Anpassad sökning

fredag, mars 28, 2008

2006 Nora da Neve


-Saffran! sa Den långe Jugoslaven och då är det givetvis bäst att lyssna. Paella kändes mer lockande till det spanska vinet än någon fiskgryta kryddad med krokusguldet och så fick det bli. Vår variant blev en skaldjurpaella, på spanska Paella Marinera som känns helt rätt till ett vin från spanska Atlantkusten där det lokala köket domineras av fisk och skaldjur.

Originalpaellan Paella Valenciana, består däremot av kanin och sniglar. Paella är förresten egentligen namnet på det ”stekjärn” som rätten tillagas i. Jen’s pappa gav oss nyligen ett nytt järn med höga kanter (en riktig paella-panna har däremot ganska låga) och det blir nog perfekt för en paella för oss två. Tack Bengt!

Nora da Neve är Rías Baixas-producenten Noras prestigecuvé och görs på 100% Albariño från diverse vingårdar. Regniga Rías Baixas ligger på Galiciens västkust i nordvästra Spanien. Alltså strax norr om Portugal, ända ute vid Atlantkusten. Här kommer det faktiskt mest nederbörd i hela Spanien. Det är här, i Galicien och i norra Portugal som Albariño har sin hemvist men i Portugal kallas druvan Alvarinho eller Cainho Branco. Också i divergerade Spanien har den inte förvånande flera olika namn.

2006 Nora da Neve har en ljust gul färg. Doften avslöjar att vinet har legat på fat, något som är ganska nytt i Rías Baixas men klassiska Albariñotoner av päron, grape och citron finns också på plats. Syran är härligt hög men smaken inte helt harmonisk. Det saknas nog något år i källaren för att det bli perfekt. Men då är jag väldigt petig. Jen tycker vinet är utmärkt redan i dag. Mineral och gröna äpplen är speciellt framträdande och vinet har en bra, lång eftersmak.

Måste också nämna att vi i går var på Pontus by the Sea och drack fantastiskt goda 2006 Brewer-Clifton Pinot Noir Melville Vineyard. Ett vin med både finess och elegans, behaglig krydda och fruktighet. Vinet finns inte på Sb och det gjordes bara 2,592 flaskor. Fortfarande ungt men det passade förträffligt till oxfilé-carpaccio med parmesan, pinjenötter, ruccola och i Jen’s fall också pocherade vaktelägg och avrugakaviar.


Paella Marinara

4 pers

50 g ärtor
3,5 dl aviorio- eller arborioris 1 dl olivolja
7,5 dl fiskbuljong
2 tomater, tärnade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 stor gul lök, hackad
1 grön paprika, skivad
200 g grillade röda inlagda paprikor, skivade
12 större räkor med skal (typ kinesiska jätteräkor), kryddade med salt och peppar
0,5 kg musslor med skal
250 g bläckfisk skuren till ringar
1 g saffran utblandat med fiskbuljongen
Saft av 1 citron
Citronklyftor för garnering
Salt och peppar

Koka ärtorna, ställ åt sidan. Rengör bläckfisken och skär i ringar. Krydda med salt och peppar. Täck över och spara till senare. Lägg musslorna i en kastrull med ca 1,5 dl vatten. Koka tills musslorna öppnar sig. Ta bort från värmen. Kasta de musslor som inte öppnat sig. Pressa citron över musslorna och krydda med salt. Täck över och spara. Värm oljan i ett ganska stort stekjärn. Lägg i den hackade löken, paprikan, vitlöken och tomaterna. Sautera tills grönsakerna mjuknar. Krydda med salt och peppar. Lägg i riskornen och låt fräsa med en kort stund. Häll på fiskbuljongen uppblandad med saffran och låt sjuda ca 10 minuter. Lägg i bläckfisken. Sjud i ytterligare fem minuter och tillsätt sedan räkorna, musslorna och de konserverade röda paprikorna. Sjud under lock tills räkorna känns klara. Strö över ärtorna och dekorera med citronklyftor.

Inga kommentarer: