Anpassad sökning

onsdag, februari 25, 2009

2006 Clos des Papes Châteauneuf-du-Pape

Det här vinet ska nog knappast drickas ungt men höga poäng parat med vår nyfikenhet och en önskan om att lära oss mer om Châteauneuf-du-Pape gör att vi drar korken ur den första flaskan redan nu. Vi blir förvånade över att det är så lättillgängligt, jag hade väntat mig något mycket mera svårforcerat. Istället bjuds vi under två dagar på ett vin som har så mycket dofter att det nästan är löjligt. Var ska man börja?

OK, vi börjar med bären som både är mörka och blå. Jag pratar om björnbär, plommon, blåbär, cassis och körsbär men här finns också tydligt köttiga och jordiga drag tillsammans med läder och buljong. Med några timmars luft får vi också vanilj, lakrits och viol.

Smaken är stramt bärig. Mest handlar det om vinbär och björnbär men också här kommer det fram bonniga toner av jord, blod och järn. Charkuteriets rökta medvurst dyker också upp.

I munnen är vinet mjukt och en mindre mängd tanniner dammar ner en aning.

Ett mycket komplext vin som det ska bli spännande att ta upp bekantskapen med om ett antal år.

Biff bea eller Coq au Vin hade säkert varit strålande att äta till det här vinet men min aprikossås fungerar tyvärr inte riktigt. God, till och med mycket god blev den men ankbröstet, champinjonerna och den karameliserade löken fungerade bättre på egen hand tillsammans med vinet. Dag ett åt vi Spaghetti Bolognese…


Aprikossås

4 pers1/2 dl flytande honung
3 msk balsamvinäger
12 torkade aprikoser
1msk kycklingfond
salt
peppar

Blanda honung och vinäger i en kastrull. Värm aprikoserna i blandningen. Mixa till slät sås. Smaka av med fond, salt och peppar.

Inga kommentarer: