Anpassad sökning

söndag, oktober 21, 2012

2007 Demencia de Autor Bierzo Demencia


Det är med aningen skräckblandad förtjusning vi smakar Demencia från Bierzo i nordvästra Spanien. Vinet har rykte om sig att vara för mycket av allt och mer påminna om en rökig sydafrikan än om ett bonnigt vin från Bierzo.

Vi dricker vinet till en kraftig och höstig gryta på högrev och tillsammans med maten är Demencia perfekt för oss med sitt "extra allt". När maten är uppäten och vi forstätter att smutta på vinet blir det dock vinets brister uppenbara och vår entusiasm falnar snabbt.

I den kompakta doften finns det massor av ek (16 månader på franska fat), mörk choklad, körsbär, hallon, viol och lakrits. I smaken som är relativt söt hittar vi plommon och katrinplommon tillsammans med svarta vinbär, körsbär och jordgubbar. Chokladen återkommer tillsammans med en aning peppar och eken har hela tiden en framträdande roll. Av den ganska höga alkoholhalten på 14,5% märks inte så mycket när vinet håller sig runt en 18-19° men blir ganska påtaglig när temperaturen stiger. Här finns gott om tuggiga tanniner.

Demencia är inte något oävet over the top-försök men någon favorit kommer det inte att bli. För 349 kr som vinet kostar på Sb kan man hitta bättre viner i liknande stil.

Högrevsgryta in the making.


Höstgryta på högrev     

2 pers

smör
400 g högrev, skuren i grova bitar
1-2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 rejäl skvätt kalvfond
3 dl rött vin
400 g krossade tomater
2 msk hackad timjan
2 lagerblad
1/2 msk kinesisk soya
1 (liten) palsternacka, halverad och skivad
1 (liten) morot, skuren i slantar
10 små skogschaminjoner
worcestershiresås
salt
peppar
1 dl grovhackad bladpersilja

Bryn köttet i smör. Ta köttet ur grytan och ställ åt sidan. Stek löken på svag värme tills den blir mjuk. Lägg i vitlök och fortsätt fräsa i 30 sekunder. Tillsätt tomatpuré och rosta den någon minut. Häll sedan i vatten, vin, kalvfond och krossade tomater. Tillsätt timjan, lagerblad och soya. Lägg tillbaka köttet och småkoka utan lock i cirka 3 timmar, Tillsätt morot och palsternacka och koka vidare i 20 min innan champinjonerna åker i. Fortsätt sjuda/småkoka i ytterligare cirka 15 min. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Strö hackad persilja över grytan och servera med t ex potatismos och någon kokt grönsak. En skiva bröd att suga upp den galet goda såsen är inte heller så dumt.

Höstig gryta på högrev med potatismos och sirapsstekta brysselkål.

Inga kommentarer: