Anpassad sökning

torsdag, september 18, 2008

2007 Pazo Pondal Albariño Leira


Av räkskalen som blev över när vi gjorde ”heta mangoräkor” blir det en räksoppa och till den dricker vi Albariño, en druva som jag inte har så stor erfarenhet av. 2006 Nora da Neve på samma druva har vi druckit flera gånger sedan det släpptes 1 mars och det gav mersmak. När 2007 Pazo Pondal Leira Albariño får VG från Den långe Jugoslaven slår vi såklart till. Ett inte speciellt svårt beslut då priset inte är högt. Precis som Nora da Neve kommer Leira från Rías Baixas som ligger i nordöstra Spanien och här är Albariño den vanligast förekommande druvan.

Vinet har en frisk doft med citron, citrusskal, mineral, gråpäron, vingummi och en aning ananas. Syran är hög och aningen klumpig. Smaken innehåller lime, tjockskaliga hårda päron och mineral. Välgjord Albariño är gott och Leira är just det men når inte upp till samma höjder som Nora da Neve. Men vem hade egentligen räknat med det?


Räk-cappucino

2 pers

1/2 kg räkor med skal
1/2 gul lök, hackad
1 liten bit rotselleri, tärnad
1 morot, skivad
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1/2 liter vatten
2 msk hummerfond
0,5 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Rensa räkorna men spara skalet. Fräs lök, morot och selleri i smör i en gryta. Blanda ner tomatpuré, räkskal, vatten och fond och vin. Koka under lock ca 20 minuter. Sila av buljongen. Blanda vetemjölet med lite av grädden och rör ner i buljongen. Rör ner hälften av grädden. Låt koka några minuter. Vispa resten av grädden och vänd ner denna i soppan. Smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor. Servera med bröd.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Och hur smakade det till maten?

Får nog ta och prova den där - är ju en sucker för Albarino!

johan p sa...

Jag tycker definitivt att du ska prova den Niclas.

Vinet funkade bra till maten. Måste bli noggrannare och skriva ut det.

Niklas Jörgensen sa...

Det är ju ditt signum - mat & vin tillsammans!

Provar...