Anpassad sökning

lördag, juni 30, 2012

2009 Wine & Soul Guru


Med några undantag tycker jag det är svårt att hitta vin som funkar till soppor. Därför tog jag i fredags hjälp av Den långe Jugoslaven som leder mig på rätt spår för att hitta något som passar till en kall vichyssoise med bland annat palsternacka och ärtor.

Rekommendationen hamnar till slut på två portugisiska viner och för att välja mellan de två ringer jag Niklas som utan tvekan tror att Guru från Wine & Soul i Vale de Mendiz, några mil rakt in i landet från Porto blir bäst till min soppa.

Wine & Soul behöver nog ingen närmare presentation eftersom det redan skrivits en del om dem i svenska vinbloggar. Firman ägs och drivs Sandra Tavares da Silva och Jorge Borges som ett  sidoprojekt till jobben som vinmakare på Quinta do Vale D. Maria och Quinta do Passadouro och Wine & Soul har fyra viner i portföljen där Guru är det enda vita. Vinet är en blandning av druvorna Viosinho, Rabigato, Codega och Gouveio som jäst i ståltankar och sedan legat 7 månader på franska Barriquefat. Det finns några flaskor kvar på Sb för 249 kr men vinet finns också i beställningssortimentet för samma pris. Där är det årgång 2010 det handlar om men Punkaren tycker att det är ett ännu bättre vin!

Vi luftar vinet ca 4 timmar och sätter sedan näsorna till. Oj, här doftar det kvalité! I den aningen parfymerade doften hittar vi gula plommon, citrus, ananas, melon och grönt äpple. Här finns en hel del mineral och spår av faten i form av vanilj.

Munkänslan är ganska fet och mineralen kommer igen. Här finns krusbär, något omogna plommon, päron, citron och grape. Det är aningen kärvt med en härlig syra. Ett härligt, elegant vin som formligen skriker efter rätt mat och det visar sig att vår gröna vichyssoise är perfekt. Faktiskt en av de bästa kombinationer jag smakat och jag passar på att skicka ett stort tack till Den långe Jugoslaven och Niklas för hjälpen!

Vi freestylade receptet till soppan en hel del utan att ta noteringar men ursprungsreceptet som varmt rekommenderas finns här.

Kall vichyssoise med palsternacka, ärtor och dragon som
serverades med levain, olja och salt.

måndag, juni 25, 2012

2008 L'Ecole No. 41 Merlot Columbia Valley


På en liten middag på midsommardagen hade vi tänkt att bjuda på Ad Hocs Lemon Brined Fried Chicken och jag funderade länge på vad vilket rött vin som kunde tänkas fungera. Bestämmde mig tillslut för en blend med 82% Merlot, 12% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot och 2% Malbec från L'Ecole No. 41 i Washington State som finns i beställningssortimentet för 189 kr.

L'Ecole No. 41 har funnits sedan 1983 men är ändå det tredje äldsta vineriet i Walla Walla Valley. En liten påminnelse om hur ung vinnäringen är i denna del av USA. Namnet på firman kommer från Lowden Elementary School, den vackra skolbyggnad som finns avbildad på etiketten eller snarare på den skola som fanns innan 1915 och det faktum att det vid 1800-talets början bosatte sig många fransktalande kanadensare i Walla Walla Valley. L'Ecole No. 41 betyder ungefär "Skolan i distrikt 41". 

Druvorna till detta vin kommer från åtta olika vingårdar runt om i Columbia Walley. Vinet har legat 18 månader på små ekfat där 30% var nya. Alkoholhalten ligger på 14,5 %.

Godaste matjessillen kommer från Norge
Innan vi kommer till det röda vinet och kycklingen blev det en förrätt med den godaste matjessill jag smakat men som jag inte vet mer om än att jag handlade den hos Melanders i Hötorgshallen, att den var norsk och dyr men värd varenda krona. Ska så småningom ta mig ner till Melanders för att undersöka saken. Den sillen vill jag ha mer av i sommar och jag är tacksam över att Jen och jag åt den på klassiskt midsommarvis på midsommarafton.  

På midsommardagen lade vi ihop sillen med kokt potatis, kokt ägg, dill, gräslök och hällde brynt smör över alltsammans. En klassiker som blir väldigt god men givetvis tar det nötiga smöret bort fokus en del från sillens subtila smaker.

Farbror Bertils Malörtsbesk
Till förrätten drack vi favoriten Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri och en mycket fint balanserad malörtsbesk från farbror Bertil i Malmö. 

Så över till den friterade kycklingen som vi gör efter recept från Tomas Kellers Ad Hoc i Yountville där den serveras varannan måndag. Vi gör den med en ganska stor majskyckling och resultatet blir häpnadsväckande bra. Den saftiga kycklingen serverar vi med en enkel potatissallad och lite gröna blad. Fungerar fint till den fruktiga merlotblandningen från Washington State men för den som föredrar vitt hade en lagom ekad Charonnay också varit mitt i prick.

2008 L'Ecole No. 41 Merlot Columbia Valley doftar cassis och körsbärspraliner. Här finns en del glöggkryddor tillsammans med lakrits och en animaliskt rökig ton.

Vid rumstemperatur lider vinet av den höga alkoholhalten men vi serverar det något kylt och då är kryddigheten behaglig. Här finns gott om körsbär och svarta vinbär, tillsammans med något omogna björnbär. Munkänslan är ganska lätt och tanninerna är mjuka. Ett bra vin som gör att jag blir nyfiken på andra viner ut L'Ecoles sortiment. I beställningssortimentet finns också en Syrah och en cab-blend.

Vi avslutar middagen med jordgubbar Romanoff. Ett mycket enkelt sätt att lyxa till de redan exklusiva bären.

Förrätt med matjessill, potatis, ägg, örter och brynt smör.


Jordgubbar Romanoff

4 pers

1 l jordgubbar
2 dl crème fraîche
1, 5 msk farinsocker
1 msk cognac
rostade mandelspån

Rosta mandelspän i torr stekpanna. Blanda crème fraîche med socker och cognac. Snoppa och skär jordgubbar i kvartar eller halvor. Skeda över crème fraîche-blandningen och strö lite rostad mandel på toppen.



Jordgubbar Romanoff



 Ad Hocs friterade citronkyckling

5 pers


DAG 1

1 kyckling
2 l vatten
1 dl salt
0,25 dl honung
6 lagerblad
1/2 vitlök, krossade klyftor
1 msk hela svartpepparkorn
några timjankvistar
några persiljekvistar
2 rosmarinkvistar

2 citroner, juice och zest

Hetta upp hälften av vattnet med kryddor, citron och salt och rör om tills saltet är upplöst. Låt svalna. Häll i resten av vattnet och lägg i kycklingen. Låt stå i kyl över natten.

DAG 2

2 dl buttermilk
3 dl vetemjöl
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk kajennpeppar


Ta upp kycklingen och pilla bort örter och pepparkorn. Torka av så att den blir helt torr. Dela kycklingen i 8 bitar. Blanda mjöl med kryddorna. Jag blandade också i  någon tesked spanskt rökigt paprikapulver (den söta varianten). Doppa bitarna i buttermilk och sedan i mjölblandningen. Jag gjorde detta två gånger för att få en extra tjock, krispig panering. Fritera ca 20 min i 165°. Innertemperaturen på kycklingen ska nå upp till 70°.     


Ad Hocs friterade citronkyckling som vi serverar med potatissallad och grönsallad.

söndag, juni 17, 2012

2010 Michael-David Vineyards Zinfandel Earthquake

2010 Michael-David Vineyards Zinfandel Earthquake

När man beställer ett vin som heter Earthquake känner man på sig vad det är som väntar. När  vinet dessutom kommer från Michael-David Wineyards i Lodi där bröderna Michael och David Philips inte är kända för att hålla igen och vinet har en alkoholhalt på 16% blir i alla fall jag lite ängslig...

Det är alltså inga stora förhoppningar Jen och jag sätter till det här vinet som vi dricker till tacos med en ganska het potatis- och fläskfyllning. Men vi har delvis helt fel och blir glatt överraskade.

Att vinet är "over the top" på flera sätt gör det inte till ett dåligt skämt. Det blir inte alls som vi befarat, det vill säga att dricka kladdigt söt pannkakssylt och den höga alkoholhalten är föredömligt fint integrerad.

I doften finns det gott om solmogna mörka bär från Lodi, främst björnbär och körsbär men också lite blåbär. De senare återkommer i form av paj men syltigare än så blir det inte. Här finns också lite mörk choklad och en aning eukalyptus tillsammans med tydliga spår från fatlagringen.

I munnen är vinet mjukt med mycket lite silkeslena tanniner. Tydligen har vinmakarna Adam Mettler och Derek Devries blandat zinjuicen med en liten del Petite Sirah men hur stora andelar av respektive druva framgår varken på Michael-Davids hemsida eller hos den svenske importören Janake Wine Group. Samma bär (björnbär, körsbär och blåbär) som vi hittade i doften återkommer i smaken tillsammans med en rejäl dos ekfat och en aning kryddor.

Earhquake kostade 250 kr i beställningssortimentet men är nu slut hos importören. Synd för vi hade kunnat tänka oss lite fler flaskor av detta galna vin.


Tacos med potatis och fläsk

2 pers

4-6 tortillabröd
250 g potatis
1 tsk koriaderfrö
250 g malet fläskkött
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chipotle i adobo, finhackad
1 tsk (mexikansk) oregano
1/2 tsk paprikapilver (sweet)
1-2 krm spiskummin
ca 1/2 tsk salt
1/2 dl färsk koriander, hackad

Skala, koka och pressa potatisen. Rosta korianderfrö i torr stekpanna och mortla. Stek fläskköttet med vitlök, chipotle och kryddorna men spara den färska koriandern. Blanda köttet med potatisen och den färska koriandern. Smaka av. Stek alltsammans i olja tills det blir lite stekyta. Servera med varma tortillabröd, sallad, riven ost, crème fraîche, tomatsalsa, färsk hackad koriander och limeklyfta.

Taco med potatis och fläsk.

lördag, juni 09, 2012

2011 Birichino Vin Gris


Jag har haft förmånen att prova detta vin från Birichino i Santa Cruz vid några tillfällen i olika årgångar. Senast vid en mycket trevlig middag början av året med Birichinos Alex Krause, arrangerad av importören Hanpicked. Årets rosé var då inte helt färdig för försäljning. Vinet liknade mest rosa grapefruktjuice men smakade underbart och direkt när det nu hamnat i beställningssortimentet för 136 kr, slängde jag in en beställning.

Nu handlar det dock inte om någon grumlig juice. I dag har vinet en läcker laxrosa färg och doftar hallon, smultron och persika. Dessutom citrus, främst i form av blodgrape. Här finns också vanilj och det jag närmast tänker på är en glass från barndomen som jag inte kan komma ihåg namnet på. I mitt minne var det en rosa glass som påminde om päronsplit men istället för päronis var det hallon eller några andra röda bär i överdraget.

Duvorna i vinet består av 50% Grenache, 25% Rolle (Vermentino), 20% Mourvèdre och 5% Cinsault. Ungefär en tredjedel av druvorna kommer från över hundraåriga stockar och av årgång 2011 tillverkades 545 lådor.

Blodgrape och hallon återkommer i smaken som också innehåller jordgubbar och körsbär tillsammans med örter och gräs. Vi hittar också smöriga fat men har ingen aning om tider för fatlagring. I tidigare årgångar har Grenache-druvorna jäst i ekfat medan resten i rostfria fat.

Vi tycker väldigt mycket om det här matvänliga vinet som vi dricker till kycklingburgare med blåmögelost och en jordgubbssalsa. Kan inte låta bli att imponeras av Birichino. De tre viner från firman som jag skrivit om här på bloggen, förutom gårdagens Vin Gris även 2009 Malvasia Bianca och 2010 Grenache VV, är alla favoriter som inte kostar mycket alls. Keep up the good work, Alex!


Kycklingburgare med blåmögelost

2 pers

1/2 morot, skuren i småbitar
1 äggvita, lättvispad
1/2 blekselleristjälk, skuren i mycket små tärningar
50 g blåmögelost, smulad
300 g kycklingfärs
1/2 dl panko
en nypa salt
peppar
1/2 tsk maizena
1/4 dl hot sauce, jag använder favoriten "Texas Pete"

Koka moroten tills den blir riktigt mjuk. Mosa med gaffel och låt svalna. Blanda morot med äggvita, blekselleri, ost, färs, panko och lite salt och peppar.

Blanda hot sauce med maizena och rör bort klumparna.

Stek i olja och pensla med hot saucen. Lägg på skivor av blåmögelost mot slutet och låt smälta något. Servera med valfria tillbehör. Vi körde med isberg och skivad avokado. Någon dressing behövs inte men man skulle kunna tänka sig att byta ut den smälta osten mot en crème fraîche-dressing med blåmögelost.


Jordgubbsalsa

4 pers


1 liter jordgubbar, tärnade
1 avokado, tärnad
1/2 paprika, tärnad
1 kruka gräslök, hackad
1 citron

Blanda och häll över  citronjuicen. Krydda med salt och svartpeppar.

Kycklingburgare med blåmögelost och jordgubbssalsa.

onsdag, juni 06, 2012

2007 Gallo Family Vineyards Cabernet Sauvignon Sonoma County


Jag provade det här vinet kring jul 2010 efter att ha läst ett inlägg i Mickael Ekbergs blogg och föreslog då att vinet skulle ligga ett tag. Det har det gjort nu och vi korkar upp igen för att se vad som eventuellt kan ha hänt.

Borta är de gröna tonerna jag inte riktigt kom överens med förra gången. Det är fortfarande ett enkelt vin men ganska strålande för 99 kr.

Doften är fullpackad med solmogna björnbär, körsbär, svarta vinbär och blåbär tillsammans med fat och vanilj.

I smaken hittar vi detsamma men även plommon och en sötaktig ton som påminner om nyponsoppa. På minuskontot lägger vi en ganska kort eftersmak och en något kemisk bismak. En del tanniner finns fortfarande kvar och då vinet finns kvar på Sb tänker jag köpa ett par flaskor till och låta dem ligga ytterligare något år.

Köttfärslimpa med potatismos och creamed corn.

söndag, juni 03, 2012

2006 Heartland Dolcetto & Lagrein


Vi tyckte mycket om detta billiga vin (99 kr) från Heartland och Ben Glaetzer när vi drack 2008:an i april förra året. När nu Prime Wine lanserat årgång 2006 i beställningssortimentet ville vi så klart prova. Något vi inte kommer att vilja göra igen.

Baserat på detta enda smakprov kan vi konstatera att 2006:an passerat zenit och befinner sig i en brant utförsbacke. I smaken finns i stort sett ingen frukt kvar, bara syra och fat.

Vi hade tänkt dricka Heartland till ett recept baserat på Rigatoni con Melanzane e Ragú al Forno från Luca Pizza di Roma i New York och återkommer med recept som behöver vissa justeringar för att bli riktigt bra.

Ugnsbakad rigatoni med aubergine, färsk chorizo och mozzarella.