Anpassad sökning

onsdag, november 05, 2008

2006 Viña Casa Silva Quinta Generación Blanco

I dag experimenterar vi med friterade fiskbullar på bergtunga med lite asiatisk touch – mest beroende på dipsåserna men lite asiatiska smaker får också följa med fisken och bli bullar. Till detta chansar vi på ett chilenskt vin gjort på druvblandningen Sauvignon Gris (40%), Viognier (35%) och Chardonnay (25%). Sauvignon Gris är en typisk ”blend-druva” som används med förkärlek i Chile. Den rosa druvan är från början en mutation av Sauvignon Blanc.

Historien om Casa Silva börjar i slutet av 1800-talet då Guillaume Bouchon från Saint Emilion i Bordeaux utvandrade från Frankrike och så småningom köpte mark och började odla druvor i Angostura, ca 15 mil söder om Santiago. Efter att ha sålt druvor och bulkvin till andra producenter under många år startades 1997 Viña Casa Silva av släktingar till Guillaume och man började sälja vin under eget namn och det blev genast succé. Första året Casa Silvas viner bjöds ut till försäljning sålde företaget 300 000 lådor. I dag gör Casa Silva en hel drös med olika viner, både röda och vita. På Sb finns tre vita och en röd. Jag har dock aldrig provat något vin därifrån och det ska bli spännande att se hur vinet är och hur det ska funka till maten. Kanske ska tillägga att jag har väldigt begränsad erfarenhet av vin från Chile, speciellt vita. På rak arm kommer jag faktiskt inte på något alls.

När vi öppnar vinet är det några grader för kallt vilket kanske förklarar varför det har en ganska anonym doft. Vi hittar i alla fall gröna äpplen, musselskal och vita blommor. Vinet har ganska hög och frisk syra som påminner om Riesling men samtidigt en fet blommighet med antydan av tvål som för tankarna till Gewurztraminer. Gula äpplen dyker också upp liksom en aning vanilj.

Vinet fungerar förträffligt till maten men är inte lika kul att dricka på egen hand. Jag kan också tänka mig att det fungerar bra till kittost.


Asiatiska friterade fiskbullar

3 pers

250 g fiskfilé
3 salladslökar, hackade
2 tsk fisksås
2 msk ströbröd
1 grön chili, finhackad
1 msk finhackad ingefära
2 msk koriander, hackad
1 ägg
sesamfrö

Sjud fisken i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Låt svalna. Ta upp fisken och mosa den med gaffel. Tillsätt chili, ingefära, salladslök, koriande, fisksås och ströbröd. Forma små bullar och panera med sesamfrö. Fritera i olja, 180ºC tills de blir gyllenbruna, ca 5 min. Servera med ris och flera olika dipsåser, gärna både söta och heta.

Inga kommentarer: