Anpassad sökning

söndag, maj 04, 2008

2004 Dominio de Tares Bem bi Bre

Ett underbart vin från Bierzo i nordvästra Spanien där så mycket gott vi druckit senaste åren kommit från. Egentligen skulle vi inte alls haft detta vin i dag men det tänkta var korkskadat. Retur!

Som brukligt från Bierzo är Bem bi Bre rustikt och bonnigt men kanske det mest eleganta vinet vi druckit från regionen. Doften som är ganska gräsig innehåller också rostade fat, kaffe, rökt korv, läder och en hel del frukt som plommon och vinbär men de få stå lite i bakgrunden. Vinet är ganska stramt men helt drickbart direkt vid öppnandet. Den långa malolaktiska jäsningen har gjort det nästan silkeslent i munnen innan tanninerna som finns där men inte i överflöd, kickar in.

Rustikt vin fungerar bra till rustik mat och så mycket bättre blir det inte än en lammstek med grovskurna grönsaker och en näve örter som fått gå länge i ugnen i vitt vin och bara bröd till.


Femtimmarslamm

4 pers

1 st lammstek, stor
olivolja
salt och svartpeppar, nymalen
6 skivor bacon
5 chalottenlökar
4 vitlöksklyftor
färska örter, timjan, rosmarin, lagerblad, 2 rejäla nävar
4 st potatisar skalade och skurna i grova bitar
1 st rotselleri, skalad och skuren i bitar
6 st morötter, skalade och skurna i bitar
3 st palsternackor, skalade och halverade
75 cl vitt vin
75 cl vatten
2 msk kalvfond

Värm ugnen till 170 grader. Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja en stor stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt bacon i tärningar, hela lökar och vitlöksklyftor och stek i ytterligare 3 minuter. Flytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna. Släng i de hackade örterna och grönsakerna. Häll på vinet och lika mycket vatten. Salta och peppra grönsaker och vätskan. Täck över med folie. Stek i ugnen i 5 timmar. Smaksätt skyn med lite kalvfond, salt och peppar om så behövs. Skär stora bitar av köttet, sleva upp grönsaker och servera med ett gott bröd som kan suga upp såsen.

Receptet är Jamie Olivers.

Inga kommentarer: