra Helsingborg i ett par veckor för att semestra och träffa familj och vänner. Det är bedårande vackert här och jag tänker ta mig friheten att lägga upp lite semesterbilder på bloggen. Först ut blir en vy över delar av Råå hamn där det denna dag firats "fiskelägets dag". När bilden togs var firandet över och allt var  lugnt och stilla igen.

Råå hamn med vattentornet i bakgrunden

När kvällen närmar sig tar vi fram grillen igen. Denna gång är det kamben som gäller och de är förkokade i en timme. Därför ska de bara få ett snabbt besök på  grillen för att brännas av med lite glace. Glacen blev en improviserad sak med bas av chilisauce och med sötma från ketjap manis.Till detta bräserar vi färsk vitkål med fänkål, spansk gul peppar, bacon och äpple och eftersom det hela känns lite för nyttigt och sunt, kokar vi också ihop en laddning creamed corn. Mums!

I glasen häller vi 2010 Charles Smith Wines The Velvet Devil Merlot som är gjord på  91% Merlot och 9% Cabernet Sauvignon. Druvorna kommer från vingårdarna Milbrandt och Purple Sage i Wahluke Slope AVA och Upland i Snipes Mountain AVA. Alla tre ligger i Washington State men ganska nära gränsen mot Oregon.
 
The Velvet Devil som importeras av Handpicked, finns i beställningssortimentet och kostar 119 kr. För det priset får man naturligtvis ett ganska enkelt vin som precis som de andra från Charles Smith Wines (alltså inte de från K Vintners) är tänkta för omedelbar konsumtion, även om Velvet Devil säkert klarar ett eller ett par år i källaren.

Doften domineras av mörka körsbär men här finns också tydliga fattoner och aningen vitpeppar. I munnen är vinet mycket mjukt och aningen syrligt med smak av körbär, björnbär och svarta vinbär tillsammans med rostade fat. jag har ingen koll på sockerhalten men den måste vara relativt hög. Här finns en antydan om röd sylt.

På det hela taget ett trevligt grillvin som funkar fint tillsammans med våra lite sötklibbiga kamben och även orkar med den bräserade vitkålen som fått en hel del hetta av den gula spanska pepparn. Väger jag dessutom in priset blir The Velvet Devil ett fynd!   


Kamben, creamed corn och bräserad vitkål med fänkål, bacon, chile och
Granny Smith.

lördag, juli 20, 2013

2009 Black Sheep Finds Genuine Risk


På sommarbesök i Skåne är det som vanligt två saker som gäller. Fisk och grill. Än så länge har det inte blivit någon fisk men vi har redan  tjuvstartat grillningen med korv och fläsk. I går var det dock oxkött som gällde och närmare bestämt entrecôte. I glasen hällde vi en bordeauxblend från Black Sheep Finds i Santa Barbara gjord på 58% Cabernet Sauvignon, 24% Petit Verdot, 10% Merlot och 8% Cab Franc.

Detta är endast andra gången jag drar korken ur en flaska från Peter Hunken och Amy Christine som tillsammans driver det lilla Black Sheep Finds och precis som förra gången blev det en positiv överraskning.

Genuine Risk som det 2009 gjordes 175 lådor av, är inte något elegant vin utan i dag snarare lite grovt och ungt med gott om tanniner och schysst syra. I doften finns det en hel del mörka bär som blåbär, svarta vinbär och björnbär men också en del örter, tobak och vanilj.

Även i smaken är det mörka bär som dominerar men en del röda plommon också kommit in i bilden. Också här finns det vanilj och örter (t ex mynta) tillsammans med spår från fatlagringen.

Jag gillar 2009 Genuine Risk som imorteras av Vinopia och finns i beställningssortimentet för 261 kr. Vinet är gott nu men jag misstänker att ett år i källaren hade gjort att bitarna faller ännu mera på plats.


Någon bild på det grillade blev det inte. Däremot ett foto på
pajen/cheesecakeen med dulce de leche som vi åt till dessert.
Den var lika god som den är snygg!

lördag, juli 13, 2013

2010 Ojai Syrah Santa Barbara County


Bas-syrah från Ojai som på en del punkter skiljer sig från tidigare årgångar. Till att börja med har för första gången druvor från den nya svala vingården John Sebastiano på östra sidan av Santa Rita Hills tagits med i blenden.

Förutom 41% Syrah från John Sebastiano Vineyard består vinet av 15% Syrah från Bien Nacido, 14% från White Hawk och 24% från Roll Ranch Vineyard. De resterande sex procenten är också från John Sebastiano men nu handlar det om Grenache och det är inte varje år som den druvan hamnar i det här vinet.

Men det som främst gör årgång 2010 annorlunda är alkoholhalten som för Syrah från Kalifornien ligger på låga 13,5%. Det har under några år talats om Adam Tolmachs stävan efter att använda druvor från svalare vingårdar, att plocka druvorna tidigare, att påverka så lite som möjligt i vineriet och använda mindre andel nya ekfat. I årgång 2010 har denna förändring blivit tydlig men hur mycket som är medvetet och hur mycket som består av tillfälligheter i vädret låter jag vara osagt.

Det jag och Jen som sedan länge är Ojai & Adam Tolmach-fans, däremot kan konstatera är att Ojai igen gjort en fantastiskt bra Syrah. Visserligen är det ett annorlunda vin än till exempel förra årgången men här finns inga direkta svagheter vi kan sätta fingret på.Vinet har en frisk doft med både mörka (björnbär och blåbär) och röda bär (hallon). Här finns en söt och saftig ton av cassis tillsammans med gräs och örter.

I den saftiga smaken handlar det om körsbär och blåbär tillsammans med spår av fat och örter. Här finns en perfekt balanserad pigg syra och en del tanniner. 

Jag skrev tidigare att vi inte hittade några svagheter med 2010 Syrah Santa Barbara County men det finns en. Det kommer alldeles för få flaskor till Sverige! I år, liksom förra året låg tilldelningen på 600. Kanske kan importören Divine övertala Adam Tolmach till att skicka fler flaskor till Sverige nästa år?

Trots det lilla antalet flaskor som kommer till Sverige finns det för närvarande fortfarande några kvar. Vinet kostar 269 kr och är utmärkt att dricka nu men kan lätt ligga på rygg i åtskilliga år.

Vi drack vinet till burgare. En annan favorit som vi knappast kan få nog av. Den här gången bestod tillbehören av bland annat lagrad herrgårdsost, bacon och rå lök.

Här ska det meckas burgare! Tillbehör att välja på är: bacon, lök, tomat,
isbergssallad, majonnäs, picklad jalapeno, bbq-sås, senap och ketchup.

Burgare på grovmalen högrev och med det fantastiska brödet från
Magnus Johanssons Bageri och Konditori

söndag, juli 07, 2013

2010 d'Arenberg The Stump Jump Reserve Grenache


Vi har druckit 2010 The Stump Jump Reserve Grenache från d'Arenberg vid några tillfällen sedan det släpptes på Sb den 1 juni. I klassen billigt, fruktigt vardagsvin har det blivit lite av en favorit och senast drack vi det till korv med bröd.

Stump Jump Grenache kostar 99 kr och för det får man ett vin med doft av plommon, vinbär, körsbär, blåbär och en och annan jordgubbe. Här finns också lakritsrot, diverse kryddor och lite örter. Smaken är bärig och de är både röda och mörka. Dessutom tillkommer olika kryddor och mörk choklad.

Ett habilt vardagsvin som jag är säker på att vi kommer att dricka mer av. Kanske nästa gång vi grillar korv!

Chorizo, bröd och en avokadoröra som smakade utmärkt men som
inte har speciellt mycket gemensamt med guacamole.

lördag, juli 06, 2013

2002 Charles Melton Shiraz

2002 Charles Melton Shiraz

Vid vårt senaste besök i Bryssel besökte vi den underbara lilla butiken Crush Wine som specialicerat sig på vin från Nya Zeeland och Australien. Affären som vid det här laget visserligen har flyttat från Bryssels centrum, har  legat mitt i den gamla världens hjärta och överlevt sedan 2006 på att sälja vin från den nya. Det fanns väldigt många olika flaskor som lockade men eftersom vi skulle flyga hem till Stockholm, nöjde vi oss med en flaska 2010 Two Hands Grenache Yesterday's Hero som gjorde vansinnig succé förra gången och en flaska 2002 Charles Melton Shiraz. För vinet från Melton betalade vi €35.

