Anpassad sökning

lördag, maj 30, 2009

2006 Beringer Chardonnay Private Reserve

2006 Beringer Chardonnay Private Reserve

Beringer i Napa Valley har massor med olika viner i sin portfölj. På SB inklusive beställningssortimentet finns det för närvarande inte mindre än 15 olika viner mellan 79 och 899 kr. Man odlar flera druvsorter och gör i princip alla typer av vin; torra och söta vita, röda, rosé och mousserande.

Beringer Vineyards i St. Helena har rötter tillbaka till andra halvan av 1800-talet då tyske emigranten Jacob Beringer från Mainz tillsammans med brodern Frederick köpte land och med hjälp av kinesisk arbetskraft från San Francisco för hand grävde ut tunnlar för lagring av vinet. Ett arbete som tog flera år. Tunnlarna håller en jämn temperatur på strax under 15°C året om och används än i dag.

Frukten till Chardonnay Private Reseve är blends från Beringers olika vingårdar och om jag fått rätt information kommer de i årgång 2006 från vingårdar i norra Napa Valley. Vinet har lagrats 9 månader i fransk ek (77% nya fat).

I vinets eleganta, blommiga doft hittar jag ananas, melon, päron, aningen citrus och gula äpplen som samsas med popcorn i smör. Dessa återfinns också i smaken men där är det mer smör än popcorn. Frukterna återkommer tillsammans med ingefära, crème brûlé och rejält med vanilj. Nästan 15% men ingen alkoholhetta och väl avvägd syranivå. Mycket bra!

Dagens mat är ett experiment som blir klart lyckat och som matchar vinet med den äran.


Apelsinmarinerade tigerräkor lindade i lufttorkad skinka med vin- och vaniljsås och sallad med mango och avokado.

2 pers

12 tigerräkor
12 skivor lufttorkad skinka

Marinad
1 dl torrt vitt vin
2 apelsiner, saften
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 krm pepperoncino

Skala räkorna. Rör ihop olja, apelsinjuice och vin. Rör ner vitlöken. Krydda med pepperoncino. Lägg räkorna i marinaden. Låt stå i rumstemperatur i 1 timme.

Sätt ugnen på 275°. Ta upp räkorna. Spara marinaden. Vira skink- skivorna runt räkorna. Lägg i en ugnssäker form och häll lite av marinaden över. Ställ in i ugnen 10 minuter eller tills skinkan börjar bli krispig och räkorna är genomvarma.


Vin- och vaniljsås

1 msk schalottenlök, finhackad
1/2 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 apelsin, zest
1/2 msk smör
1 msk hallonvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk hummerfond
1/2 dl vatten
1 dl grädde
1 ½ tsk vaniljessens
salt
vitpeppar

Smält smöret i en traktörpanna och fräs lökhacket, och apelsinskalet. Tillsätt vinägern och låt den avdunsta nästan helt. Tillsätt vinet, hummerfond, grädden, vatten och vaniljessens. Koka upp och sjud i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Sallad med mango och avokado

1 avokado
½ mango
10 rädisor, kvartade
2 dl ruccola
1 dl bladpersilja, grovhackad
1/3 röd chili, hackad – utan kärnor och mellanväggar
½ lime (saften)
salt
svartpeppar
1 msk acaciahonug
1 msk olivolja

Skär mango och avokado i ganska grova bitar. Lägg i en skål tillsammans med rädisor, ruccola och persilja. Hacka chilin fint och blanda i. Pressa över saften av lime och häll på oljan. Smaka av med en nypa salt och peppar. Låt salladen stå och dra en stund innan serveringen. Ringla över honungen.

Servera med t ex stekta små färskpotatis.

Inga kommentarer: