Anpassad sökning

söndag, februari 27, 2011

2009 Clos du Mont-Olivet Châteauneuf-du-Pape Blanc


Det har skrivit ganska mycket om Sb:s nya hemsida, till exempel här och här och en del om den s k "länkblundern", till exempel här och här. Den första frågan jag ställer mig är om en ny hemsida förtjänar denna uppmärksamhet? Att det sedan visar sig att hemsidan innehåller en hel del buggar är genant för ett företag av Systembolagets storlek.

Om Systembolaget vill att "gamla" länkar till deras hemsida ska fungera även på den nya sidan är självklart upp till dem men att det inte fanns något alternativ "eftersom vi har bytt till ett helt nytt system" som Systembolagets informatör  Mattias Österman säger till Livets Goda låter i mina öron inte som någon speciellt trovärdig förklaring.

Jag har i alla fall börjat göra om länkarna till Sb från denna blog. Om vinet säljs på Sb eller finns i beställningssortimentet lägger jag alltid en länk från vinets namn under bilden på etiketten. Vissa viner stämmer dock inte på Systembolagets nya sida. Ett namn på ett vin leder helt enkelt till information och bild på ett helt annat vin och då har jag naturligtvis inte länkat. Förutsätter dock att Sb kommer att rätta till detta efterhand.

Så till lördagens mat och vin. Jag hade bestämt mig för att testa att laga Sopa de lima, en mexikansk limesoppa med kyckling men ställde mig frågande till om jag skulle dricka vin till detta och i så fall vad? Jag tycker det är svårt med klara soppor och vin och den friska/syrliga limesoppan med många olika sorters kryddor gör det knappast enklare.

Därför tar jag hjälp av Den långe Jugoslaven som föreslår 2009 Clos du Mont-Olivet Blanc från Châteauneuf-du-Pape. För att vara på den säkra sidan ser jag till att också ha några Corona i kylen men varken vin eller den mexikanska ölen är någon fullträff till maten. Definitivt godtagbart och ett gott vin men inte en "match made in heaven".

Mina erfarenheter av vita viner från Châteauneuf-du-Pape är i det närmaste obefintliga. Jag har inte helt lyckats lista ut vilka druvor som ingår i 2009 Clos du Mont-Olivet Blanc.  Firman länkar på sin hemsida till information om 2008:an och på andra sidor finns olika uppgifter. Enligt Wine Advocate ingår Picpoul, Picardin, Bourboulenc, Roussanne, Clairette, och Grenache.

Vinet har en fet, glycerinaktig doft med citrus, röda vinteräpplen och gula päron. I smaken är de röda vineräpplena utbytta mot gula, något övermogna. Päron, cirtus och glycerin återkommer. Gott men inte riktigt min thekopp. 

Vinet fungeras som sagt OK till soppan men det mexikanska ölet med limeklyfta är inte perfekt det heller. Soppan i sig själv är riktigt, riktigt trevlig.

Det finns massor av recept på Sopa de lima på nätet. Vissa, gjorda på buljongtärningar och kycklingfilé är snabblagade medan de som startar med färsk kyckling som min variant är lite mer tidskrävande. 


Sopa de lima

3 pers

Fond
1/2 kyckling, ca 1 kg
1 gula lök, skuren i kvartar
6 vitlöksklyftor
1 msk svartpepparkorn
1 tsk nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 kanelstänger
1 tsk korianderfrö
1 tsk salt
2 l vatten

Dela kycklingen i mindre bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med lök, vitlök och kryddor Häll på vatten så det täcker kycklingen. Koka upp och sjud i ca 1 h utan lock. Ta ur kycklingen och ställ åt sidan. Sila ut lök och kryddor och spara (kyl) buljongen. Pilla kycklingen och skär köttet i mindre bitar.

Soppa
1 gul lök, skuren i kvartar
8 vitlöksklyftor
1 tsk kummin, mortlad
2 tsk oregano
1/2 dl hackad koriander
ett par kvivsuddar cajenn
salt och svartpeppar
2 lime, zest och saft


Separera buljong från olja. Rosta lök och vitlök i ugn på grill tills de blir nästan brända. Blanda med lite buljong och mixa. Lägg allt i gren gryta, utom limejuicen och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt småkoka i ca 15 minuter. Tillsätt kycklingen och koka i några minuter till. Tillsätt limejuicen och smaka av.

Servera med remsor av majstortillas som friterats i olja, avokado skuren i tärningar, hackad koriander och riven cheddar.

Sopa de lima med friterad majstortilla, avokado, koriander och riven cheddar

söndag, februari 20, 2011

2009 Charles Smith Riesling Kung Fu Girl


Att tillaga lax i olja som jag gjorde för ett tag sedan, var en riktig höjdare som jag ville att Jen också skulle smaka. Därför blev det en repris på det i går men för att bättre passa till vinet från Charles Smith i Washington State lagade vi tillbehör med mer syra.

Jag har provat vinet förut och ville ha med äpple i matlagningen och därför enades vi om en äpple/currycrème för att matcha äpple- smaken i vinet och en citrussalsa för att möta citrustonerna och syran.

Rieslingdruvorna till Kung Fu Girl odlas i Evergreen Vineyard som ligger på sluttningarna ovanför Columbia River i dramatiska Ancient Lake District som ansökt om att bli en egen AVA (American Viticultural Area).

Vinet doftar grapefrukt, citruszest, gula- och konserverade päron mineral och en en aning vanilj.

I smaken hittar vi honung, grönt- och gult äpple, cutruszest och mineral. Syran är frisk och rund och vinet känns svalt och lider inte av att temperaturen i glaset stiger. Mycket bra!

Kung Fu Girl importeras av Handpicked/Klunk. Det finns i beställningssortimentet och kostar 110 kr.

Äpple/currycrème

2 dl lätt crème fraîche
1 litet äpple, finhackat
1 tsk curry
flytande honung
salt

Blanda crème fraîche med äpple och smaka av med honung och salt. Låt stå någon timme i kyl innan servering
Confitterad lax med citrussalsa, äpple/currycreme och stekt potatis

lördag, februari 19, 2011

2006 Zaca Mesa Syrah


Zaca Mesa var först med att plantera Syrah i Santa Barbara County. Sedan starten i början av 1970-talet hade flera olika druvor provats men det var först 1978 Syrah kom med i bilden.

Zaca Mesa var också första vineri från Central Coast som kom med på Wine Spectators lista över årets bästa viner (1995). Senast var förra året då 2006 Syrah hamnade på 29:e plats. Personligen är jag inte så intresserad av poäng och utmärkelser men förstår självklart den ekonomiska betydelse detta har. Intressanta är dock personerna som arbetat med vinerna och Zaca Mesas roster innehåller namn som Bob Lindquist (Qupé), Jim Clendenen (Au Bon Climat) och Adam Tolmach (Ojai).

Jag gillar ung Syrah men givetvis är det tidigt att dricka 2006:an redan nu. Den hade förmodligen mått bra av 3-5 år i källaren. Zaca Mesa själva menar att vinet utan problem kan ligga i tio år.

Vi anstränger oss minimalt med matlagningen och dricker 2006 Zaca Mesa Syrah till enkla hamburgare gjorda på utmärkt malet kött från Ejmunds Gård.

Vinet har en ganska fantastisk doft med björnbär, körsbär, svarta vinbär,  hallon och jordgubbar. Här finns en vegetal ton av paprika och gräs, en animalisk av rött kött tillsammans med krydda i form av lakrits och vanilj. Salvian som Zaca Mesas vinmakare Clay Brock talar om kan vi inte hitta.

Vinet är ganska extraherat men inte över gränsen till att det blir tuggigt. Här finns en tilltalande kärvhet och ganska hög syra. Björnbär, körsbär och vinbär kommer främst i den fruktiga, söta och något syltiga smaken. Eftersmaken är ganska lång med en liten hetta från de inte helt integrerade 15 procenten alkohol.

Ett mycket, mycket bra vin om man som vi gillar stilen och med ett ovanligt tilltalande pris på Sb (210 kr).

Hamburgare med tillbehör på San Francisco sourdough

söndag, februari 13, 2011

1989 Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese


Svenskarna verkar gilla mogen Riesling till överkomliga priser, i detta fall 149 kronor. I alla fall tog 1800 flaskor Steinberger Riesling Spätlese 1989 från Kloster Eberbach i Eltville am Rhein slut i ett nafs. Lika fort försvann också två årgångar Spätlese, båda från Kloster Eberbach och vingården Rüdesheimer Berg Schlossberg -  1200 flaskor 1998 och 800 flaskor 1989. Enligt importören Granqvist är det större efterfrågan i Sverige på äldre årgångar jämfört med i Tyskland. "Där vill vinkonsumenterna hellre dricka unga viner och många vingårdar har svårt att få avsättning för sina vinkällarrariteter". 

Det tackar vi det tyska folket för och Jen, nyss hemkommen från arbete i Vietnam lagar pomelosallad och strimlad biff med risnudlar. Viss inspirationshjälp får vi av Minh Du Alnengs bok Äta ris som jag skrivit om tidigare. Jag gör gärna reklam för denna utmärkta bok genom att berätta att den säljs för mindre än en hundring på årets bokrea.

Vinet funkar mycket bra till maten som har mild hetta och ganska hög syra genom pomelon och knappt mogen mango. Doften i vinet är som en mindre bilverkstad med både olja och gamla däck. Här finns en hel del frukt i form av pärom, grape, apelsin och melon tillsammans med regnvåt grusväg.

Smaken är något mindre komplex med mineral, grape och päron. Här finns fortfarande gott om syra. Vinet är nästan helt torrt men fortfarande finns fortfarande tillräckligt med socker kvar att hantera hettan från de asiatiska chile-frukterna.

Sammantaget är 1989 Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese inte något stort vin men till rätt mat är det ganska perfekt. Att dricka det på egen hand som flera vinskribenter menar är det bästa, ser jag dock inte någon poäng med.



Pomelosallad

2 pers

1 knappt mogen mango, strimlad
1 morot, strimlad
1/2 fänkålsstånd, strimlat 
2 dl vatten
1 msk strösocker
3 msk risvinäger
1 liten pomelo, filéad
1 dl hackade örter (koriander, mynta, söt basilika) 
1/2 dl hackade cashewnötter (naturella)

Blanda mango, morot och fänkål i en skål.  Rör ihop vatten, socker och risvinäger och över. Låt stå i ca 1,5 h. Krama ur vätskan. Tillsätt pomelo, örter och nötter. Servera med dressingen


Dressing

1/2 lime, pressad
2 msk fisksås
1 röd chile
2 vitlöksklyftor
1,5 msk socker
2 msk vatten

Mortla chile, vitlök och socker. Blanda med fisksås, och limejos. Späd med vatten till önskad smak.



Strimlad biff med risnudlar

2 pers

4 tunna skivor lövbiff, strimlade
2 små gula lökar, strimlade
3 chilefrukter, strimlade utan kärnor  
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad koriander
1/2 lime, pressad
2 msk kycklingfond
svartpeppar
200 g breda risnudlar

Marinera biffen och löken i limejos, fond, chile och lite koriander i någon timme. Dra ett par varv med pepparkvarnen också. Lägg nudlarna i hett vatten i tre minuter. Sila bort vattnet. Lägg nudlarna på ett fat. Stek biff och lök hastigt.  Ta bort vitlöksklyftan. Lägg ovanpå nudlarna. Garnera med resten av koriandern.
Pomelosallad och strimlad biff med risnudlar

söndag, februari 06, 2011

2008 Anchor Steam Christmas Ale

 2008 Anchor Steam Christmas Ale

Det kanske är sent att dricka julöl i början av februari men att släpa en magnumflaska till julfirandet i Skåne eller att Jen och jag skulle dricka upp den själv har aldrig varit aktuellt. Dessutom är Jen inte speciellt förtjust i mörka öl.

Men i går med goda vänner på besök och rotmos med rimmad oxbringa på bordet var det dags för Ancors Streams unika julöl från 2008.

Anchor Brewing i San Francisco gör Christmas Ale varje år sedan 1975 med vissa små förändringar i det hemliga receptet. Det enda som hittills avslöjats av Fritz Maytag som äger Achor är att kryddnejlika inte ingår i receptet.
Jeffrey Pine

Även etiketten förändras. Nya träd dyker upp varje år och 2008 pryddes etiketten av en Jeffry Pine, ett träd som växer i Oregon och Kalifornien. Alla etiketter finns på Anchors hemsida.

Av årets julöl som jag provade var favoriterna Midvinternattens Mörker 2010 från Sigtuna Brygghus och Santa's Little Helper från danska Mikkeller. Två helt olika öl som passar till olika delar av julbordet. Achors Christmas Ale från 2008 skiljer sig i sin tur från dessa på nästan alla plan men riktigt gott är det och det fungerar förträffligt ihop med rotmoset med sin sötma och rostade toner.

Det sistnämnda kommer från att jag ugnsrostar rotfrukterna innan jag stöter dem ihop med spad från den rimmade oxbringan. Inte svårare än att göra "vanligt" rotmos men godare. Prova!

Anchor Cristmas Ale från 2008 har en kryddig och något söt doft med kanel, lakrits, muskot, kavring och sirap. Kavring finns också i smaken liksom muskot och torkade frukter. Tänker närmast på fikon och aprikoser. Inga noter togs under middagen och jag har säker glömt en del om denna härligt krämiga öl. 2008 kostade Anchor Steam Christmas Ale på magnumflaska 144 kr.


Rotmos

6 pers

1 kg kålrot
200 g morötter
200 g palsternacka
300 g fast potatis
olivolja
spad från köttkok alt grönsaksbuljong
50 g smör, brynt
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 175°. Skala och skär kålroten i halvor  eller kvartar. Lägg på en smord plåt och häl lite olja ovanpå. Efter ca 20 minuter är det dags att lägga in de skalade morötterna och efter ytterligare ca 20, potatis och palsternacka. Rosta i ugnen sammanlagt ca 1,5 h eller tills rotfrukterna är mjuka. Häll sedan rotfrukterna i en gryta och stöt ihop dem men inte alltför noggrant. Tillsätt brynt smör och kokspad/buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med kokt rimmad oxbringa eller fläsklägg och grov, sötstark senap.

fredag, februari 04, 2011

2007 Bonterra Vineyards Cabernet Sauvignon


Jen är i Vietnam och arbetar och jag roar mig med lite matlagning. Vinet blir en lite billigare Cab från den omtalade årgången 2007.
Jag har tidigare inte varit speciellt förtjust i Bonterras Cabernet Sauvignon och blir inte övertygad av 2007:an. Vinet är en blandning med 85% Cab, 3% Merlot, 10% Syrah och 2% Zinfandel.

Maten i dag blir lax som confitteras i olivolja, hollandaisesås, ångad broccoli och bakad potatis. Det blir jättegott och fungerar riktigt bra till vinet som har ganska hög syra.

Doften i vinet innehåller körsbär och björnbär och även om jag letar hittar jag inte några förväntade svarta vinbär. Här finns också en tydlig stalldoft som dock vädras ut efter någon halvtimme. 2007 Bonterra Cabernet Sauvignon har legat 14 månader på 10% nya amerikanska och 19% nya franska ekfat. Resten låg på begagnade fat. Detta märks av en svag vaniljton.

I smaken finns samma frukt som i doften men dessutom plommon. De saknade vinbären finns också med. Vinet har en tunn smak och påminner närmast om svag vinbärssaft med tillsatt syra. Inte vidare roligt.


Confiterad lax med lime

1 pers

1 portionsbit av lax, ca 150 g
1/2 lime, zest och jos
1/2 tsk socker
salt
olja (jag använder olivolja men det fungerar med andra oljor också)

Salta och sockra laxen. Häll på limejos och låt stå i 1/2-1 timme. Lägg laxbiten i en liten form och häll på olja tills det täcker laxen. Ställ in i ugn 150° tills laxens innertemperatur når 40°.

Confitterad lax med hollandaisesås