Anpassad sökning

torsdag, oktober 30, 2008

2004 Darioush Shiraz Signature Napa Valley


Darioush Winery ligger vid berömda Silverado Trail, ungefär mitt emellan staden Napa och Yountville och det var här Darioush Khaledi så småningom hamnade efter han i slutet av 1970-talet utvandrat från Iran. Darioush Khaledis far hade gjort vin på hobbynivå i staden Shiraz fram till den islamska revolutionen 1979 och efter att ha varit passionerad vinsamlare i flera år köpte Khaledi mark i Napa Valley och startade Darioush i början av 1990-talet. Med tanke på Darioush Khaledis förflutna är det kanske inte så konstigt att Darioush gör Shiraz-vin och inte Syrah.

Initialt är vinets doft väldigt fruktig av mörka bär. Främst björnbär men här finns också mogna bigaråer och svarta vinbär. Choklad är lätt att hitta. Med några timmars luftning är frukten dock inte lika dominant. Den försvinner såklart inte men där den tidigare stod i vägen för flera lite mer subtila dofter tar bären nu ett gemensamt steg åt sidan och släpper fram dessa. Jag tänker närmast på lite jordiga toner, cederträ och läder men här finns också grönpeppar och mint.

Luftningen tar också litegrann ner lite alkoholhettan som i början var besvärande. Vinet lider inte av överdrivna ektoner i varken doft eller smak trots 18 månader på nya franska fat. Tanninerna är helt mjuka och det silkeslena vinet ger en aningen tjock känsla i munnen. Allt känns som om det har perfekt balans. I smaken är de söta bären inte lika mörka som i doften men björnbären finns kvar liksom kryddor och choklad. Det sistnämnda är av den mörka och något bittra sorten och kommer fram i den långa eftersmaken.

Det denna i vårt tycke ganska magnifika Shiraz äter vi enkel men likaledes magnifik mat som dessutom är en favorit som gått i repris flera gånger, nämligen Gnocchi med lamm- och svampragu. Receptet finns på Systembolagets hemsida.

Inga kommentarer: