Anpassad sökning

torsdag, april 16, 2009

2003 Poggio Nardone Brunello di Montalcino

Tyvärr förekommer det väldigt sällan italienska röda viner på den här bloggen men i dag kör vi genomgående italienskt - pizza och Brunello di Montalcino. Jag har fått det här vinet som present.

Pizza- och salladsrecept finns i listan till höger. Eftersom det just nu finns härligt mjäll spetskål använder vi det istället för vanlig vitkål och då behöver inte salladen ”mogna” i flera dagar utan vi gör den strax före pizzorna är färdiga.

Poggio Nardone drivs av familjen Ciacci och har gjort så sedan 1950-talet men man har nyligen moderniserat sina faciliteter. Vinet luftas några timmar innan vi provar det. Doften är fruktig och bärig. Jordgubbe och körsbär dominerar men här finns också en animalisk ton, örter, choklad och klara spår av fatlagringen.

Denna märks också i munnen men stör inte. I smaken finns det dessutom körsbär, röda vinbär och gröna örter. Vinet är intensivt men mjukt och har hög syra. I bakgrunden lurar en mycket liten dos tanniner. Aningen kort slut och eftersmak men sammantaget ett elegant och friskt vin som väl kompletterar salamipizzorna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste fråga dig om du hunnit prova nya årgången av tierras de luna 2006. Fantastisk måste jag säga