Anpassad sökning

onsdag, augusti 13, 2008

2003 Roger Champault Sancerre Blanc Côte de Champtin

2003 Roger Champault Sancerre Blanc Côte de Champtin

Sancerre blanc från bröderna Laurent och Claude Champault som driver domänen med 22 hektar vinodlingar som farfadern grundade men på den tiden såldes druvorna vidare. Pappa Roger startade vintillverkningen och numera är det alltså sönerna som tagit över. Claude som är vinmakare anses som en av de kommande stjärnorna i Sancerre. Domänen är belägen i Crezancy, så långt västerut man kan komma i Sancerres AOC och således nästan en mil från Loirefloden.

Vinet är klart utvecklat och skiljer sig en hel del från en ung Sancerre. Doften är något rökig och fatlagringen tydlig men här finns också en hel del frukt och en stor del av denna känns exotisk, t ex mango, persika och melon. Gula äpplen är också lätt att hitta.

Syran är fräsch men klart avrundad. I smaken återkommer de gula äpplena, tänk mogen Golden Delicious men också aningen mineral.
Sancerre är fantastiskt och mogen Sancerre är sagolikt!


Mandel-piggvar

4 pers

600 g piggvarfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 msk smält smör
0,5 dl mjölk
3 msk ströbröd
2 msk smulade mandelspån
3 msk hela mandelspån
½ dl vitt vin
1 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Blanda smält smör, mjölk, ströbröd och smulade mandelspån. Låt svälla en stund. Fördela blandningen över fisken och strö de hela mandelspånen över. Häll grädde och vin i formen. Sätt formen i ugnen och stek fisken till den fått fin färg (ca 25 min). Servera med kokt potatis och haricots verts.

Receptet kommer från en gammal receptsamling från Milda men är ändrat något. Bl a ska det i originalreceptet vara torsk, inget vin och givetvis inte smör!

Inga kommentarer: