Anpassad sökning

fredag, maj 16, 2008

2002 Domaine Laporte Sancerre Le Grand Rochoy

Sauvignon Blanc kom till Loiredalen först efter pholoxerakatastrofen i slutet av 1800-talet. Innan dess hade området gjort billiga rödviner men när vinlusen förstört stockarna var Sauvignon Blanc en lämplig druva att satsa på då den gav hög avkastning och visade sig passa klimatet bra.

Det är inte ofta som Sb har mogen Sancerre i sina butiker men i majsläppet kom denna 2002:a från Domaine Laporte som gör vin på druvor med ursprung i både Sancerre och Poilly Fumé.

Vinets färg är mycket djupare gult än your average Sauvignon Blanc, det ser till och med jag med mitt gravt defekta färgseende. Det är p g a detta handikapp som jag sällan skriver om vinernas färg. Jag uppfattar färger på ett helt annat sätt än någon med normalt färgseende. När jag någon gång ändå tar med en färgbeskrivning har jag fått hjälp med av Jen eller någon annan vänlig själ.

Också doften skiljer sig markant från hur viner från Sancerre brukar vara. Här finns rostade ekfat och mycket riktigt lagras hälften av Le Grand Rochoy på ek- och hälften på rostfria fat, men även flinta, gula äpplen, vita blommor och honung.

I munnen har vinet en fet, smörig ton och äpplena återkommer men nu aningen grönare. Syran är hög men med ålderns rätt något avrundad. Vinet skulle kunna beskrivas som en ovanligt lyckad blandning mellan en klassisk Cali-Chardonnay och en Sancerre.

Ett mycket, mycket gott och behagligt vin som fungerar utmärkt till vår ugnskokta bergtunga med grillad sparris och en jordärtsskocks- puré toppad med stenbitsrom. Det finns fortfarande några flaskor kvar i Sb:s vinkällarbutiker.


Jordärtsskockspuré med stenbitsrom

2 pers (eller 4 om förrätt)

150 gram potatis
400 gram jordärtsskockor
1 dl vispgrädde
2 msk finskuren dill
salt & peppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka 10 minuter i osaltat vatten. Skala och tillsätt skockorna och koka vidare till allt är mjuka. Häll av vattnet. Tillsätt grädde och mixa till en puré. Rör i dillen. Smaka av med salt och peppar. Servera med stenbitsrom.

Inga kommentarer: