Anpassad sökning

fredag, november 07, 2008

2004 J.L. Wolf Riesling Spätlese Trocken Jesuitengarten

2004 J.L. Wolf Riesling Spätlese Trocken Jesuitengarten

Ernst Loosen som driver Dr Loosen är en av de stora i Pfalz och förutom Dr Loosen står han också för J.L. Wolf som förfogar över 10 ha ganska utsökta vingårdar där det förutom Riesling också odlas Pinot Noir och Grauburgunder. J.L. Wolf gör ungefär 5000 lådor vin om året. Gården med den magnifika villan som syns på etiketten ritades av den berömde tyske arkitekten Friedrich Eisenlohr och uppfördes i mitten av 1800-talet men vineriet startades redan hundra år tidigare.

Jesuitengarten Riesling Spätlese Trocken har en ganska frisk, ungdomlig och kryddig citrusdoft. Mineraltoner gör sig påminda liksom en aning honung, gula russin och melon.

När vinet kommer in i munnen slås vi igen av dess ungdomlighet. Även här kommer citrus med viss kryddighet in i bilden – närmast limejuice och apelsinzest, liksom mineral men också gröna äpplen. Var det någon som sade Granny Smith? Vinet är elegant och det som brukar betecknas som slinkigt. Eftersmaken är härligt lång och extremt salivframkallande. Man sitter nästan och saglar!

För att matcha vinets höga syra och kryddighet gör vi i dag ett Jamie Oliver inspirerat recept på ugnsstekt hel slätvar med lime, rosmarin och kapris och en söt-syrlig sås på limejuice och sockerlag. Till detta serverar vi pressad potatis och kokta morotsslantar.

Sammantaget mycket god mat och ett redan i dag utsökt vin som dock får ligga till sig i källaren några år till.

Jag köpte vinet i maj förra året då det fanns i ordinarie sortimentet på Sb. Enligt hemsidan finns det fortfarande i beställnings- sortimentet men man kan aldrig vara riktigt säker på uppgifterna där om man inte kollar med importören.


Helstekt slätvar med lime

2 pers

2 små eller en större slätvar
2 stjälkar rosmarin
2-3 lime, i skivor
½ dl vitt vin
2-3 msk kapris
4 sardellfiléer
salt
svartpeppar
olivolja

Lägg slätvaren i en ugnsfast form. Lägg lime på fisken. Salta och peppra. Banka rosmarinen med något hårt för att frigöra aromerna och lägg stjälkarna på fisken. Lägg också på sardellfiléerna.Slå på vin och lägg kaprisen vid sidan av fisken. Stek i ugn 200ºC i ca 20 minuter. Häll på lite olivolja vid servering.

Inga kommentarer: