Anpassad sökning

torsdag, januari 01, 2009

2006 G.D. Vajra Moscato d’Asti

Till dessert äter vi Panna cotta. Recept på denna norditalienska pudding finns såklart att hämta lite varstans och de brukar inte skilja sig nämnvärt, hur ska man variera sätten att koka grädde på? Det som däremot skiljer sig åt är vad man serverar till och om man gör det. Panna cotta är ju så gott på egen hand.

Vi väljer i dag en passionsfruktsås som vi tror ska fungera bra ihop med vinet – en Moscato d’Asti från G.D. Vajra. Den stora frågan är dock om det lätta vinet ska klara uppgiften att matcha den feta grädd-desserten?

Företaget G.D. Vajra startades så sent som 1972 och ägs och drivs av äkta paret Milena och Aldo Vaira men de ursprungliga vingårdarna brukades av Aldos far Giuseppe Domenico från vilken namnet givetvis kommer. Varför stavningen på efternamnet skiljer sig åt har jag inte lyckats reda ut.

G.D Vajra förfogar över 40 ha vingårdar och de röda druvorna dominerar givetvis. 10 ha är dedicerade till Nebbiolo som det ska bli Barolo av men man odlar också Dolcetto och Barbera.

G.D. Vajra Moscato d’Asti ligger i Sb:s beställningssortiment och uppgifterna där gör gällande att det rör sig om årgång 2006 men några sådana uppgifter framgår inte av flaskans etikett. Vinet importeras av Moestue Grape Selections AB.

Vinet är mycket lätt. Det både doftar och har smak av acasiahonung och päronsplit. I doften finns också persika och i smaken aprikos. Min kärleksaffär med Moscato d’Asti fortsätter…


Panna cotta med passionsfruktsås

4 pers

3 gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
½ dl socker

PASSIONSFRUKTSÅS
4 passionsfrukter
½ dl strösocker
½ dl vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 30 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Värm grädden i en rostfri kastrull med vaniljfrön, den urskrapade vaniljstången och socker. Rör tills sockret har löst sig. Tag upp vaniljstången. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och lägg dem i den varma grädden. Rör tills gelatinet har smält. Häll upp smeten i 4 portionsskålar och ställ kallt minst 4 timmar.

Gör såsen genom att dela passionsfrukterna och gröp ur inkråmet med en sked. Lägg det i en finmaskig sil och tryck ur all fruktsaft. Spara saften. Lägg kärnorna i en kastrull med socker och vatten. Koka upp och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Blanda med fruktsaften. Fördela blandningen på den stelnade panna cottan i portionsskålarna.

Receptet kommer från Sb:s hemsida.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag delar den där kärleken till fullo och det gläder mig att vinet verkar ha klarat av gräddbombningen. Vi tittade in hos Vajra för några år sedan och fick strålande service av en av sönerna som kan ha varit kanske 10-12 år gammal, så huset har en liten egen plats i hjärtat; men jag har inte smakat moscaton sedan dess. Värd priset, låter det som?

J lever kvar i italienskan ungefär på samma sätt som W i svenskan, som arkaisk touch i etablerade namn. Det vore inte konstigt om dagens ättlingar har moderniserat stavningen, men inte fördenskull bytt namn på firman.

Tack för fin läsning under 2008 och gott nytt.

johan p sa...

Hej Anders och tack detsamma!

Ett extra tack för att du redde ut det där med italienskan.

Vajras M d’A är en av de dyrare man kan köpa via Sb men man får definitivt mycket fnitter för 121 spänn. En tioåring som guide på vingården låter helt strålande!

Niklas Jörgensen sa...

Var det sista pavan Johan? Tyckte du att den bibehållit friskheten?

Gott nytt på dig föresten!

johan p sa...

Gott Nytt År på dig också!

Det var inga som helst problem med friskheten i Vajra M d’A och yes, det var tyvärr min källares allra sista flaskor som slank ner på nyårskvällen.

Anonym sa...

i februarisläppet kommer Bricco Quaglia från La Spinetta, det är en rätt trevlig muscat åxo...

johan p sa...

Hej Harald,

Jag gillar Bricco Quaglia. 2006:an var underbar och givetvis ska jag ladda upp med några 2007:or också!