Anpassad sökning

fredag, april 25, 2008

2006 Barone Ricasoli Chardonnay Torricella


Ber Bill har sagt att 2006:an är ”den i särklass bästa bästa Toricellan hittills” och Ricasoli tycker att det är den bästa årgången på åtminstone 15 år. Jag har ingen erfarenhet av vinet sedan tidigare men håller med om att det är en urgod, väldigt fräsch och frisk Chardonnay med viss fatkaraktär. 2/3 av vinet lagrades på nya fat och resten i rostfria tankar. Som gjort för dagens mat: Shiitakeravioli med peccorino och en citron/timjan-sås.

Ricasoli som inte bara sysslar med vin utan också med olja – olivolja, startar varje år skördesäsongen med att plocka den 3 ha stora (lilla) vingården Torricella, 350 m ö h som planterades med Chardonnay i slutet av 1980-talet.

Det Toscanska vinet har doft av citrus och riktigt mogna Golden Delicious-äpple, gula plommon, fat och nötter. I munnen slås jag av vinets fräschhet som påminner om Chablis. Också här finns toner av citrus, närmast lime och dessutom fat och nötter. Syran är behaglig och balansen imponerar. Eftersmaken hänger kvar länge.


Shiitake-ravioli med timjan och citronsås

2 pers

Pastadeg

2,5 dl vetemjöl (eller durumvetemjöl)
1 msk olivolja
1 ägg
1 msk vatten
1 krm salt

Lägg alla ingredienser i en hushållsassistent och kör ihop till en deg och låt vila i kyl inslaget i plast i 30 min. Kavla ut till plattor och lägg på fyllningen. Lägg en likadan platta ovanpå och tryck ihop kanterna med en gaffel. Sammanlagt ska det bli 3-4 raviolikuddar/person. Koka i saltat vatten ca 3 min.


Fyllning

1 msk olivolja
1 msk smör
1 vilöksklyfta, hackad
2 schalottenlökar, hackade
200 g shiitakesvamp, hackad (eller ostronskivling, champinjon)
2 msk torrt madeiravin
1 msk citronsaft
Salt och vitpeppar
1 msk bladpersilja, hackad
1 msk timjan, hackad
1 msk basilika, hackad
1 msk gräslök, hackad

Hetta upp olja och smör. Tillsätt vitlök och schalottenlök. Sautera tills löken är genomskinlig. Tillsätt svampen. Fortsätt steka tills all vätska försvunnit och svampen blivit gyllenbrun. Tillsätt Madeira och citronsaft. Ta av från värmen och salta och peppra. Tillsätt persilja, timjan, basilika och gräslök.


Timjan och citronsås

1 tsk smör
½ schalottenlök, hackad
½ dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1 msk timjan, hackad
1/2 citron, pressad
Salt och vitpeppar’

Hetta upp oljan och låt schalottenlöken svettas under omrörning. Häll i vinet och koka ner till ca hälften. Tillsätt timjan och vispgrädde och sjud i ca 5 min. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Servera raviolin med såsen, riven peccorino och nymald svartpeppar.

Inga kommentarer: