Anpassad sökning

söndag, april 17, 2011

2008 Heartland Dolcetto & Lagrein


Jag har tidigare hävdat att det enda röda vin som funkar till mexikansk mat är sötfruktig Zinfandel men efter att ha provat 2008 Heartland Dolcetto & Lagrein till snabblagade enchilladas måste jag revidera mig.

Visserligen är vi försiktiga med hettan i våra köttfärsenchilladas och väljer att inte använda några inlagda jalapenos i rätten men det är ändå överraskande hur väl det australiensiska vinet med de norditalienska druvorna fungerar ihop med tex/mex-maten.

Heartland Wines med vingårdar i Langhorne Creek, 6,5 mil sydöst om Adelaide och Limestone Coast ytterligare ett 20-tal mil söderut längst kusten, drivs av en grupp herrar med Ben Glaetzer som chefsvinmakare i spetsen och startades 2002.

I dagens vin är fördelningen av Dolcetto och Lagrein är hälften/hälften. Heartlands är förresten världens största Lagrein-producent (utanför Italien), vilket kanske inte säger så mycket. Odlingarna upptar endast 12 ha av Heartlands mark.

Två tredjedelar av druvorna i vinet kommer från vingårdarna i Langhorne Creek och resten från Limestone Coast. På 1850-talet planterades de första vinrankorna i Langhorne Creek vilket gör området till ett av de äldsta för vinframställning i Australien. Riktigt så gamla är inte Heartlands rankor som planterades för ca 15 år sedan.

I både doft och smak bär vinet tydliga spår av fatlagring men jag har inte till fullo lyckats reda ut hur det egentligen ligger till med detta. Det jag lyckats luska fram är att hälften av Dolcettovinet inte fått någon fatlagring alls med den andra hälften legat på franska fat men jag vet inte hur länge. Lagreinvinet låg 11 månader på nya ekfat, 70% franska och 30% amerikanska.

Förutom den ganska markerade fatdoften hittar vi också massor av röda och svarta bär. Här finns främst björnbär, svarta vinbär och körsbär. Detta trängs med ett knippe örter och ljus tobak.

Vinet är oerhört fruktigt och smakar en del drottningsylt men här finns en syra som fint stramar upp det hela. Svarta vinbär är tydligast i smaken men här finns också körsbär, hallon och choklad. Det sistnämnda kanske inte inte hamnar på fruktkontot... Sötman understiger 1g/liter. Den höga alkoholen(14,5%) märks mest som en extra krydda och stör oss inte alls. En del tanniner finns det också.

Ett riktigt bra hundrakronorsvin som vi gillar jättemycket men som absolut inte passar "the averige eurocentric". Tyvärr bara finns enstaka spridda flaskor kvar på Sb.

Vinum Vita Est har också testat.


Köttfärsenchilladas (snabbvariant)

3 pers

SÅS
3 msk olja
3 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong
4 msk chilipeppar
1 tsk kummin, rostad och mortlad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 tsk salt
en nypa mald kanel
1 tsk socker

Värm oljan i en kastrull. Pudra över mjöl och vispa tills det är helt blandat. Stek på svag värme några minuter under konstant vispning. Tillsätt chili och vispa tills det är helt helt inrört i mjölet. Häll på buljong under vispning, lite i taget. Tillsätt vitlök, kummin, salt, kanel och socker och koka i 5 minuter


FYLLNING
1/2 kg malet kött
1 gul lök, finhackad
3 vitlökslyftor, finhackade
1/2 tsk kummin
1 dl tomatpuré
1 msk olja

Stek lök i olja tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs vidare en halv minut. Tillsätt sedan köttfärs och stek vidare. Se till att allt blir stekt. Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek vidare någon minut. Ställ åt sidan.


ENCHILLADAS
6 majstortillas
300 gram cheddar, riven

Sätt ugnen på 200 °. Lägg lite av såsen o botten av en ugnsfast form, ca 25x15 cm. Lägg 1-2 msk köttfärsfyllning på ett tortillabröd och ungefär lika mycket ost. lägg också på en sträng med sås. Rulla ihop  ganska hårt och placera i formen. Gör likadant med resterande tortillas och häll sedan all sås ovanpå. Fördela resten av osten på toppen. Gratinera i ca 20 minuter. Srvera med sallad.
Köttfärsenchillada

Inga kommentarer: