Anpassad sökning

lördag, mars 14, 2009

2006 Domaine Larroque Vin Gris Beni M'Tir

2006 Domaine Larroque Vin Gris Beni M'Tir
När Jen kom hem från en arbetsresa i Marocko hade hon den här flaskan med sig och givetvis experimenterar vi med mat som också ska smaka Marocko. Det visar sig bli mycket lyckat och vinet smakar riktigt bra.

Jag vet inte mycket om vinnäringen i landet men Vin Gris som är ett mycket ljustrosa rosé står för ungefär 20% av vinframställningen. Vinet har en något parfymerad doft men här finns också gott om våt sten, gråpäron, gröna äpplen, aningen örtkrydda och lite citrus.

Smaken är frisk. De i doften dominerande päronen får stå tillbaka för äpplen och citrus. Det smakar mer vitt vin än rosé och kan närmast liknas vid Albariño. Vilken eller vilka druvor man använt här vet jag inte. Att det är ett gott vin råder det dock inga tvivel om. Det tycker vi alla tre.

Till dessert har vi hallonsviss med havrefras och till det dricker vi Nikkori plommonvin men det visar sig inte vara en helt lyckad kombination. Syran i hallonen är för hög och sötman i rätten för låg för att kombinationen riktigt ska fungera.


Marockansk kycklinggryta
4 pers

4 kycklingfileer, skuren i grova bitar
smör
salt
svartpeppar
6 torkade aprikoser, halverade
2 röda lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, skivade
3 msk tomatpuré
3 tomater, i klyftor
1 kanelstång
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk gurkmeja
1/2 g saffran
6 dl vatten
1 msk kycklingfond
500 gram sötpotatis, skuren i grova bitar
1 dl hackad bladpersilja
1 tsk rivet citronskal
1 dl skållad och skalad mandel, rostad och grovhackad

Bryn kyckling i smör i omgångar i en stekpanna. Salta och peppra köttet och ställ det åt sidan. Skär löken i tunna klyftor och fräs den i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med. Tillsätt tomatpuré och tomater och rosta i någon minut. Lägg i kycklingköttet och aprikoserna i grytan. Häll på vatten och buljong och koka på svag värme under lock cirka 15 minuter. Skala potatisen och skär den i grova bitar. Blanda ner potatisen i grytan och fortsätt koka tills den är mjuk ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö mandel, citronskal och persilja över grytan.


Couscous med torkad frukt

4 pers

1-3 dl torkad frukt (jag använder aprikoser och russin)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong- tärning
1 kuvert saffran (0,25 g)
1 st vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk harissa
1 tsk nystötta kardemummakärnor
rivet skal av 1 tvättad citron
4 dl couscous
1,5 msk olivolja
1 burk kikärter
100 g grovhackade pistagenötter
4 msk hackad mynta
salt

Blötlägg den torkade frukten i hett vatten cirka 15 minuter. Låt den rinna av och skär den i mindre bitar. Koka upp vatten, buljong och saffran och rör tills buljongen löst sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal, couscousgryn och den torkade frukten. Dra kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock cirka 5 minuter. Tillsätt olivolja, rör couscousen fluffig med en gaffel och låt den svalna.Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda ner kikärter, nötter och mynta och smaka av med salt.

Receptet ur boken "Marocko på ett fat" av Caroline Hofberg


Harissa

4–5 röda chilifrukter
4–5 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk torkad koriander
1 tsk salt
1/2 dl olja

Mixa grovhackade chilifrukter och vitlöksklyftor med spiskummin, koriander, salt och olja.


Hallonsviss med havrefras

2 msk smör
2 msk strösocker
2 dl havregryn
500 g frysta halon
2 dl vispgrädde
vaniljglass
maränger

Smält smöret i en panna. Blanda havregryn och socker och stek lätt i smöret. Låt fraset kallna. Vispa grädden. Lägg det mesta av hallonen i bottnen av en skål. Varva sedan glass, maränger, hallon vispad grädde och havrefras. Avsluta med att strö havrefras över svissen.

Inga kommentarer: