Anpassad sökning

tisdag, november 01, 2011

2006 Zenato Recioto della Valpolicella Classico


Recioto della Valpolicella kan sägas vara en föregångare till Amarone. Det var i mitten av 1900-talet man i Valpolicella fick tag på en jästkultur som kunde käka upp såpass mycket av sockret i de torkade druvorna att vinet blev torrt (och därmed också få upp alkoholhalten till runt 16%) som Amarones segertåg över världen startade och därmed också en minskande popularitet för Recioto.

Till den bästa pecannötspajen jag smakat och bakat har vi provat två Recioto i olika prisklasser som just nu finns på Sb och som båda fungerar utmärkt till pecan.

Först ut var Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico som är gjort på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella. Kostar 149 kr för 37,5 cl. Vi tog tyvärr inte några noter men vinet uppskattades av alla runt bordet.

Ett strå vassare är dock varianten från Zenato som släpptes i 240 buteljer och som det fortfarande finns några flaskor kvar av i vinkällarbutikerna. Zenatos Recioto görs av 80% Corvina, 10% Rondinella och resten Croatina och Oseleta. Jag är inte så hemma på Italienska druvsorter men misstänker att de två sistnämnda inte tillhör de vanligare.

I doften hittar vi körsbär, vanilj, cigarrlåda och tobak. I munnen är vinet sött men samtidigt med bra syra. Här finns körsbär, katrinplommon, kanel och andra julkryddor, utan att vinet smakar glögg! Priset för halvlitersflaskan ligger på 299 kr.

Receptet nedan är ursprungligen vinnaren i pajtävlingen på State Fair of Texas 1996 men omgjort en hel del. Bland annat har den blivit mindre söt.


Texas State Fair Pecan Pie


PAJSKAL

3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
150 g smör
1/4 dl vatten

Hacka samman allt utom vatten till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl 1 h.

Kavla ut degen och lägg den i pajform, gärna med höga kanter. Nagga pajen med gaffel. Tyng gärna ner pajskalet genom att lägga bakplåtspapper på pajen och häll på bönor, ärter eller liknande. Sätt pajen i frysen i 30 min.

Sätt ugnen på 175°.

Grädda i 25 min och tag sedan bort papper och bönor. Grädda vidare 15 min.


FYLLNING

3 dl pecannötter
100 g smör
1 dl farinsocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 msk mjölk
1 msk vetemjöl
1/2 vaniljstång, fröna
1/4 tsk salt
2 ägg, lätt vispade

Rosta pecannötterna i stekpanna. Ställ åt sidan.

Smält smöret och tillsätt allt socker, sirap, mjölk, vaniljfrö och salt. Koka upp under omrörning och ställ åt sidan för att svalna i 5 min. Rör därefter i de uppvispade äggen.

Lägg de rostade nötterna i pajskalet och häll över "knäcksåsen". Grädda i ca 45 min eller tills pajen precis stelnat. Låt svalna och servera med vispad grädde eller vaniljglass.

5 kommentarer:

Vintankar sa...

Hej!
Låter verkligen smarrigt och dessutom som om en recioto skulle passa bra därtill.
Annars är chokladdesserter mitt favoritval till en recioto.
Roccolo Grassi är min favorit producent. Till och från dyker de upp i BS.

JC

johan p sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
johan p sa...

Hej!

Choklad ska definitivt provas till Recioto och Roccolo Grassi ska jag hålla utkik efter. Tack för tipset!

/Johan P

Pernilla Qvist sa...

Vilken lycka att hitta receptet till den fantastiska pecanpajen! Kram Pernilla

johan p sa...

Kul att du gillade den Pernilla!