Anpassad sökning

söndag, februari 14, 2010

2006 Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains

2006 Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains

I dag har det åter blivit dags för amerikansk Chardonnay och denna gång en flaska som vi helt i onödan släpade hem från Kalifornien förra året. Jag trodde nämligen inte den gick att få tag på i Sverige men där hade jag helt fel. Importören Vinunic har haft den i beställningssortimentet och nyligen fick jag besked om att aktuell årgång nu är 2007. Enligt uppgift ska den vara lika bra som 2006:an men inte riktigt nå inte upp till 2005:an.

Det var den omskrivna 2005:an som fick mig att köpa köpa detta vin för $40 vid vårt besök på Ridges anläggning utanför Healdsburg där vi var för att prova ett antal zinblends från 2005 och 2006 och dessutom den alldeles utmärka 2005 Syrah Lytton West.

Ridge Chardonnay Santa Cruz Mountains har en fruktig men samtidigt ganska stram doft med aprikos, mineral, ek och smör. Har finns också en svag men omisskännlig ton av Niveas hudkräm. Vinet har legat 10 månader på lufttorkade fat av olika ålder. 89% var amerikanska och 11% franska.

Fatlagringen gör sig även påmind i smaken. Vaniljtonerna är uppenbara. Vinet ger en ganska fet munkänsla men syran är hög. Här finns mineral och stora korgar med äpple och päron.

Som vanligt levererar Ridge vin av mycket hög klass och på måndag får det bli en beställning 2007:or. Vinet fungerar mycket bra till vår vildsvinsstek med bakad potatismos (den bästa potatismos jag smakat), en variant på brysselkålen från Mårtensafton och en smörig citrussås med timjan och cashewnötter.


Bakpotatismos med karamelliserad schalottenlök

6 pers

LÖKEN
1,5 msk smör
1,5 msk socker
250 g schalottenlök
några stjälkar timjan
0,5 dl olivolja
salt
svartpeppar

Smält smöret i en gryta. Rör i socker och låt det smälta under omrörning.Lägg i lökarna och låt dessa fräsa i smör/sockerblandningen tills de blivit bruna runtom, ca 10 min. Rör i grytan då och då. Tillsätt därefter olja och sänk värmen till lägsta. Lägg på lock men lämna en lite glipa öppen. Koka löken i oljeblandningen tills den är helt mjuk, ca 1.1,5 h. Ta bort från värmen och tillsätt timjan, lite salt och nymald svartpeppar.


Moset
3 stora bakpotatisar (1-1,5 kg)
25 g smör
1 dl mjölk
0,5 dl cremè fraîche
salt
vitpeppar

Baka potatisen i ugn 200° tills potatisen är mjuk, ca 1-2 h. Smält smör och värm mjölken i en kastrull. Ta bort skalet från potatisen och mosa med stöt. Tillsätt mjölk, smör och cremè fraîche. Blanda väl och smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Lägg löken ovanpå moset. Originalreceptet från Epicurious


Brysselkål med bacon och fikon

4 pers

2 msk olja
3 msk smör
0,5 dl vatten
500 g brysselkål, hackad
140 g (1 pkt) kotlettbacon, hackad
1 dl torkade fikonskurna i kvartar eller åttondelar
2 tsk balsamvinäger
0,5-1 dl cashewnötter, rostade och hackade
salt
svartpeppar
parmesan

Stek bacon i olja. Tillsätt brysselkål, fikon och vatten. När vattnet kokat bort tillsätts smör. Stek tills brysselkålen är tillagad men inte så länge att den blir sladdrig. Smaka av med balsamvinäger, salt och nymald svartpeppar. Strö cashewnötter ovanpå.


Smörsås med timjan och citron

4 -6 pers

2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk kycklingfond
0,5 dl pressad citron
0,5 dl timjan, hackad
0,5 dl schalottenlök, hackad
200 g smör
2 msk vispgrädde
1 msk gräslök, hackad

Koka vin, vatten, kycklingfond, citrontimjan och schalottenlök i kastrull tills det reducerats till bara ca 1 dl återstår. Vispa i smöret, ungefär 2 msk åt gången. Vispa därefter i grädden och tillsätt gräslök.

Inga kommentarer: