Anpassad sökning

lördag, februari 21, 2009

2007 La Spinetta Bricco Quaglia Moscato d'Asti


Ny årgång av Spinettas Moscato d'Asti och lite baserat på hur 2006:an smakade väljer jag att göra en apelsinsallad med rostad mandel, riven choklad och marsipangrädde. Det visar sig vara ett val som är mitt i prick, en av de bästa kombinationer jag åstadkommit.

Vinet är friskare än vad jag minns att 2006:an var. Det har fortfarande en bit kvar till ett piggelinvin men i doften finns tydliga drag av fläder, litchi och tutti-frutti. I bakgrunden ligger lite jästdoft på lur. I smaken återkommer fläder men det som känns mest mitt i prick är faktiskt en jämförelse med Champis.

La Spinettas version av Moscato d'Asti upplever jag som vuxnare än flera av dess konkurrenter (om man nu kan säga så om ett vin man just jämfört med läskeblask). Det behöver lite stadga från till exempel nötter, marsipan eller mandelmassa för att fungera optimalt med fruktdesserter.


Apelsinsallad

4 pers

6 apelsiner
½ dl vatten
½ dl mörkt muscovadosocker
2 stärnanis
25 g flagad mandel
Lite riven choklad

Pressa saften ur 1 apelsin. Ställ åt sidan. Stimla skalet från tvåav apelsinerna. Koka upp, vatten och socker med stärnanisen och låt det koka några minuter. Ställ åt sidan. Skär filéer ur 5 apelsiner. Lägg i en skål. Blanda sockerlagen med saften från den pressade apelsinen. Häll allt på apelsinfiléerna. Låt stå och dra i minst en timme.

Vid servering: Ta upp apelsinerna men ej spadet. Rosta mandel och strö hälften av denna över apelsinerna tillsammans med lite riven mörk choklad. Servera med marsipangrädden.


Marsipangrädde

4 pers

2 dl vispgrädde
50 g marsipan
ca 12,5 g rostade mandelspån

Vispa grädden. Blanda den med marsipan och ungefär hälften av de rostade mandelspånen.

2 kommentarer:

JW sa...

Det här låter som en riktigt bra combo. Hur mycket muscovadosocker behövs?
Tack för rapporten (och receptet).

johan p sa...

Hej och ursäkta det slarvigt skrivna receptet (som nu är rättat).

1/2 dl muscovadosocker ska det vara.