Anpassad sökning

fredag, juli 04, 2008

2006 Baileyana Pinot Noir Grand Firepeak Cuvée

2006 Baileyana Pinot Noir Grand Firepeak Cuvée

Rött till fisk har jag liten men däremot god erfarenhet av. För att råda bot på underskottet blir det idag lax med svamp och till det en ung Pinot Noir från Central Coast i Kalifornien.

SLO, eller San Luis Obispo är centralort i San Luis Obispo-county som ligger ungefär mitt emellan San Francisco och Los Angeles, ett par mil inåt landet från kusten. Här ligger Edna Valley och det var i denna mindre än 1,5 mil långa dal som Catharine Niven startade Baileana Winery för lite mer än 20 år sedan.

Precis som på flera andra platser i Kalifornien där det odlas druvor är det svalkande vindar och dimma från Stilla havet som gör att kvaliteten på dessa blir hög och att resultatet så småningom kan bli högklassiga viner. Klimatet i Luis Obispo-county kan annars jämföras med Medelhavsområdets men med kallare nätter.

I dag drivs Baileana Winery av Catharine Nivens två söner John och Jim och dagens vin är deras prestige-Pinot Noir. Vinet är såklart väldigt ungt och får stå och lufta sig i ett par timmar.

Jag gillar att dricka Pinot Noir kylt och vinmakaren Christian Roguenant på Baileana tycker att deras Grand Firepeak Cuvée Pinot Noir ska drickas vid cirka 15°C för att de fruktiga nyanserna ska framträda fullt ut. Ett råd som alltså passar mig utmärkt.

Vinet doftar rödfruktigt och bärigt. I munnen är vinet ganska lätt, silkeslent och fruktigt. Körsbär dominerar i smaken men det finns också en aning kryddighet (är det kanel?) och med lite ansträngning också spår av björnbäspaj och drottningsylt. Väldigt, väldigt gott och ett perfekt vin till maten.


Apelsinglacerade laxfjärilar med ostronskivlingsås och gnocci

4 pers

4 laxfjärilar
0,5 dl färskpressad apelsinjos
smör
1 vitlöksklyfta, hackad
3 hg ostronskivling
nymald svartpeppar
8 små schalottenlökar, skalade
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
0,5 dl vispgrädde

Sätt ugnen på grillvärme. Lägg laxfjärilarna på ett fat. Häll apelsinjosen över dem och salta. Låt stå i 5 minuter och vänd sedan fjärilarna. Salta även denna sida och låt stå i ytterligare 5 min. Smält smöret och lägg i vitlöken. Låt denna mjukna. Lägg i svampen. Salta och peppra. Låt svampen vätska av sig. Höj värmen och lägg i schalottenlöken. Låt löken få färg och häll sedan i vinet. Koka i 1 min och häll sedan i buljong och grädde. Sjud i 3 min. Smaka av med salt och peppar. Lägg laxskivorna i en ugnsfast form och lägg ca ½ msk smör på varje skiva. Sätt in laxen i ugnen, närma grillelementen och låt den stå tills den fått ordentligt med färg på ovansidan, ca 5 min. Lägg svampsås på tallrikar och placera laxen ovanpå. Servera med nykokt gnocci och lite parmesan.

Inga kommentarer: