Anpassad sökning

onsdag, november 26, 2008

2003 Ojai Syrah Melville Vineyard

Egentligen borde jag låta det här vinet ligga ytterligare några år. Enligt Ojais ägare Adam Tolmach är hans viner som bäst efter cirka åtta. Men i dag tar nyfikenheten överhanden och vi korkar upp en 2003 Ojai Melville Vineyard Syrah för att ackompanjera ugnsgrillade spareribs som fått en rökig och närmast koreansk kryddning som är både het och lite söt. Egentligen ville jag ha kamben men det fanns inte några i butiken där jag handlade. Spare ribsen serveras med en klassisk vit potatissallad, sauterad spenat med rostade pinjenötkärnor och mango chutney. En något annorlunda kombination tillsammans med Syrah men det fungerar riktigt bra.

Ojai har blivit en stadig leverantör till Sb (via Divine) om än i ganska små partier och förser oss hela tiden med framför allt Syrah- och Pinot Noirviner från vingårdar i Central Coast, Kalifornien. Jag tycker ofta mycket om dessa viner men är lite mindre imponerad (och har mindre erfarenhet) av de vita. Provade till exempel för några månader sedan för första gången McGinley Vineyard Sauvignon Blanc, årgång 2007 men blev inte exalterad. Visst var vinet gott men från en Sauvignon Blanc för 350 kr väntar jag mig mer. Som en (elak) jämförelse kan sägas att det enda vin på helflaska i dag i Sb:s ordinarie sortiment gjort på Sauvignon Blanc som kostar över 350 kr är 1996 Château d'Yquem…

Vinet har en fantastiskt djup doft. Direkt vid öppnandet domineras denna av mörka svarta och röda bär. Framförallt björnbär och körsbär men också ett och annat hösthallon och några svarta- och röda vinbär har slunkit med ner i glaset.

Vinet får stå ifred och andas några timmar innan vi sätter näsorna till en andra gång. Bären finns då fortfarande kvar men doften domineras nu av körsbärslikör och sour cherries. Doftpaletten är betydligt mera komplex än tidigare med toner av lakrits, jord, tjära, vanilj, prickig korv och svartpeppar.

Smaken är tät och kraftfull. De mörka bären återkommer liksom lakrits, svartpeppar och den prickiga korven men här finns också en ganska tydlig örtig smak. Alkoholhalten ligger på 15%. Här finns en del tanniner men de är ganska snälla. Över både doft och smak svävar påminnelsen om att vinet är lagrat på ekfat. En mycket, mycket god ung Syrah som gärna får ligga till sig några år i källaren.


Rökiga koreanska revben

2 pers

1 kg spare ribs
3/4 dl flytande honung
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 gul lök, finhackad
2 1/2 dl japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk liquid smoke
½ dl sesamfrö
1 tsk chiliflakes
1 msk riven ingefära
2 msk Maizena

Rosta sesamfröna i torr stekpanna. Stöt dem lätt i mortel.Blanda sesamolja, soja, honung, liquid smoke, vitlök, gul lök, chiliflakes, ingefära och sesamfrö. Koka ihop ca 10 minuter och red av med Maizena. Pensla revbenen med glacen och grilla i övre delen av ugnen i 250°C i 10 min. Vänd och grilla vidare i 10 minuter till.


Potatissallad med gräddfil och majonnäs

4 pers

800 g fast potatis
1 dl ättiksgurka, hackad
1 liten bit purjolök, ca 10 cm

Dressing:
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1-2 msk senap
3 msk finhackad persilja
1 krm salt
vitpeppar

Skala och koka potatis och låt den kallna. Gör dressingen: Rör samman gräddfil och majonnäs och smaksätt med senap och salt i en skål.Blanda i persiljan. Skär potatisen i tärningar, skär purjolöken i tunna strimlor och hacka gurkan. Blanda med dressingen och rör om försiktigt.


Sauterad spenat med pinjenötter

4 pers

500 g färsk spenat
1 tomat, hackad
2 klyftor vitlök, hackade
2 msk olja
salt
peppar
25 g pinjenötkärnor

Skölj spenaten. Fräs tomat och vitlök i olja i en stor gryta. Tillsätt spenat, lägg på lock och låt det steka vidare i 15 minuter på låg värme. Rosta pinjenötkärnor i en torr stekpanna. Tillsätt salt och vitpeppar, ta bort locket och låt det steka vidare i 5 minuter.Tillsätt pinjenötkärnor.

Inga kommentarer: