Anpassad sökning

lördag, mars 22, 2008

2004 Weingut Velich Seewinkel Beerenauslese


Mycket sött men friskt vin som fungerar jättebra till snickerspajen som sägs vara det onyttigaste som finns.

Detta österrikiska dessertvin är gjort av en blandning av druvor bestående av chardonnay, sauvignon blanc och welschriesling. Det har en påtaglig botrytisdoft men här finns också gula äpplen, aprikos, plommon, honung och karameliserat socker. Att druvorna angripits av botrytis känns också i den väl utvecklade smaken och även aprikos och honung återkommer.

Det här är ett mycket bra vin som kan mäta sig med betydligt mycket dyrare varianter från Sauternes. Det finns några flaskor kvar på Sb och jag tänker lägga beslag på så många jag kan. Det gäller bara att se till att hitta på desserter med tillräcklig sötma.


Snickerspaj

4-5 pers

1 paket smördeg
140 g mascarpone
110 g färskost
50 g socker
3 ägg
5 snickers, hackade

Värm ugnen till 200 grader. Kavla smördegen så den blir 3-4 millimeter tjock. Tryck ut den i en form med ca 20 centimeters diameter. Knåda ihop mascarponen, mjukosten och sockret till en jämn massa i en stor skål. Tillsätt äggen, ett åt gången. Tillsätt snickers. Häll smeten i formen och se till att den sprids jämnt. Ställ i ugnen i tio minuter. Sänk sedan värmen till 180 grader och låt grädda i ytterligare 25 minuter tills pajen är gyllenfärgad. Låt den svalna före servering.

Servera med vispad vaniljglass.

Inga kommentarer: