Anpassad sökning

onsdag, maj 07, 2008

2007 Domaine Lafond Roc-Epine Rosé


I månadsskiftet släppte Sb första omgången av årets roséviner och bland dem fanns det ett vin från Tavel, ett område som spelar i de högre divisionerna vad gäller roséviner.

Tavel ligger i södra delen av Rhônedalen och druvorna är ofta ungefär samma som brukar odlas i Provence. I dagens vin består de av 60% grenache noir, 15% cinsault, 9% clairette, 5% grenache blanc, 5% syrah, 3% carignan, 1% bourboulenc, 1% mourvèdre och 1% picpou.

Vinet är fruktigt, både i doft och smak. Det doftar jordgubb, gräs och vingummi. Smaken är ganska kryddig och vingummit dyker upp igen liksom jordgubbarna. Det finns lite alkoholhetta i eftersmaken som är skönt lång. Kanske inte det mest minnesvärda Tavel-vinet, lite mindre kraftigt än vad jag väntat mig men en mer än godkänd inledning på roséåret.

Lafond Roc-Epine Rosé får idag ackompanjera en pumpa-pizza med aningen chilihetta. Ett uppdrag som vinet sköter med den äran.


Pumpa-pizza

3-4 pizzor


Pizzadeg

¼ pkt jäst
2,5 dl vatten
1 nypa socker
½ tsk salt
2 msk olivolja
6 dl dinkelmjöl eller vetemjöl
200 g riven ost

Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt socker, salt, olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Låt jäsa kallt 1 dygn. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda kraftigt. Dela degen i 3-4 delar (beroende på hur tunna pizzor du vill ha). Kavla ut delarna och flytta över till smorda plåtar. Platta ut pizzorna med händerna. Bred tomatsås på pizzorna och strö över osten. Fördela sedan fyllningen över osten.


Om du vill äta pizzan samma dag som du gör degen öka jästmängden till ½ pkt och värm vattnet till 37 grader. Jäs i 1 timme.


Tomatsås

(recept i listan till höger)


Pumpafyllning

500 g pumpa
olivolja
4 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
10 pimento-oliver
chili flakes (mängd beroende på hur stark pizzan ska bli)
hyvlad parmesan

Skala pumpan, ta bort kärnorna och dela i små tärningar stora som sockerbitar. Stek tärningarna i olivolja på hög värme tills de är gyllene. Tillsätt hackad lök och vitlök. Lägg fyllningen på pizzorna, ovanpå tomatsås och den rivna osten. Strö på chili-flakes.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. byt till ugnsvärme som bara kommer underifrån (ger en krispigare botten) och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Ta ut pizzorna och hyvla över parmesan.

Inga kommentarer: