Anpassad sökning

söndag, april 20, 2008

2005 Melville Chardonnay Estate

Också i går lördag, blev det ett vin som tar i ända från tårna. Eller vad sägs om en Chardonnay med alkoholhalt på 15,3%. Kan det bli bra?

Det enkla svaret på den frågan är ett rungande: JA! Som vanligt när vinmakaren Greg Brewer är i farten handlar det om kloner. I Melville Chardonnay Estate från Santa Rita Hills mellan Los Angeles och San Fransisco ingår tre olika Chardonnaykloner (4, 76 och 95 för den som vill veta). Det här med kloner låter kanske extremt high tech, framtid och genmanipulering. Nu förhåller det sig inte alls så men det kanske kräver sin förklaring;

Om en vinbonde bryter av och planterar en stickling från en vinranka blir denna nya planta en exakt genetisk avbild av urspungsplantan och kalls för en klon. Om däremot naturen få ha sin gång och rankan sprida sig på naturlig (sexuell) väg blir det ändringar i DNA. Kloning av växter har alltså försiggått ända sedan vi började att odla växter.

Brewer som inte brukar blanda in ek och malolaktisk jäsning av sina Chardonnayviner har sträckt sig till 10% ny fransk ek i denna Mellvilles bas-Chardonnay och tillät samtidigt att 15% av vinet genomgick malolaktisk jäsning.

2005 Melville Chardonnay Estate lider inte av den höga alkoholhalten. Välbalanserat är bara förnamnet. Vinet doftar citrus, mango, saffran och förvånansvärt mycket mineral. Syran är härligt hög utan att bli rakbladsvass. Det finns toner av kryddighet i munnen och eftersmaken är lång och salivframkallande. Härligt!

Till vinet äter vi spett med lax och jätteräkor, saffransaioli och krossad, rostad sötpotatis. Ganska snabb- och lättlagad mat som fungerar förträffligt med vinet som hämtar upp saffrans och cirustonerna på ett förtjänstfullt sätt. Högsta betyg! Men knappast i närheten av 2004 Ridge Monte Bello Chardonnay som jag måste anse som riktmärke för alla amerikanska Chardonnayer med pretention.

Saffransaioli

2 pers

1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
0,5 krm saffran
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olja
salt och vitpeppar

Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop äggula, vinäger, saffran och vitlök. Tillsätt oljan, först droppvis men sedan i en tunn stråle. Vispa hela tiden tills såsen börjar tjockna. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ in i kylskåp tills servering


Krossad rostad sötpotatis

Skala och skiva sötpotatis. Lägg den på en smord plåt och ringla olivolja ovanpå. Rosta i 250 varm ugn tills den blir aningen bränd. Mosa med gaffel och tillsätt lite smör, vitpeppar och salt.


Lax och räkspett

Koka jätteräkorräkor i vatten. Skär laxen i kuber. Trä upp lax och räkor på blöta bambuspett. Pensla med en blandning av olivolja, pressad lime, vitlök och röd chili, Stek i ugn 200 grader i ca 8 minuter. Pensla igen med oljeblandningen.

Inga kommentarer: