Anpassad sökning

lördag, maj 30, 2009

2006 Beringer Chardonnay Private Reserve

2006 Beringer Chardonnay Private Reserve

Beringer i Napa Valley har massor med olika viner i sin portfölj. På SB inklusive beställningssortimentet finns det för närvarande inte mindre än 15 olika viner mellan 79 och 899 kr. Man odlar flera druvsorter och gör i princip alla typer av vin; torra och söta vita, röda, rosé och mousserande.

Beringer Vineyards i St. Helena har rötter tillbaka till andra halvan av 1800-talet då tyske emigranten Jacob Beringer från Mainz tillsammans med brodern Frederick köpte land och med hjälp av kinesisk arbetskraft från San Francisco för hand grävde ut tunnlar för lagring av vinet. Ett arbete som tog flera år. Tunnlarna håller en jämn temperatur på strax under 15°C året om och används än i dag.

Frukten till Chardonnay Private Reseve är blends från Beringers olika vingårdar och om jag fått rätt information kommer de i årgång 2006 från vingårdar i norra Napa Valley. Vinet har lagrats 9 månader i fransk ek (77% nya fat).

I vinets eleganta, blommiga doft hittar jag ananas, melon, päron, aningen citrus och gula äpplen som samsas med popcorn i smör. Dessa återfinns också i smaken men där är det mer smör än popcorn. Frukterna återkommer tillsammans med ingefära, crème brûlé och rejält med vanilj. Nästan 15% men ingen alkoholhetta och väl avvägd syranivå. Mycket bra!

Dagens mat är ett experiment som blir klart lyckat och som matchar vinet med den äran.


Apelsinmarinerade tigerräkor lindade i lufttorkad skinka med vin- och vaniljsås och sallad med mango och avokado.

2 pers

12 tigerräkor
12 skivor lufttorkad skinka

Marinad
1 dl torrt vitt vin
2 apelsiner, saften
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm pepperoncino

Skala räkorna. Rör ihop olja, apelsinjuice och vin. Rör ner vitlöken. Krydda med pepperoncino. Lägg räkorna i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme.

Sätt ugnen på 275°. Ta upp räkorna. Spara marinaden. Vira skink- skivorna runt räkorna. Lägg i en ugnssäker form och häll lite av marinaden över. Ställ in i ugnen 10 minuter eller tills skinkan börjar bli krispig och räkorna är genomvarma.


Vin- och vaniljsås

1 msk schalottenlök, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 apelsin, zest
1/2 msk smör
1 msk hallonvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk hummerfond
1/2 dl vatten
1 dl grädde
1 ½ tsk vaniljessens
salt
vitpeppar

Smält smöret i en traktörpanna och fräs lökhacket, och apelsinskalet. Tillsätt vinägern och låt den avdunsta nästan helt. Tillsätt vinet, hummerfond, grädden, vatten och vaniljessens. Koka upp och sjud i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Sallad med mango och avokado

1 avokado
½ mango
10 rädisor, kvartade
2 dl ruccola
1 dl bladpersilja, grovhackad
1/3 röd chili, hackad – utan kärnor och mellanväggar
½ lime (saften)
salt
svartpeppar
1 msk acaciahonug
1 msk olivolja

Skär mango och avokado i ganska grova bitar. Lägg i en skål tillsammans med rädisor, ruccola och persilja. Hacka chilin fint och blanda i. Pressa över saften av lime och häll på oljan. Smaka av med en nypa salt och peppar. Låt salladen stå och dra en stund innan serveringen. Ringla över honungen.

Servera med t ex stekta små färskpotatis.

onsdag, maj 27, 2009

2007 Nora da Neve


Årgång 2006 av Bodegas Noras prestigevin tyckte vi om när vi drack det förra våren men jag tycker faktiskt att 2007:an är ännu bättre. Åtminstone för direkt konsumtion.

Vi dricker Nora da Neve till laxburgare med gräddfilsdressing som båda smaksätts med vad som blivit över från helgens nudelsallad. Därmed blir det asiatisk touch på burgarna som blir jättesmarriga och som dessutom funkar bra ihop med vinet.

Nora da Neve doftar citrus i form av apelsin och lime och till det kommer päron samt nötter och mineral. Att vinet blivit ekfatslagrat känns tydligt.

I munnen är vinet friskt med aningen bittra och samtidigt feta toner. Smaken domineras av grape och mineral, tillsamman med en rejäl dos ek.


Laxburgare med asiatisk dressing

3 pers

250-300 g laxfile, utan skinn
saltat vatten att koka i
5 små vårlökar, endast den nedre vita delen, finhackade
½ dl koriander, finhackad
2 msk ströbröd
1 ägg ½ tsk salt
1 msk sesamfrö
1 tsk sesamolja
vitpeppar
1 msk smör
1 msk olja

Sjud fisken under lock i 8 minuter. Låt kallna. Häll bort vattnet och mosa fiskköttet med en gaffel blanda i övriga ingredienser till en smet. Platta ut till biffar och stek i smör och olja. Servera i bröd med sallad, tomat, böngroddar och dressingen


Dressing

2,5 dl gräddfil
½ dl finhackad mynta
zest från 1 lime
saft från ½ lime
5 små vårlökar hackade, ej den nedre vita delen
salt
peppar
socker

Blanda i skål och smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå i kyl någon timme så att smakerna sätter sig.

söndag, maj 24, 2009

2007 Eric Bordelet Sidre Doux

Nu blev det fel igen!!! Eftersom vi missar att köpa Alfiero Boffas 2008 Moscato d'Asti La Lupa och vi inte har tid att beställa testar vi efter tips från Den långe Jugoslaven en söt fransk cider till den underbara Pavlovan med hallon vi har till dessert. Inte förrän vi kommit hem och börjat leta lite fakta om Bordelet upptäcker jag att äpplena i cidern är biodynamiskt odlade. Jag orkar inte ge mig in i nya förklaringar till varför jag inte vill stödja detta hokus pokus som är baserat på en mans uppenbarelser med mina pengar. Jag har däremot inget emot att frukten är organiskt/ekologiskt odlad. Tvärtom!

Jag har givetvis inte heller någonting emot att andra väljer biodynamiska produkter men blir irriterad på att många tror att biodynamisk innebär någon högre nivå eller renare form av ekologisk odling.

Eric Bordelet med ett förflutet som sommelier på trestjärniga l'Arpege i Paris och därmed även en av stadens viktigaste vin-personer, gör flera olika cidertyper och av dessa finns tre äpplevarianter just nu på Sb.; söt, halvtorr och torr. De två senare endast i vinkällarbutikerna. Cidern doftar och smakar bokna röda äpplen och jäst. Låter kanske inte så roligt men det är fantastiskt gott. Det skulle nog däremot inte skada om flaskorna fick ligga till sig i ett år eller ett par år.

Den söta cidern Sidre Doux passar perfekt till hallon-pavlovan. Sötma- och syranivåerna i dessert och dryck är helt i nivå med varandra och Den långe Jugoslaven har gjort det igen! Jag misstänker dock att han säljer biodynamiska produkter till mig på pin kiv.


Pavlova

4 äggvitor
knappt 2 1/2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk Maizena
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 l hallon

Sätt ugnen på 180°C.Vispa äggvitorna till ett fast skum. Rör ner sockret. Sätt sedan i vitvinsvinägern, Maizena och vaniljsocker. Vänd om allt med försiktigt t ex med en slickepott, utan att luften går ur smeten. Ös upp på bakplåtsklädd ugnsplåt så det blir en cirkel med ca 20 cm i diameter. Ställ in den i ugnen och minska temperaturen till 150°C. Grädda i 75 minuter. Stäng sedan av ugnen. Låt Pavlovan vara kvar, gärna till nästa dag.

Vispa grädden. Vänd sedan Pavlovan upp och ned på ett kakfat, så att den knapriga ytan hamnar underst. Ös upp grädden ovanpå. Den kommer delvis att sjunka in i den sega marängen. Lägg hallonen på grädden.

1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese**

Vi jobbar vidare med nudelsalladen som jag skrev om i samband med att vi drack 1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese och lägger till lite smaker som vi tyckte saknades. I och med detta känns salladen mer komplett och receptet så pass färdigt att det nu kan publiceras. Den heta dressingen baserad på lime och risvinäger gör att det är perfekt mat till halvsöta viner med hög syra.

I dag dricker vi den andra av de två något åldrade rieslingar som Sb släppte 2 maj. Familjeföretaget Weingut Karl Erbes som drivs sedan 2003 under ledning av Stefan Erbes, förfogar över sammanlagt 5 hektar vingårdsmark i Ürziger Würzgarten och Erdener Treppchen och den enda druva som kommer i fråga är Riesling. Karl Erbes druvor växer på upp till 80-åriga rotäkta stockar i de branta vingårdarna.

Vinet har fått goda omdömen i Sverige men det har talats en del om att 1995 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** bör ligga på rygg ett tag till. Vi har dock inte tålamod att vänta utan ger istället vinet ordentligt med luft innan det är dags att sätta sig till bords.

Vinet har en stor och härlig rieslingdoft med petroleum, mineraler, aprikos, vax och smör. Smaken är nästintill sagolik med päron, aprikos, ananas och mineral. Syran är rund men hög och sötman hög men allt är i bra balans. Strålande! På klassiskt moselvis har vinet låg alkoholhalt på 7% vilket gör att man kan dricka mycket utan att bli slirig.

PS. Finare Vinare har provat.

Nudelsallad med friterat fläsk och het dressing

5 pers


Friterat fläsk

400 g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
0,5 dl vetemjöl

Skär fläsket i tärningar 2x2 cm stora. Salta köttet med en halv tsk salt samt lite vitpeppar, låt stå i rumstemperatur i en halvtimme. Vispa under tiden ägget fluffigt och rör ner vetemjöl samt och en halv tsk salt till en jämn smet. Blanda fläsket med äggsmeten. Vänd köttbitarna i sesamfrö. Fritera i omgångar i olja 180ºC i ca 5-10 minuter.


Sallad

400 g äggnudlar
1 röd paprika
200 g shiitakesvamp
150 g böngroddar
50 g salladslök, skuren i bitar
70 g babyspenat
1 knippe sparris
200 g burkpersika, klyftad
1 dl mynta, hackad
1 dl koriander, hackad
3 chili, finskuren utan kärnor och mellanväggar

Dela paprikan. Rosta den på hög övervärme i ugn tills den blir svart. Lägg i plastpåse några minuter och drag därefter av det svarta skinnet. Strimla paprikahalvorna. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Pensla med olja och grilla på grilljärn. Skär i ca 3 cm breda bitar. Koka äggnudlarna och låt dem rinna av. Stek svampen i olja. Blanda allt (eller servera separat). Lägg fläskbitarna på toppen av salladen. Servera med dressingen och med finskuren chili vid sidan av.


Dressing

1 chilifrukt, finskuren med kärnor och mellanväggar
3 cm ingefära, riven
1-2 klyftor vitlök, hackad
2 lime, pressade
3 msk risvinger (lika mycket som limejosen)
1 msk sesamolja
1 tsk fisksås
2 tsk strösocker

Blanda allt och låt stå i någon timme innan servering.


Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollingers standardskumpa brukar få ganska uppskattande omdöme och visst är den god!

Syrran med familj är på besök och vi dricker Bollinger i dag som aperitif men blandningen på 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay och 15% Pinot Meunier hade varit trevlig att prova till fisk eller varför inte till fågel.

1 miljon flaskor kommer varje år från det berömda familjeägda champagnehuset i byn Ay vid floden Marnes norra strand. Där har man huserat sedan tyske Joseph Bollinger grundade firman 1829.

I doften hittar vi röda äpplen, päron, gula plommon, aningen aprikos, lite jäst eller kanske snarare bröd som står på jäsning och som en frisk avslutning lite limeskal. I munnen är vinet fylligt, aningen utvecklat och smaken frisk av lime, gula och röda äpplen men också med toner av bröd, närmast bricoche. En mycket bra standardchampis som finns i alla Sb:s butiker.

PS. Vinös har smakat.

lördag, maj 16, 2009

2001 Château Vignelaure Coteaux d'Aix-en-Provence

2001 Château Vignelaure Coteaux d'Aix-en-Provence

I kväll blir det rödtjut från ett av de mest kända slotten i Provence. Till det äter vi hämtpizza med parmaskinka, soltorkade tomater, gröna oliver och ruccola. Kanske inte den mest uppenbara kombinationen men pizzorna är goda och detsamma gäller vinet så varför inte?

Sedan 2008 ägs Château Vignelaure eller ”den heliga källans vingård” av det svensk-danska paret Bengt Sundström och hans fru Mette Rode Sundström. Det var dock irländarna Catherine och David O’Brian som gjorde egendomen internationellt känd när de drev verksamheten 1995 fram till den såldes till paret Sundström.

Vinet är en blend bestående av Cabernet Sauvignon, Syrah och Grenache – hur stora de respektive andelarna är har jag dock inte kunnat luska fram.

Doften domineras av svarta vinbär och körsbär men här finns också gräs, viol och grönpeppar. Efter lite luft tittar också mintiga eucalyptystoner fram.

Smaken har också gröna toner men främst kommer åter de svarta vinbären och körsbären, de senare också i form av sylt och i paj. Här finns en behaglig friskhet, mjuka tanniner och brända toner. Eftersmaken är skönt lång. Klarar säkert flera år till i källaren.

Ett mycket gott sydfranskt vin som tilltalar oss. Kostade när jag köpte det någonstans mellan 150 och 200 kronor.

fredag, maj 15, 2009

1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Ett av de trevligare inslagen på Sb är de oregelbundet åter-kommande färdiglagrade Rieslingar med överkomligt pris man släpper. Den här gången är det Janake Wine Group AB som levererat 984 flaskor av denna 1994 auslese från Meulenhof för endast strax över en hundring. Meulenhof är en av Moseldalens äldsta egendomar och det finns dokument som visar att det producerades vin här redan 1337. Jag hade tänkt köpa några flaskor men Sb i Nacka som jag besökte av ren slöhet hade kvoterat vinet till en flaska per person.

Vi dricker det alkoholsvaga vinet till nudelsallad med bitar av fläskkarré som vi doppar i en enkel tempuraliknande smet, rullar i sesamfrö och friterar. Salladen gjorde vi på koreanska sötpotatisglasnudlar och den innehåller förutom nudlar bland annat sockerärtor, böngroddar och massor med koriander och mynta. Dressingen på lime och risvinäger kryddat med chili, vitlök, ingefära, socker och en skvätt sesamolja är rejält het och det är här det ganska söta vinet kommer in i bilden och dämpar hettan. Det fungerar perfekt och vi tycker alla tre att vinet är smått magnifikt men är något besvikna på doften som i vår flaska är ganska sluten. Tvärtemot vad andra rapporter talat om.

Vi hittar dock petroleum och mineral samt fruktighet från päron, honungsmelon och persikor. I munnen får vi ett ganska sött men inte kladdigt vin med god syra. Smaken är mycket fruktig med persikor, grape och mineral.

PS. Finare Vinare har provat.

lördag, maj 09, 2009

2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard

2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard
100% Zinfandel från Ponzo Vineyard. Precis som det ska vara från Nickel & Nickel som endast gör så kallade ”single vineyard wines” och aldrig några druvblandningar. 2005 gjorde Nickel & Nickel två olika Zinfandels, båda med frukt från Russian River Valley.

Den femton hektar stora Ponzo Vineyard, varav Nickel & Nickel har cirka 3,5 kyls av morgondimma som drar in från Stilla havet och ganska blåsiga sommardagar. Zinfandel-rankorna är planterade omkring år 1920 i sandig lerjord.

Vinet har legat 14 månader på fransk ek, 36% nya och 64% använda fat. Vanilj från faten märks i både doft och smak men är helt i balans och känns aldrig påträngande. Det mest påtagliga i doften är jordgubbar och tillsammans med andra röda bär som körsbär dominerar dessa över de mörka eller svarta bären – svarta vinbär, björnbär och plommon. Vaniljen och alla bären samsas med lakrits och med luft hittar vi också lite paj.

Smaken domineras också av bär främst svarta vinbär och jordgubbar, något annat vore såklart udda med tanke på druvan men här finns också klassisk zin-pepprighet men bara lite och torkade plommon. Vinet har en hel del syra men här finns faktiskt också lite dammiga tanniner. 15% alkohol är helt integrerade, åtminstone så länge vinet håller några grader under rumstemperatur.

Det här är den bästa zin jag har druckit. Här finns både fokus och struktur, samtidigt med enkelhet lekfullhet och mjuk fruktighet. Nickel & Nickel har på bästa sätt tagit tillvara på druvans fördelar och i stort sett eliminerat dess problem. Eftersom 2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard kostade nära 400 pistoler styck när det släpptes 30 flaskor på Sb och en Zinfandel för så mycket är det naturligtvis svår att kalla ”prisvärd.” Mest högklassig zin får man fortfarande i Seghesio Zinfandel Sonoma, speciellt i den aktuella årgången 2007. Kostar efter senaste prishöjningen 175 kr.

Vi dricker 2005 Nickel & Nickel Zinfandel Ponzo Vineyard till lammburgare med blåmögelost, nyfriterade strips och såklart den underbara champinjon-ketchupen som finns i receptlistan till höger. Tar några dagar att fixa till men håller länge.

torsdag, maj 07, 2009

2006 Rowland Cellars Cabernet Sauvignon Ramspeck

2006 Rowland Cellars Cabernet Sauvignon Ramspeck

Napa Valley Cabernet-blend med 78% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 4% Malbec och 2% Petit Verdot. Huvuddelen av druvorna kommer från Atlas Peak AVA nordöst om staden Napa. Atlas Peak är speciellt eftersom den kylande dimman som drar in genom Napa Valley inte letar sig upp hit och området får dessutom mer sol. Detta kompenseras dock av den höga höjden, kyliga nätter och porös vulkanisk jord som kyls ned snabbt. Australiensaren Gerry Rowland har inte bara Ramspeck utan också Cenay i Napa och Rowland på Nya Zeeland.

Gerry Rowland har ett förflutet som vinmakare i Barossa Valley där han växte upp och där hans pappa odlade druvor men Gerry startade sitt eget vinhus 1991 efter att bland annat ha arbetat på välkända Stags Leap Winery.

Vinet doftar en hel del fat, svarta vinbär, svamp och trä. Smaken är ganska enkel med svarta vinbär, fat och… inte så mycket mer. Syran är inte helt i balans. Vinet smakar inte på minsta vis dåligt men kostar lite för mycket även om det är lågpris med tanke på varifrån det kommer.

Vi dricker Ramspec Cabernet Sauvignon till Steak Sandwich med shoesting fries, tunt skurna skivor av potatis (ca 3 x 3 mm) som friteras. Supersmarrigt!


Steak-sandwich

3 pers

3-6 skivor ox-eller kalvstek
3 skivor vitt bröd, gärna dinkel- eller surdegsbröd
smör
salladsblad, gärna romansallad
1 avocado, skivad
Karamelliserad lök (se recept i listan till höger)
Avokado och blåmögelostkräm (se nedan)
Champinjon-ketchup (se nedan)

Stek brödskivorna i smör tills de får fin färg. Lägg salladsblad på brödet och sedan; karamelliserad lök, stekskivor (lätt värmt eller rumstempererade), avokado och blåmögelostkräm, champinjon-ketchup och sist skivad avokado.


Avokado och blåmögelostkräm

2 avocados 200-250 g
50 g blåmögelost
1 msk citronsaft
Tabasco eller liknande
svartpeppar
salt

Mosa avokadoköttet med gaffel. Tillsätt rumstempererad ost och citronsaft. Smaka av med Tabasco, peppar och salt.

Recept skapat av Mary Sue Milliken och Susan Feniger för the California Avocado Commission.


Champinjon-ketchup

200 g + 1,5 kg champinjoner
300 + 60 ml rödvinsvinäger
100 g + 2 msk strösocker
75 g salt
120 ml rödvin
1 hackad schalottenlök
½ tsk mortlad muskotblomma
2 kryddnejlikor
1 msk Maizena

Skär 200 g champinjoner i kvartar. Koka 300 ml rödvinsvinäger och 100 g socker. Slå över champinjonerna och ställ i kyl 1 dygn så de blir picklade. Lägg 1,5 kg champinjoner i duk med salt och häng upp dem. Låt rinna av över natten. Pressa ut svampspadet. Koka upp 60 ml rödvinsvinäger och rödvin med schalottenlök, muskotblomma och kryddnejlika. Tillsätt svampspadet. Koka ner med 2/3. Sila. Blanda med spadet som svampen picklats i och 2 msk socker. Koka upp igen och red med Maizena (lite i taget) till ketchup-konsistens. Låt svalna och blanda i de picklade champinjonbitarna. Smaka av med peppar och eventuellt mer socker.

Det här receptet kommer ursprungligen från Heston Blumenthals BBC-serie ”In Search of Perfection” men jag har ändrat en del eftersom det uppenbarligen saknades vissa moment i tv-programmet.

måndag, maj 04, 2009

2007 Fog Head Wine Cellars Pinot Noir Hillside Reserve

2007 Fog Head Wine Cellars Pinot Noir Hillside Reserve


Majnyhet som trots att den är ganska OK inte övertygar. I doften hittar vi hallon, körsbär och mycket jordgubbar. En aning sylt och mjölkchoklad och en hel del rök.

I munnen är vinet en aning för glest. Här finns ganska mycket spår av fatlagringen som jag förresten glömde nämna i doften och även vinbär och björnbär men tyvärr inte så mycket mer.

Vi dricker det till fläskkarré, en krämig sås på grädde och gorgonzola, stekta champinjoner och spenat-tagliatelle. Helt Ok men ungefär lika minnesvärt som 2007 Fog Head Pinot Noir Hillside Reserve.

lördag, maj 02, 2009

2005 Foley Estates Syrah Rancho Santa Rosa

2005 Foley Estates Syrah Rancho Santa Rosa

Reasyrah från Santa Rita Hills som överraskar positivt. Ett lätttillgängligt, fruktigt vin med körsbär, plommon, blåbär och vissa gröna toner i doften där rejält med fat samsas med kryddor, bacon, choklad och körsbärspraliner. Jag har dock lite invändningar mot en lite för påträngande rökighet som stör intrycket något.

Foley odlar mest Pinot Noir och Chardonnay och att frukten från deras 93 Ha stora vingård Rancho Santa Rosa är av hög kvalité märks inte minst på det faktum att man säljer druvor till bland annat Brewer-Clifton. Syrah är som sagt inte firmans huvudintresse, endast 3 Ha av Rancho Santa Rosa är planterat med druvan.

Smaken är också den fruktig och mörka bär dominerar. Främst är det svarta vinbär och körsbär men här finns också prickig korv och en eftersmak som domineras av kryddor. Munkänslan är mycket mjuk, rentav silkig. Ett kap för den som vill prova Syrah från ett av de kallaste distrikten i Kalifornien.