Anpassad sökning

söndag, januari 22, 2012

2009 Little Beauty Pinot Noir

2009 Little Beauty Pinot Noir
Efter mina hyllningar av Little Beautys vita viner (Pinot Gris och Sauvignon Blanc) som finns tillgängliga på Sb är både Jen och jag nyfikna på hur firman handskas med blå druvor. Givetvis handlar det om Pinot Noir. 

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 159 kr. Totalt tillverkades detta år 300 lådor Pinot Noir från Little Beauty. Vi dricker det till kalkonfilémackor med cheddar och en kryddig jordnötssås. Jag är lite orolig att kryddningen ska bli för het för vinet och försöker vara återhållsam. Till slut visar det sig att vin och chile blir bästa kompisar.

Little Beautys Pinot Noir från 2009 har en härligt komplex doft med både mycket mörka- och röda körsbär. Här finns också hallon, jordgubb och plommon. Dessutom mer subtila dofter av chark, läder, bergamott och ceder. Härligt!

Smaken är mycket fruktig med hallon, vinbär och körsbär och dessutom salmiak. Ett mycket gott, lätt vin men med aningen kort eftersmak.

Kalkonsandwich med cheddar och jordnötssås.

lördag, januari 21, 2012

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc
Little Beauty från Waihopai Valley i Marlborough på Nya Zeelands sydö, går från klarhet till klarhet i vår bok. Senast var det firmans Pinot Gris som imponerade på oss och nu gör deras Sauvignon Blanc samma sak. Det verkar som om Eveline Fraiser, Little Beautys vinmakare med förflutet som chefsvinmakare på Cloudy Bay, har lyckats strålande med den andra årgången av firmans vita viner. Visserligen har vi bara smakat vin på två olika vita  druvor, de som som säljs via Sb men vågar ändå dra den slutsatsen. Eftersom de vita vinerna har varit så bra tänker vi snarast även prova rött. 

Extra imponerande blir det om man väger in att vinerna kostar 129 kr (Sauvignon Blanc) respektive 139 kr (Pinot Gris). Little Beautys viner finns i beställningssortimentet.

2009 Little Beauty Sauvignon Blanc har en frisk tropisk doft med grönt äpple, lime och citron. Här finns också krusbär, passionsfrukt och en gräsig ton.

I smaken finns det gott om blodgrape, granny smith-äpple, kryddig lime och tropisk frukt, främst mango.

Vinet är elegant och samtidgt mycket lättdrucket. Det finns risk att man halsar det i sig! Vinet passar utmärkt både till mat och på egen hand som en fördrink för att få den höga, runda syran att sätta igång aptiten.

Vi plockar fram några små, lyxiga plattfiskfiléer från frysen, rör ihop en ärt- och dillpesto med mandel som vi brer på fisken som vi rullar ihop och tillagar i ugn. Till detta har vi grillade tomater och en risotto. Fungerar halt perfekt till vinet. Ärt- och dillpeston är enkel, billig och galet neongrön! 


Ärt- och dillpesto

1 dl sötmandel
2 dl gröna ärtor (kokta)
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
1/2 dl hackad dill
2 tsk pressad ciron
salt och svartpeppar

Skålla, skala och rosta mandeln, om du har tid. Lägg i blender tillsammans med övriga ingredienser och kör kort till önskad konsistens.

Slätvarfiléer med ärt- och dillpesto, grillade tomater och risotto.

söndag, januari 15, 2012

2008 Fetzer Zinfandel Barrel Select

2008 Fetzer Zinfandel Barrel Select

Till lördagens cheeseburgare med något kryddiga tillbehör som chipotle chips och watermelon bbq-sauce är det så gott som självskrivet med en enkel zin i glaset och därför testar vi en variant från jätten Fetzer i Mendochino som kostar 125 kr på Sb.
Bakom Fetzer som varje år gör ungefär 2,2 miljoner lådor vin från olika druvor, står sedan våren 2011 Viña Concha y Toro. Den chilenska firman köpte Fetzer (och bland annat Bonterra) från amerikanska jätten Brown-Forman för $ 238 000 000.

Vinet är syltigt, precis som vi hoppats men mindre än vad jag trott. I doften hittar vi blåbär, björnbär, plommon, kryddor (kanel) choklad och fat.

Den kryddiga smaken domineras av bär av olika färg. Här finns blåbär, röda vinbär och björnbär. En del av dessa kommer i form av söt sylt och här finns också svartpeppar.

Druvorna i Fetzers Zinfandel Barrel Select varierar mellan årgångarna. 2008 innehåller blandningen Zinfandel (97%) och Petite Sirah (3%). Andra år kan det också ingå Cabernet Sauvignon och Carignane. Vinet har enligt etiketten legat 7 månader på små ekfat.

Enligt importören Philipson Söderberg kan Fetzer Zinfandel Barrel Select lagras i 5-7 år men jag känner ingen större lust att prova det. Vi gillar Fetzer Zinfandel Barrel Select men dricker det helst ganska ungt.

lördag, januari 07, 2012

2005 Nickel & Nickel Cabernet Sauvignon Vogt Vineyard

2005 Nickel & Nickel Cabernet Sauvignon Vogt Vineyard
Trettondagens middag då vi egentligen borde tänka på de tre vise männen blev i år istället till ett firande av att Jen tagit körkort. Menyn var redan spikad, vår gäst inbjuden men visst är det ännu roligare om man har något extra att fira!

Jag slutar aldrig förvånas över hur mycket jag tycker om farsans hemvispade stenbitsrom som jag tycker håller ännu högre klass än löjrom. Vi inledde middagen med denna, råraka, silverlök och gräddfil och drack en brödig, frisk och mycket trevlig N.V. Bernard Hatté Brut som Hanna tagit med sig.

Över till varmrätten som bestod av tournedos, potatiskroketter, murkelsås och en skiva halstrad anklever. Till detta plockade vi fram en flaska Nickel & Nickel Cabernet Sauvignon Vogt Vineyard från 2005. Jen och jag har en gång besökt Nickel & Nickel i Oakville men detta vin köpte jag på Sb för tre år sedan. Det kostade då 670 kr. Mycket pengar men oj så bra!

Min egen väg strax utanför Calistoga.
Vinet börjar få lite mogna toner men är samtidigt ungdomligt vitalt och mår säkert bara bra av några år till på rygg. Druvorna till vinet kommer från den ungefär 6,7 ha stora Vogt Vineyard på Howell Mountain i den nordöstra delen av Napa Valley, ganska nära Calistoga.

I doften hittar vi körsbär, casssis, ceder, tobak, vanilj och aningen rök. Här finns också en aning charkuterier. Smaken domineras av mörka och röda bär som svarta vinbär, blåbär, björnbär och körsbär. Här finns lakrits, mjölkchoklad och aningen hetta. En riktigt, riktigt bra Napa-cab som jag önskar att jag hade fler flaskor av.

Vi avslutar med tosca-äpplepaj och en urgod Moscadello di Montalcino från Il Poggione. Ännu ett vin som Hanna bjuder på. Stort tack, Hanna!



Potatiskroketter

3 pers

½ kg potatis
25 g smör
0,25 dl mjölk
salt
vitpeppar
2 ägg
vetemjöl
ströbröd
olja att fritera i

Gör ett ganska fast potatismos. Låt svalna. Rör i 1 ägg och forma till en korv. Dela i ca 5 cm långa bitar som dubbelpaneras och friteras hastigt i olja 190°.



Murkelsås

3 pers

1 burk konserverade murklor
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 msk cognac
2 msk vetemjöl
½ dl torkade trattkantareller, eller någon annan torkad svamp, mortlade
2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 msk kalvfond


Häll av spadet från murklorna och hacka dem ganska grovt. Stek i smör på svag värmer ca 10 min tills det knäpper i murklorna. Häll på cognac och koka torrt, Strö över mjöl och mortlade trattisar. Rör om noga. Häll på grädde, vatten och fond. Koka upp och sjud några minuter. Smaka av med peppar och salt.



Halstad anklever

3 pers

3 skivor anklever (1 cm tjocka)
vetemjöl
salt
vitpeppar

Vänd leverskivorna i vetemjöl. Hetta upp en torr stekpanna rejält och halstra leverskivorna ca 20 sekunder på varje sida. Salta och peppra.


Tournedos med halstad anklever, murkelsås,
potatiskroketter och haricots verts.