Anpassad sökning

lördag, april 26, 2008

2005 Ravenswood Zinfandel Belloni


Jen har blivit sjuk och vi har flyttat fram dagens planerade middag med S och R till nästa helg. Den utlovade rapporten om 1993 Zilliken Saarburger Rausch Riesling Auslese får alltså vänta lite.

Men mat måste man ju ha ändå och Jen önskar potatismos som hon tror ska gå att få ner trots en sårig hals. Jag har svårt att helt avstå från matlagning och mat-experimentering när hela lördagen ligger helt ledig framför mig och handlar några hjort-biffar av ytterfilé som jag tänkt komplettera med en björnbärs- och lavendelsås. Bör sitta som en smäck till dagens Zin men hur mycket torkad lavendel är egentligen lagom?*

Det var i mitten av april som Sb släppte flera olika vingårds-zinfandel från Ravenswood. De 10 vingårdar som levererar druvor till Ravenswoods olika vingårds-viner ägs inte av Ravenswood själva. Vinmakare är dock Ravenswoods Joel Peterson. Vinerna på Sb var 2005:or från vingårdarna Belloni, Barricia och Teldeschi och en 2000 från Monte Rosso. Jag frågade personalen i vinkällarbutiken om råd men det visade sig att de inte kunde skaka fram någon som provsmakat vinerna och ringde därför kundtjänst men med samma nerslående resultat. Kanske är detta signifikant för Zinfandel-intresset i Sverige? Åtminstone för de lite dyrare varianterna om inte dessa kommer från Ridge Vineyards.

Nåväl, jag bestämmer mig för 2005 Belloni. En vingård som på pappret kanske inte låter så imponerande. Belägen strax utanför Santa Rosa i Russian River Valley AVA men nere i dalen på platt mark som nästan varje vinter drabbas av mindre översvämningar. Rankorna är runt 100 år gamla och Ravenswood har köpt druvor härifrån sedan tidigt 1990-tal.

Vinet luftas några timmar och doftar mogna mörka plommon, björnbär, blåbärskaka eller paj och läder men det har även toner av vanilj och svagt i bakgrunden, både mint och lakrits. I munnen är vinet stramt men samtidigt mycket fruktigt och med ganska påtaglig syra. Också här dominerar mörka frukter och bär men här finns också en ljusare ton av hallon. Tanniner saknas inte men är måttliga. Eftersmaken är mycket lång med viss alkoholhetta trots att alkoholhalten uppges till i sammanhanget måttliga 14%. En siffra jag betvivlar.

Trots invändning mot alkoholhettan och något vinglande balans är det här en jättebra Zin men till ett ganska häftigt pris. Endast zin-skallar eller nyfikna göre sig besvär. Det här vinet kommer ändå inte att omvända några fans av gamla världens viner. 2005 Ravenswood Zinfandel Belloni kommer att tjäna på några år i källaren men jag kommer inte att tömma kontot och köpa de ca 50 flaskor som finns kvar på Regeringsgatan.

*Det visar sig att 1/2 msk är precis lagom.


Stekta hjortbiffar med björnbärs- och lavendelsås

2 pers

2-4 hjortbiffar av ytterfilé

Stek biffarna i olja och smör. Låt dem vila i folie.

½ schalottenlök, hackad
1 dl portvin
1,5 dl vatten
½ msk kalvfond
½ msk hackad färsk timjan
½ msk torkad lavendel, mortlad
100 g björnbär


Stek schalottenlökeni samma panna som biffarna. Häll i portvinet och vispa ur stekpannan. Tillsätt vatten, kalvfond, timjan och hälften av björnbären. Koka på svag värme i ca 5 min. Sila över såsen i en gryta. Pressa sönder björnbären i silen med en sked. Håll såsen varm och smaka av med salt och peppar. Tillsätt resterande björnbär och servera med köttet, potatismos och stekt svamp.

Inga kommentarer: