Anpassad sökning

lördag, november 24, 2007

2005 Charles Guitard Cabernet Merlot Cuvée Prestige

Det var egentligen meningen att vi skulle njuta av en 2001 Arnaldo Caprai Montefalco Rosso till en bit paresan, men vinet var tyvärr så korkskadat att det bara var att hälla det i vasken och i brist på bröd…plockar vi fram en av nyheterna från senaste månadssläppet på Sb som var bättre än väntat.

Detta Cab/Merlot-vin smakar mer än det kostar och kan lätt lagras några år. Doften är ganska tung med mörka bär och sötlakrits. Det har definitivt tanniner men är förvånansvärt mjukt och också i smaken återkommer de mörka bären, till exempel björnbär och moreller.

2005 Dry Creek Vineyard Chardonnay Russian River Valley

Chardonnay från Russian River Valley i norra Kalifornien, känd för att med hjälp av den från Stilla havet inrullande dimman, skapa utmärkt klimat för Chardonnay och Pinot Noir.

Det är numera ganska otrendigt med hårt ekade Chardonnayviner. Annat var det för bara några år sedan då det knappt gick att få tag på annat om man ville ligga i någorlunda rimliga prisklasser. Men till dagens mat som är en butter nut-pumparisotto med rostade pumpakärnor, grönsallad med citronsyrlig dijondressing och sagolikt goda färska ört-salsicca, finns det inget annat alternativ. Och som tur är finns det fortfarande några vinerier som kan förse oss med den ekade drycken och kombinationen fungerar perfekt.

2005 Dry Creek Chardonnay kom som tillfällig nyhet i oktober (det finns forfarande ganska gott om flaskor kvar) och gjorde väl inget större väsen av sig då. Doften avslöjar att vinet legat på nyrostade fat men också diverse tropiska frukter och gula äpplen framträder. Också i smaken avslöjas falagringen men här hittar vi också blodgrape och de tropiska frukterna återkommer. Syran är i balans men inte särskilt hög. Mycket gott vin som varmt kan rekommenderas till den som gillar klassisk amerikansk chardonnay.


Pumparisotto

4 pers

1 Butter nut-pumpa (ca 6-7 hg)
1 msk smör
1 mskolivolja
2 bananchalottenlökar
3 dl arborioris (eller aviori)
5 dl kokande vatten
2 dl torrt vitt vin
2 msk kycklingfond
2 dl riven parmesanost
3 msk rumstempererat smör
salt
vitpeppar
rostade pumpakärnor

Skala och finhacka charlottenlöken. Koka vattnet och håll det varmt. Fräs löken i smör och olja på medelvärme någon minut. Tillsätt pumpa, skalad och skuren i tärningar och fräs någon minut till. Tillsätt riset och fräs i ytterligare en minut. Rör om hela tiden.Häll på hälften av vattnet, hälften av vinet och kycklingfonden. Sjud på svag värme i 20 minuter. Rör om ofta och tillsätt resten av vin och vatten under tiden. Se till att vattnet är varmt så att inte kokningen avbryts. Efter 20 minuter: ta av från värmen, sätt på lock och låt risotton vila någon minut. Tillsätt ost och smör och servera med de rostade pumpakärnorna.

2006 Cantina Terlan Winkl Sauvignon

2006 Cantina Terlan Winkl Sauvignon

100% Sauvignon Blanc från norditalienska Alto Adige där största delen av befolkningen talar tyska och som länge var en del av Österrike. De tysktalande kallar fortfarande området för Sydtyrolen.

Vinet har doft av både friska gröna och bokna röda äpplen samt citrus. Vinet är aningen oljigt och mjukt som en smekning i munnen. Smaken är inte helt angenäm. De bokna äpplena återkommer (eller är det jäst?) och gör att vinet inte smakar så friskt som jag önskat. Har tidigare druckit bättre viner från Terlan.

Huvudsyftet med detta vin var dock inte att dricka. Det ska istället ingå i en risotto vi ska äta senare i kväll. Där hoppas jag det ska fungera bra.

fredag, november 23, 2007

2005 Voss Estate Pinot Noir

2005 Voss Estate Pinot Noir

Dagens mat smakar mycket bättre än den Kalle Anka-rätt den låter som. Knasingrediensen julmust ger såsen en mild, rund och lite söt sås utan att smaka dessert och som funkar bra med hallon-, jordgubb- och marsipantonerna i Pinot Noir-vinet Voss Estate från Martinborough, ganska nära huvudstaden Wellington i Nya Zeeland. Voss Estate är en ganska ungt familjeföretag. Första vingården planterades så sent som 1988 och 70% av det vin som produceras idag är Pinot Noir.

Vinet doftar kryddigt och ungdomligt och innan det är ordentligt luftat är eftersmaken något klumpig och spritig. Detta försvinner dock efter någon timme på karaff och fram träder ett kryddigt, örtigt och bärigt vin. Gott nu men skulle nog tjäna på att ligga något år.


Julmustkyckling

2 pers

2 kycklingfiléer
smör
2 dl creme fraisch
2 dl julmust
2 msk kycklingfond
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna. Blanda crème fraiche, julmust, kycklingfond, ingefära, rosmarin och soja i en gryta. Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min. Servera med ris och frästa grönsaker.

söndag, november 18, 2007

2005 Bouvet-Ladubay Saphir Brut

2005 Bouvet-Ladubay Saphir Brut

Enkelt mousserande vin på Chenin Blanc och Chardonnay som doftar fruktigt av citrus och äpple med en aning honung. Smaken är frisk av citrus och äpple. Eftersmaken är förvånansvärt lång. En skvätt av vinet går ner i vår Pasta Vongole.


Pasta Vongole

2 pers

1 burk vongole-musslor (130 g)
1 st vitlöksklyfta, skivad
1/2 gul lök hackad
olja
1 dl vitvin
1 dl grädde
persilja
salt och peppar
några kötsbärstomater
pressad ciron

Fräs musslor, hackad vitlök och lök i oljan. Häll i vin och låt koka ca 2 min. Tillsätt grädden och koka ytterligare 2 min. Tillsätt persiljan och körsbärstomater. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Servera med pasta och nyriven parmesan.

lördag, november 17, 2007

2006 Hunter's Sauvignon Blanc Kãho Roa

Åter är vi sugna på fisk. I dag blir det stekt rödspättafilé med favoriten spaghetti limone. Något som vi hoppas ska matcha anabolavinet Kãho Roa från Hunter's Wines i Marlborough på Nya Zeelands sydö. Härifrån kommer många bra Sauvignon Blanc. Viner som många gånger kan matcha det bästa från Loire.

2006 Kãho Roa Sauvignon Blanc är knappast ett blygt vin. Doften är stor och överväldigande där lime dominerar men vi hittar också nässlor, krusbär, gräs, harsyra, nässlor, mynta och friskt hav. Konstigt nog inga svarta vinbärsblad dock. Smaken är något mindre men här kommer vinbärsbladen fram. De döljs dock nästan bakom all lime. Vinet har också en något salt smak utan att vara salt. Förstår ni vad vi menar?

Tillsammans med fisken och spaghettin som båda har hög syrlig citronsmak fungerar vinet utmärkt men det går inte att sticka under stol med att det här utan rätt mat hade varit klart ”over the top”.


Spaghetti Limone

2 pers

250 g spaghetti
1,5 citroner
1/2 dl hackad basilika
3 dl riven parmesan
1 dl olivolja
svartpeppar
salt

Koka spaghettin. Tvätta citronerna och strimla skalen från 1 citron mycket tunt. Pressa saften ur citronerna. Mixa saften med olivolja och den nyrivna parmesanosten. Smaka av med nymald svartpeppar och salt. Hacka basilikan grovt. Blanda såsen i den avrunna, nykokta spaghettin. Toppa med lite svartpeppar, den hackade basilikan och skalstrimlorna.

fredag, november 16, 2007

2006 d'Arenberg Riesling Sauvignon Blanc Roussanne Marsanne The Stump Jump

2006 d'Arenberg Riesling Sauvignon Blanc Roussanne Marsanne The Stump Jump
Vin som fått sitt namn efter en australiensisk plog som hoppar över stenar och stora rötter och som använts för att plöja upp många av vingårdarna i McLaren Vale. Druvblandningen i detta ljusgula vin är kanske inte den vanligaste och doften är ganska uppumpad och häftig. Vi hittar messmör och något godis som vi inte kan sätta namn på. Systembolaget skriver vingummi och det är nog bara att hålla med. Doften känns dock något exklusivare än smaken som är mineralig och vinet har en fet känsla i munnen. Syran är inte helt balanserad. Trots invändningarna är vinet gott och med tanke på priset ett bra köp som fungerar bra till dagens fiskrätt där bergtunga, purjo, och morötter gratinerats med grädde, sweet chilisauce, räkor och lagrad prästost.


Sweet chili-fisk

4 små bergtungafiléer eller annan fisk
2 morötter
10 cm purjolök
½ kg räkor med skal
2,5 dl grädde
3 msk sweet chili
3 dl smakrik riven ost
Olja
Salt
Vitpeppar

Smörj en form med olja. Lägg filéerna i bottnen. Skala och skär morötterna i slantar. Skär purjon i strimlor. Lägg morötter och purjo på fisken. Salta och peppra. Blanda grädde och sweet chili-sauce. Häll detta i formen. Gratinera i 175 grader i ca 15 minuter. Ta ut formen och sätt ugnen på grill. Lägg räkorna i formen och strö över osten. Gratinera tills osten smält och fått lite färg. Servera med grönsallad och kokt (eller pressad) potatis.

söndag, november 11, 2007

2000 Oremus Tokaji Szamorodni Sweet

2000 Oremus Tokaji Szamorodni Sweet


En gåsamiddag ska självklart avslutas med en äkta skånsk äpplekaka med hemlagad vaniljsås.

Jag hade lite beslutsångest om vilket vin vi skulle servera till detta och mina funderingar sträckte sig från friska till riktigt simmigt söta viner. Hittade inga bra svar på nätet men den långe Jugoslaven hade som vanligt besked att ge även om han själv aldrig ätit skånsk äpplekaka. Men jag förklarade ingredienserna och beskrev smaken och han var då ganska övertygad om att Oremus Tokaji Szamorodni Sweet skulle funka utmärkt. Och återigen som vanligt, hade han rätt. Tyvärr kunde han och familjen inte närvara vid middagen då de befinner sig i Italien där jag misstänker att de både äter och dricker gott.

Oremus Tokaji Szamorodni Sweet tilltalar de av gästerna som tidigare uttryckt tveksamhet för sött vin. Vinets doft domineras av torkade aprikoser och sultanrussin. Smaken är frisk och även här dominerar de torkade aprikoserna men en nyans av honung hittar också fram trots våra vid de här laget ganska uttröttade smaklökar.

Eftersom skånsk äpplekaka innehåller söt kavring och jag inte har hittat någon bra sådan i den här staden skickade morsan upp en från Carl Perssons Bageri på Råå. Den bästa kavringen sedan Witzells fantastiska variant av detta underbara bröd försvann för flera år sedan.


Skånsk äpplekaka

8 port

100 g rivet vitt bröd
100 g riven kavring
2,5 hg äpplemos
80 g smör
4 äpplen
½ dl socker
kanel

Smörj en ugnsfast form, ca 20x15x5 cm. Sätt ugnen på 200 grader. Stek riven kavring och vitt bröd i resterande smör och krydda med 2 msk socker och lite kanel. Skala äpplena, halvera och ta ut kärnorna. Skär i tjocka skivor, ca 2 cm. Lägg hälften av det stekta brödet i den ugnsfasta formen. Lägg hälften av äppelmoset ovanpå och sedan 2 av de skurna äpplena. Gör om proceduren en gång till, strö det resterande sockret på äpplena och grädda i ca 30 minuter. Servera kakan ljummen med vaniljsås.


Vaniljsås

8 port

5 dl grädde
2,5 dl mjölk
2 dl socker
1,5 vaniljstång, fröna
7 st äggulor

Koka upp hälften av sockret med mjölk, grädde och vanilj. Resten av sockret vispas till ett skum tillsammans med äggulorna. Blanda ihop allt och värm under omrörning över vattenbad tills det blir lagom tjockt.

2005 Marquis de Jouennes d'Herville Château de Chamirey Mercurey


Till gåsen provar vi också ett annat Pinot Noir vin från Bourgogne som fortfarande finns att köpa i några av bolagets butiker och bland de två alternativen till dagens fågel blev det här min favorit men båda vinerna var mycket bra.

I jämförelse finner jag 2005 Château de Chamirey Mercurey lite mindre inställsamt. Också här finns de klassiska Pinot kännetecknen som svagt blåröd färg samt doft och smak av hallon. Förutom detta hittar vi örter och vinbär i doften, körsbär och fat i smaken. Vinet är lite kryddigare och kärvare än Beaune du Château. Måste också tillägga att jag är ensam om att framhålla 2005 Château de Chamirey Mercurey som det bättre alternativet. Både Jen och gästerna sätter 2005 Beaune du Château Premier Cru främst.

2005 Bouchard Père & Fils Beaune du Château Premier Cru


Det klassiska vinet till gås är röd Bourgogne och eftersom dagens huvudrätt är gås på klassiskt vis med alla tillbehör dricker vi just det. Först ut är 2005 Beaune du Château Premier Cru som ingår i Sb:s ordinarie sortiment. Vinet doftar hallon och fat och är väldigt mjukt i munnen och här finns både hallon och jordgubbe.

Gåsen som kommer från Munka Ljungby blir perfekt och jag är ganska stolt över att jag själv lagat rubbet, från gåsen och rödkålen till svartvinbärsgelén och de inlagda asiegurkorna samt allt däremellan. Det enda som grämer mig lite är att äpplemoset glömdes i kylskåpet.

Extra uppskattat bland gästerna var mor Anitas sätt att laga brysselkål – koka först nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten och stek därefter i smör och honung. Filibabba!

Mormors underbara syltade Asiegurkor var bara ett fint minne men då jag kom över receptet blev sensommarens utmaning att försöka göra dessa fantastiska syrliga och kryddiga gurkor som stod på bordet hos mormor vid varje söndagsmiddag med fågel eller stek.

Receptet var inte speciellt svårt att följa men desto mer problem var det att hitta en del av ingredienserna, inte minst gurkorna. Ganska snabbt hittade jag frö på Weibulls på Sveavägen i Stockholm så nästa år blir det förhoppningsvis hemodlade gurkor. På Bondens marknad vandrade jag och Jen från stånd till stånd men ingen förstod vad jag talade om. Till slut hittade vi i ett stånd gurkor som var mycket lika Asiegurkor men med annat namn. Damen som sålde gurkorna hade dock precis sålt ett par kilo till en äldre dam från Östergötland som hade berättat att hon skulle sylta gurkorna. Jag förstod att jag hittat rätt och köpte det fanns kvar och gick hem och satte igång tillverkningen. Muskotblomma (som inte alls är en blomma) hittade jag på Kajsa Varg på Renstiernas. Mormors recept är avskrivet ordagrant.


Syltade Asiegurkor

5 st stora gurkor med ej för stort kärnhus
3 l vatten
3 tsk salt

Till lagen:
2 l god ättika
1,75 kg strösocker
15 g hel muskotblomma
25 g ingefära
7 g hel vitpeppar
3 bitar kanel

Beredning: Gurkorna skalas och skäras itu på längden. Allt inkråm gräves ut med en silversked och gurkhalvorna skäras itu på bredden. Vattnet kokas upp med saltet.Så många som få rum på ytan, lägges i och få koka tills de bli mjuka och klara. De tagas då upp med hålslev att läggas på dubbelt linne att rinna av. Ättika och sockret kokas upp med kryddorna, inknutna i en liten muslinslapp, till en lag. Då lagen ha stark kryddsmak, läggas gurkorna i och får ett uppkok. Gurkorna läggas sedan ned i en porslinskruka, och lagen silas över. Krukan täckes över med fyrdubbelt linne och en tallrik. Kryddorna tillvaratages.

Efter 3-4 dagar hälls lagen av och kokas tillsammans med kryddorna omkring 10 minuter. Den slås därefter upp att kallna och silas sedan över gurkorna. Kryddorna tillvaratages.

Efter 6 dagar upprepas samma kokning.

Den upprepas ånyo efter 8 dagar och gurkorna äro färdiga. Är lagen för stark bör man vid sista kokningen tillsätta lite vatten.


The Goose

Henriques & Henriques Madeira Finest Medium Dry 5 Years

Året största högtid för två skåningar är såklart Mårtens gås och år är det för första gången vi som står för matlagningen. Vi inleder traditionsenligt med svartsoppa och kråskorv som vi inte gjort själva utan köpt färdig på Lulles i Söderhallarna. All heder till dem, soppan och korven smakar utmärkt. Till den dricker vi Madeira Finest Medium Dry 5 Years, en halvtorr Madeirra. Jag har i stort sett ingen erfarenhet av denna dryck men det smakar mycket bra till soppan som närmast kan jämföras med flytande pepparkaka. Vinet doftar och smakar kanderade nötter och torkad frukt.

Crémant de Bourgogne Geisweiler

Eftersom Sb bara tog in Drostdy-Hofs utmärkta mousserande vin i begränsad upplaga i våras har vi saknat ett bra billigt bubbel. Nu finns dock Crémant de Bourgogne Geisweiler som är nästan lika bra. Vinet är gjort enligt det som numera inte får kallas Champagne- metoden om vinet kommer utanför Champagne. Cremant från Bourgogne får enligt reglerna innehålla 5 olika druvsorter och Geisweilers variant innehåller fyra av dessa. Blandningen består av 65% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 10% Gamay och 5% Aligoté. Vinet har en ganska fruktig doft och smakar Piggelin och citrus.

fredag, november 09, 2007

2005 Big House Syrah The Slammer


I dag blir det rustikt amerikanskt – både mat och dryck. Grillade cheeseburgare med sallad, majonnäs, lök, tomat, jalapenos, ättiksgurka och chillisauce och till det Syrah från Santa Cruz Mountains i Californien.

Vinet har en köttig och fruktig doft där björnbär är mest markant. Smaken är också den fruktig med mild peppar och svarta vinbär. Vinet kanske inte förhöjer smaken av maten och tvärtom men de känns ändå helt rätt tillsammans och vilket vin matchar egentligen rå lök och jalapenos?

söndag, november 04, 2007

Fleury Rosé Brut




Nyss hemkomna från några dagar i Helsingfors bankar vi ut varsin kycklingfilé, kryddar med färsk rosmarin och dricker Fleury Rosé Brut. Utmärkt roséchampagne som jag köpt som present till Jen i somras och som jag inte förrän i efterhand tog reda på några detaljer om. Jag missade därför att vinet är gjort efter biodynamiska odlingsregler. Något som hade diskvalificerat det i vanliga fall.


Jag har inget emot att folk tror på allt möjligt men jag är däremot inte beredd att ekonomiskt stödja några av dessa ovetenskapliga läror, oavsett om det kommer bra vin ut av dessa. Vilket det helt klart ofta gör enligt min ringa erfarenhet. Men att detta skulle ha något att göra med den antroposofiska odlingskalenden eller med djurskallar nedgrävda i vingårdarna och inte med den extra omsorg om vinrankorna som vinodlaren ger återstår att bevisa och innan det är gjort får antroposoferna klara sig utan mina pengar (när jag gör hemläxan och inte impulshandlar som i fallet med dagens vin).
Måste också ekänna att det i framtiden kommer att dyka upp mer biodynamiskt vin på den här bloggen. I källaren ligger t ex några flaskor Christmann-riesling. Anledningen till detta är densamma som i fallet med Fleury Rosé Brut, d v s dålig koll från min sida.


Fleury Rosé Brut från firma Fleury Père & Fils är gjort av Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier och doftar jordgubbe och smörkola. Smaken som är svagt bitter domineras av röda bär med hög syrlighet (lingon). Gott och mycket läskande och vinet funkar mycket bra ihop med kycklingen. Efter maten dricker vi en Pol Roger som i jämförelse visar upp en större elegans, mer brödighet, högre syra och utan den bitterhet vi hittar i Fleury Rosé Brut.




Kycklingschnitzel med rosmarin på ruccolabädd med hyvlad parmesan


2 port


2 kycklingfiléer
1 kruka hackad färsk rosmarin
Ruccolasallad
Parmesan
Salt
Peppar
Olivolja
Citronsaft


Lägg en kycklingfilé mellan två plastark och banka sen försiktigt ut filénmed t ex en brödkavel. Den ska bli ungefär 5 mm tjock. Gnid in den med olivolja, salta och peppra och strö lite finhackad färsk rosmarin över. Stek några minuter på var sida. Lägg ruccola på en tallrik. Droppa olivolja och citron över. Lägg kycklingen på salladen. Hyvla parmesan över.