Från Charles Melton har jag tidigare endast provat GSM-blandningen Nine Popes som också är det vin som firman är mest känd för. 2002 var ett ovanligt kallt med Barossamått och Charles Meltons Shiraz blev så pass bra att det räknas som en av de bättre årgångarna. Vinet har en alkoholhalt på 14,5% och har legat 18 månader på ekfat.

Resultatet är ganska enastående och även om vinet kan ligga på rygg i flera år till, är det utmärkt att dricka nu. Balansen mellan vinets olika delar är fenomenal och ek och alkohol är helt integrerade.

I vinets bäriga doft handlar det om körsbär och vinbär. Här finns också en jordig ton, vanilj från faten,
lakrits, mynta och en bukett med kryddiga örter. Jen talar om någon sorts randiga karameller men jag är inte helt säker på vad hon menar.

Också smaken är fruktig och här finns både färska mörka björnbär och röda körsbär men också en del torkade. Vi hittar också choklad och det finns fortfarande en del tanniner kvar men de är mycket snälla.

Vi dricker 2002 Charles Melton Shiraz till ankbröst, mandelpotatispuré med västerbottenost och en körsbärsölsås gjord på färska körsbär och Timmermans Kriek Lambicus. På sidan lägger vi några picklade sparrisar och det blir sagolikt gott.

Timmermans Kriek Lambicus blir grund till såsen.

Körsbärsölsås

2 pers

1 schalottenlök, finhackad
1+ 1 msk smör
1/2 dl saft från körsbär
15 cl körsbärsöl
2 msk kycklingfond
1 msk maizena
salt
peppar
 citronjuice
socker


Börja med att kärna ur ett par dl körsbär och kör i matberedare eller pressa ur saften på annat sätt. Sila saften. Det ska bli 1/2 dl körsbärssaft.

 Mjuka upp löken i en msk smör.Tillsätt körsbärssaft, öl och fond. Koka upp och red med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronjuice och socker. (Eftersom vi stekt ankbröst välte vi naturligtvis också ner det som fanns kvar i pannan.) Blanka av såsen med en msk smör.



Ankbröst, mandelpotatispuré med västerbottenost, körsbärsölsås
och picklad sparris
.

Picklad sparris har blivit en ny favorit.

tisdag, juli 02, 2013

2011 Byron Chardonnay Santa Barbara County


I Sverige köper vi mest vin i prisklassen 60-69 kr. För bara tre sådana flaskor kan man istället köpa denna strålande Chardonnay från Byron i Santa Barbara County, strax norr om LA i Kalifornien. Vinet har smak av apelsin, clementin och äpple och till det kommer en ton från de 9 månader vinet legat på franska ekfat, honung, en aning mineral och allt är i helt perfekt balans. 

I doften hittar vi apelsinsaft, äpple och zest från både apelsin och citron. Här finns några färska champinjoner, mineral, honung och aningen ek. Alkoholhalten ligger på 13,5%.

Kungskrabba
Vi parar ihop vinet med en lunchmacka med en skagenliknande röra gjord på Kungskrabba, tunt skivade Granny Smith-äpple och lättsaltade potatischips för lite extra crunch. Det blir jättegott och fungerar strålande till vinet.

Så här imponerad är det inte speciellt ofta jag blir av ett vin men något annat går inte. Det är bara att ta av sig hatten för vinmakare Jonathan Nagy som gjort ett strålande jobb med firmans billigaste Chardonnay och för importören Winemarket som gjort att vi kan köpa 2011 Byron Chardonnay för 175 kr. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och även om det kan lagras några år är min rekommendation att dricka det nu.

Macka med en röra på kungskrabba, dill, gräslök, palsternacka, mayo och
crème fraiche. Till det tunt skivad Granny Smith och lättsaltade potatischips.


Gott blev det!