Anpassad sökning

söndag, maj 25, 2008

2007 d'Arenberg Viognier Marsanne The Hermit Crab

2007 d'Arenberg Viognier Marsanne The Hermit Crab
Strax söder om Adelaide i södra Australien ligger McLaren Vale där största delen av druvorna till detta vin plockades. En mindre andel kommer från Adelaide Hills som ligger ytterligare ett stenkast närmare staden Adelaide. Namnet på vinet kommer från den kalkrika före detta havsbottnen med mycket fossil av eremitkräftor där d'Arenberg idag odlar Rhônedruvorna Viognier och Marsanne.

Vi brukar gilla d'Arenbergs viner men har inte provat deras The Hermit Crab förut trots hyllningarna i pressen för 2006:an som 2 maj ersattes av årgång 2007 som också den fått ett positivt mottagande.

Det finns rejält med kraft i The Hermit Crab och då tänker jag inte främst på vinets alkoholhalt, som förresten ligger på 13,5%, utan på de feta tonerna och kryddorna i doften som också innehåller krusbär, mango, citrusfrukt (där clementin inte är mitt i prick men i alla fall är det som kommer närmast) och honung. Honungen återkommer i smaken som hänger kvar länge med viss hetta och som också innehåller ett helt fruktfat. Kraft som sagt men snyggt förpackad!

The Hermit Crab får i dag ackompanjera en kycklingsallad med en härlig basilikadressing. Söt cantaloupe och lite hetta från peperoncino i salladen möter snyggt upp de exotiska smakerna och kraften i vinet.


Kycklingsallad med basilikadressing

3 pers

1 grillad kyckling
10 st grön sparris
100 g blandad sallad
½ gurka, skuren i bitar
2 avocados, skuren i bitar
¼ cantaloupemelon , skuren i bitar
½ tsk peperoncino
2 msk pinjenötter, rostade
Parmesan, hyvlad

Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar. Bryt av den hårda delen på sparrisen. Pensla med olivolja och strö äver lite socker. Stek på grilljärn tills sparrisen fått fin färg. Dela varje sparris i tre delar. Blanda alla ingredienser. Avsluta med att strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan. Servera med dressing och vitt bröd.


Basilikadressing

1 kruka basilika
3 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm peppar
1 msk honung
1 dl olivolja
3 msk lätt crème fraiche

Knipsa av basilikabladen, finhacka dem i en mixer/matberedare. Tillsätt vinäger, salt, peppar och honung. Häll till sist i olja och crème fraiche.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ursnyggt att matcha det här vinet med cantaloupe i salladen! Låter verkligen smack mitt i måltavlan i mina öron. Och dessutom precis den avvägning mellan somrigt och matigt man vill åt så här års.

johan p sa...

japp, du har rätt, det var verkligen en matchning som satt mitt i prick. chilin gjorde definitivt sitt till också.