Anpassad sökning

lördag, september 25, 2010

2008 Far Niente Chardonnay Estate Bottled


Jag träffar vännen Jacob på utmärkta kaffebaren Mellqvists på Hornsgatan för att bestämma vad vi ska laga och äta i kväll. Att det ska bli pilgrimsmusslor har vi gjort upp redan tidigare men nu återstår att bestämma vad som ska ätas och drickas till.

Vi enas om en ljummen sallad och Chardonnay och tar vägen förbi Kajsa Warg för att se om något passar i vår sallad. Det blir en liten kålrabbi, några fina svenska äpplen, savoykål och några skivor av en mycket god Coppa di Parma med massor av smak.

Ur källaren plockar vi mycket unga 2008 Far Niente Chardonnay som visar sig vara så bra som jag hoppats och eftersom det fortfarande finns flaskor kvar på Sb får det bli en sväng dit för att fylla på.

Vinet har en ganska blyg men fruktig doft med päron, melon och grape. Jag hittar också någon tropisk frukt och trots flera års arbete på en av Sveriges ledande frukt-och grönsaksimportörer kan jag inte komma på namnet. Här finns också majs med smält smör och en aning fat.

Grapen återfinns i smaken tillsammans med lime. Även här finns en förnimmelse av fatlagringen, 10 månader på fransk ek. 68% av faten var nya och 32% använda en gång.

En högklassig och elegant Napa-chardonnay med bra syra och ett långt liv framför sig.

Ljummen sallad på Savoykål, kålrabbi, smörstekta äppelbitar,
parmaskinka och pilgrimsmusslor.

lördag, september 18, 2010

2008 Dombeya Chardonnay


Med Dombeya från Stellenbosch verkar Kajsa Bergqvist och hennes Kajsa Wines ha knutit till sig en riktig topproducent som borde marschera raka vägen in i Sb:s ordinarie sortiment med flera av sina produkter. Vi har tidigare provart firmans 2007 Shiraz Boulder Road som både Jen och jag gav högsta betyg och detsamma får denna Chardonnay av oss.

Dombeya har lyckats få till en närmast perfekt balans mellan fat och syra, fruktighet och mineral i detta vin där 10% av druvsaften kommer från skörden 2009. Vinet har legat 10 månader på franska fat där 30% var nya.

Av eken återfinns en del i doften tillsammans med smör och mineral. Här finns gula blommor, grönt äppleskal, limezest, grape och galiamelon och en aning omogen ananas.

Vinet har hög, härlig syra som är i bra balans med fatlagringen. Vi hittar citron och lime tillsammans med melon och Granny Smith-äpplen.

En riktigt bra Chardonnay som fortfarande finns att beställa för 139 kronor flaskan.

För en presentation av Dombeya och "systerföretaget" Haskell rekommenderar jag en titt på Niklas Jörgensens blogg MISE EN BOUTEILLE.

Vi dricker vinet till en ugnsrostad majskyckling som vi fyllt med coctailtomater på kvist och vitlök och kryddat med chili, salt och peppar. Till detta en sås med Dijonsenap och ugnsrostade rotfrukter samt lite champinjoner och broccoli.
Ugnsrostad majskyckling med dijonsås, rotfrukter, champinjoner och broccoli.

söndag, september 12, 2010

2007 Lucas & Lewellen Petite Sirah Estate Vineyards


Lucas & Levellen, hemmahörande några mil nordväst om Santa Barbara drivs av Louis Lucas som har ett långt förflutet i vinbranschen, tillsammans med pensionerade domaren Royce Lewellen.

Denna Petite Sirah för 119 kr och en Syrah för 99 kr dök upp i Sb:s höstlansering och ska alltså finnas tillgängliga en tid framöver. Medan Syrah-vinet har fått ett minst sagt ljumt mottagande i svensk press har det gått betydligt mycket bättre för vinet vi testar i dag. Druvorna kommer från firmans vingårdar i Los Alamos, Santa Barbara AVA.Där tillämpar Lucas & Lewellen "sustainable methods" vid odling av 20 olika druvsorter.

2007 Lucas & Lewellen Petite Sirah har en frisk men något syltig doft med björnbär, körsbär och röda plommon. Här finns också läder, svartpeppar och choklad.

Vinet har frisk syra och smak av samma frukt och bär som i doften men också hallon. Fast det vi främst slås av är den tydliga smaken av chokladpudding. Smaken är inte direkt syltig men här finns gott om sötma. Tillsammans med den höga syran kommer nog gelé från några mörka bär närmare sanningen än sylt. Vinet är mjukt men här finns några blyga tanniner.

Ett lite mer än OK vin som kag skulle välja till nästan alla rätter framför de billiga Zinfandels som finns på Sb.

I dag dricker vi vinet till klassisk lövbiff med äggula och pepparrot. Lövbiffarna som vi köper på Söderhallarna är mer än dubbelt så tjocka än de man hittar vakuumförpackade på Konsum eller Ica. De är också mer än dubbelt så goda!  Kanske är potatismos det "riktiga" tillbehöret till biffarna men vi friterar pommes istället och kanske är öl det klassiska att dricka till men det fungerar bra med Petite Sirah också.


Lövbiff med pepparrot och äggula

2 pers

2 lövbiffar
smör
salt
peppar
riven pepparrot
2 ägg
persilja

Salta och peppra lövbiffarna. Stek hastigt i smör. Lägg upp på varm tallrik. Lägg en rejäl hög med riven pepparrot på biffen och använd ägget till att forma en grop. Separera äggulan och lägg denna i gropen. Riv över lite svartpeppar och strö hackad persilja över. Servera med pommes eller potatismos och gärna någon grönsak.
Lövbiff med pepparrot och äggula serverad med fries, broccoli och ugnsgrillad tomat
(egentligen ska det vara lite persilja på ägget också men Jen tyckte inte att det fungerade på bild).

lördag, september 11, 2010

2004 Robert Craig Cabernet Sauvignon Mt. Veeder


Fredag kväll och Jen har lovat att fixa maten efter ett recept hon fått av kollegan Helena. Det blir lax i foliepaket med svarta oliver, soltorkade tomater, mozzarella, chorizo och basilika. Mycket, mycket gott tillsammans med ugnsgrillad färskpotatis och en grönsallad. Till detta bör en högklassig hillside-cab från Napa passa och det visar den med bravur att den gör.

Robert Craig med förflutet på Hess Collection Winery startade eget i början av 1990-talet firmans första Mt. Veeder Cabernet gjordes 1993. 2004 tillverkades 1665 lådor med detta vin som består av 92% Cabernet Sauvignon, 6% Merlot och 2% Cabernet Franc. Druvorna växer på i medeltal 550 meter över havet och planterades för ungefär 20 år sedan. Vingården är bara strax över 10 ha.

Detta är ett riktigt bra vin som dessutom har ett riktigt bra pris på Sb. Vinet kostar i Sverige i dag 323 kr medan det föreslagna priset från Craig var $70 (cirka 530 kronor). Det finns fortfarande flaskor kvar i vinkällarbutikerna och vinet kommer säkert att vara på gott humör i flera år till.

I doften hittar vi efter ett par timmars luftning, röda och svarta vinbär, körsbär, fat, mörk choklad och mjölkchoklad samt en svag ton av eukalyptus tillsammans med någon annan ört vi inte riktigt kan sätta fingret på vad det är.

I munnen är vinet både lätt och kraftfullt på samma gång. I smaken finns svarta vinbär, körsbär och björnbär tillsammans med mörk choklad och fat. Vinet har legat 20 månader på fransk ek. 75% av faten var nya och 25% använda en gång.

Eftersmaken är ganska lång och innehåller en aning hetta från de 14,9 procenten alkohol. Tanniner finns det ganska gott om. Ett härligt vin!

Till slut några ord om förra helgens söndagsmiddag tillsammans med vänner. Vi började med en räkcocktail med förutom räkor och dill såklart, också avokado och nektarin. Allt blandat med en ej för fet dressing på lätt crème fraîche och majonnäs.  Till detta också en liten bit stekt San Francisco sourdough. Det hela sköljdes ner med utmärkta, mineralrika 2008 Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs.


Därefter en kantarellsoppa (recept nedan) som innehöll en liten skvätt torr Madeira och då hällde vi samma sak i glasen (Maderia, inte soppa!).

Till varmrätt blev det klassisk söndagsmiddagmat som i vårt fall bestod av kalvstek med gräddsås och klassiska tillbehör. Till detta plockade vi fram 2003 Ridge Santa Cruz Mountains som har blivit ännu bättre än för ett år sedan. Vilket fantastiskt vin. Heja Ridge!

Vi avslutar med en Charlotte Russe och en fantastisk Chokladpaj som kamraten Ola tagit med sig. Till detta dricker vi 2009 Vietti Moscato d' Asti som inte behöver analyseras sönder utan jag konstaterar helt enkelt att det är en av mina favoriter. Tyvärr är den slut på Sb.

Kantarellsoppa

6 pers (som förrätt)

3 + 2 hg kantareller
25 g smör
1 dl hackad schalottenlök
1/2 l vatten
3 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
1 msk torr Madeira
salt
vitpeppar
1 dl hackad bladpersilja

Stek 3 hg svamp i torr panna tills allt vatten kokat bort. Tillsätt hälften av smöret och stek tills det knäpper i svampen. Tillsätt schalottenlöken. Stek under omrörning tills denna blivit genomskinlig. Löken ska inte brännas. Tillsätt vatten och fond och sjud i 15 minuter. Tillsätt grädde och mixa soppan slät. Tillsätt persilja (alternativt spara den tills soppan hettas upp för servering). Smaka av med madeira, salt och vitpeppar. Vid servering steks resten av svampen i smör och läggs i tallrikar. Slå den upphettade soppan över.

söndag, september 05, 2010

2006 Shaw and Smith Shiraz


Jag har aldrig haft förmånen att smaka kobekött men i lördags lagade vi chateaubriand med den gotländska motsvarigheten från Ejmunds gård.

Köttet kommer från kor som är en korsning mellan Angus och Simmental som man döpt till Singus. Djuren får både specialfoder och massage. Det senare dock inte av starka fingrar utan av roterande borstar som påminner om de som finns i automatiska biltvättar. Kossornas mat är bland annat morötter, potatis och drav. Drav en biprodukt gården köper från från Spendrups och består av skal från maltkorn.

Galet bra kött blir det och den bästa oxfilé jag ätit!

Vi steker chateaubriand med balsamglaze och serverar med ugnsgrillade färskpotatis och skärbönor.

Till denna fantastiska mat väljer vi ett shirazvin från Adelaide Hills och producenten Shaw and Smith. Ett vin som fortfarande finns i vissa SB-butiker men som börjar ta slut. Ett bra vin för en mycket rimlig kostnad så vi råder er att försöka lägga beslag på någon flaska innan det är försent.

Shaw and Smit Shiraz från 2006 är inte något stort vin men för 140 kronor är det ett kap! Doften innehåller körsbär, svarta vinbär örter och gräs.

I munnen är vinet mjukt men har en trevlig kärvhet. Tanninerna finns där men är runda och mjuka. Smakmässigt hittar vi svarta vinbär, sour cherries, och bitter choklad tillsammans med lite gelé. Vinet är aningen glest men har lång eftersmak. Ett förvånansvärt lätt vin för att vara en Shiraz från Australien. Är det klimatet i Adelaide Hills som ligger bakom?


Chateaubriand med balsamglaze

2 pers

mittbiten av oxfilé (400-500 g)
smör
salt
peppar
1/2 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
brunt råsocker

Ta ut filén ur kylen i god tid och låt den bli rumstempererad. Salta och peppra och stek i smör runtom. Häll på vin och vinäger och låt puttra ca 10 minuter under lock. Ta upp köttet och låt vila ca 10 minuter. Smaka av glazen med salt, peppar och brunt råsocker.
Chateaubriand med balsamglaze, ugnsgrillad färskpotatis
och vaxbönor.

lördag, september 04, 2010

2007 Walter Hansel Winery Chardonnay Cahill Lane


Årgång 2006 av detta vin tyckte Jen och jag väldigt mycket om men 2007:an fastnar vi inte alls för på samma sätt. Problemet stavas ek och jag tror inte att det hade räckt med att låta vinet vila ett år eller två för att försöka dämpa minnet från fatlagringen. I detta fallet sitter nog problemet djupare än så.

Walter Hansel Winery i Russian River Valley är Chardonnay och Pinot Noirspecialister men det går också att dricka Sauvignon Blanc från Hansel. I det fallet görs vinet på inköpta druvor.

2007 Chardonnay Cahill Lane har en gulblommig, ganska parfymerad doft av persika, ananas och apelsinzest. Och fat!

I munnen blir det sistnämnda ännu värre. Vinet har tillbringat 15 månader på fransk ek där 75% av faten var nya. Bakom all ek hittar vi också vit persika, champinjoner och blomkål. Det finns inte någon påtaglig alkoholhetta men det är ändå något som inte stämmer med balansen.

Vi dricker vinet till en underbar långbakad grissida med champinjonsås och en sallad med bland annat nektariner och pinjenötter. Vansinnigt gott!


Långbakat sidfläsk

4 pers

700 g färskt sidfläsk
salt
peppar
rosmarin
1 tsk liquid smoke
2 msk flytande honung
1 msk mörk soya

Snitta svålsidan på fläsket. Gnid in hela köttbiten med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsfast form. Strö rosmarin på svålsidan och ringla över honungen. Droppa på liquid smoke och soya. Baka i ugn 100° i 4 timmar.

Långbakat sidfläsk med champinjonsås, kokt färskpotatis
och en sallad på ruccola, purjolök, röd paprika, nektarin
och pinjenötter.