Anpassad sökning

torsdag, augusti 30, 2007

2006 Saint Clair Pinot Noir


Det var längesedan vi åt köttfärslimpa och därför lätt att ge efter för ett plötsligt begär. Eftersom det var rea på kantareller i frukt och grönsaksståndet i Västra skogen när jag skulle köpa bananer att ha på jobbet blir det idag en köttfärslimpa med kantareller och kantarellsås. Till det en potatistårta och en enkel sallad och rårörda lingon. Potatistårtan kunde lätt ersättas med potatisgratäng. Det smakade ungefär likadant.

Vinet vi dricker till har jag skrivit om förut och Saint Clair Pinot Noir fungerar fint till maten. Vinet doftar kryddigt och körsbär och även i smaken dominerar körsbären. En viss ”kärnbitterhet” känns också liksom gräs men vinet är ganska mjukt.

Potatistårta
10-12 potatisar
matfett och ströbröd
2 -3 dl riven parmesan
4 ägg
2 dl creme fraiche
2 dl mjölk
salt
peppar
persilja

Värm ugnen till 225°. Skala och skiva potatisen mycket tunt. Smörj och bröa en rund ugnsfast form. Lägg i potatisskivorna och varva med riven parmesan, salt och peppar. Blanda ägg, creme fraiche och mjölk, . Häll blandningen över potatisen. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg som ett lock ovanpå potatisen. Grädda mitt i ugnen 45 - 60 minuter tills potatisen är mjuk. Ta ut formen och låt svalna något. Lossa kanterna med en kniv. Stjälp upp på ett fat. Klipp rikligt med persilja över tårtan innan serveringen.

Köttfärslimpa med kantareller
1,5 dl havregryn
2 msk potatismjöl
3,5 dl vatten
2 tsk salt
2 krm peppar
1 kg fläskfärs
2 ägg
2,5 dl kantareller
1 pkt bacon
3 msk smör

Blanda havregryn, potstisjöl och vatten. Rör i salt och peppar och låt svälla i 10 minuter. Stek svampen i smör. Arbeta i färsen, äggen och svampen i havreblandningen. Smörj en brödform och lägg hälften av baconen i bottnen. Lägg färsen i formen och resten av baconen på toppen. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

lördag, augusti 18, 2007

2005 Kerpen Riesling Auslese trocken Graacher Domprobst


Detta tyska vin har en härligt guldgul färg, svag doft där persika kan förnimmas och en torr och frisk smak av persika och relativt svag men balanserad syra. Jen nämner också krusbär. Efterhand som vinets temperatur stiger träder också en svag men tydlig päronsmak fram. Vinet är mycket gott.

Vi dricker Kerpen Graacher Domprobst Riesling Auslese trocken 2005 till en kall avocadosoppa med räkor och pepparrot. Till det äter vi baguette med smör och härlig långlagrad cheddarost.

Kall avocadosoppa med räkor och pepparrot

4 port

3 mogna avocados
0.5 l hönsbuljong
2 dl crème fraîche
0,5 kg oskalade räkor
2 msk riven pepparrot
2 msk finhackad dill
citron
salt
peppar

Dela, kärna ur och gröp ur avocadon. Kör den i mixer tillsammans med buljongen. Tillsätt crème fraiche, men spara 1/2 msk per person. Kör mixern ytterligare en liten stund till soppan är helt slät.Smaka av med citronsaft, salt och peppar, späd med lite vatten om soppan blivit för tjock. Ställ kallt 1-2 timmar före servering. Skala räkorna och hacka dem. Blanda dem med dill, pepparrot, resten av crème fraichen och lite svartpeppar från kvarn. Servera blandningen i soppan.

onsdag, augusti 15, 2007

2004 KWV Roodeberg

Ett hastigt beslut att det behövs vin att dricka till dagens spaghetti bolognese gör att temperaturen på vår KWV Roodeberg 2004 tyvärr är några grader för varm.

Vinet doftar ek och vanilj från fatlagringen och har också smak av densamma men även av röda sommarbär (jag lutar åt svarta vinbär men Jen tycker att det är mer åt björnbärshållet) och ny läderjacka . Tyvärr är alkoholhettan alltför dominerande, vinet håller 14,5 % alkoholhalt, men det kan såklart bero på den något för höga serveringstemperaturen.

Roodeberg är en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz och Ruby Cabernet och proportionerna, som är hemliga, varierar mellan olika årgångar. Vinet skapades för 50 år sedan av Dr Charles Niehaus, en mycket betydelsefull person i Sydafrikas vinhistoria och har fått sitt namn från de i skymningen rödskimrande bergen i Paarl. Roodeberg var det första sydafrikanska vinet på Sb efter apartheids avskaffande.

Köttsåsen vi äter till är gjord med rökt fläsk, kycklinglever och rött vin och det är en helt annan upplevelse än vad men får av en klassisk svensk köttfärssås.


Bolognese

4 port

Smör
180 g rökt sidfläsk
1 st finhackad gul lök
1 st finhackad morot
1 st finhackad blekselleristjälk
400 g nötfärs
150 g kycklinglever
1 st köttbuljongtärning
1 burk coctailtomater
3 dl rött vin
1,5 dl vatten
1 tsk färskriven muskot
2 st vitlöksklyftor

Fräs först fläsket i lite smör. Tillsätt de finhackade grönsakerna och fräs vidare på svag värme. Rör om då och då i ungefär tio minuter. Öka värmen och tillsätt färsen tillsammans med kycklinglevern. Se till att alla klumpar fördelas ordentligt.Häll i vinet, buljongtärningen, tomaterna och vatten. Riv i muskot och pressa i vitlök. Sjud i flera timmar, gärna tre-fyra. Servera med spaghetti och riven parmesan.

lördag, augusti 11, 2007

2006 Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé

Vi har druckit alldeles för lite rosé i sommar men den har är definitivt favoriten bland sippviner tätt följd av Puycheric Syrah. Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé doftar av nässlor, röd frukt och krusbär och smakar jordgubb och hallon. Mycket gott som drinkvin men knappast att rekomendera till mat.

torsdag, augusti 09, 2007

2005 Michele Chiarlo Nivole


Jag har bestämt mig för att försöka göra den perfekta Pavlovan och i dag är det dags för ett nytt försök. Den här gången blir det en chokladvariant med hallon. Den kanske är lite väl söt för Nivolen men chansningen gick hem ganska bra ändå. Ska ta mig en funderare på vad för vin som funkar allra bäst till denna magnifika (men ganska lättlagade) dessert.


Choklad-Pavlova

6 äggvitor
300g strösocker
3 msk siktad kakao
1 tsk rödvinsvinäger
50g mörk choklad, finhackad

5 dl vispgrädde
500g halllon
2-3 msk hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 180 °C. Vispa äggvitorna till ett fast (men inte hårt) skum. Rör ner sockret. Sätt sedan i rödvinsvinägern, kakao och choklad och vänd bara om allt försiktigt så inte luften går ur smeten. Ös upp smeten så den blir en cirkel med ca 20 cm i diameter. Ställ in den i ugnen, och vrid sedan ner temperaturen till 150 °C. Grädda i 75 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt pavlovan stå kvar och svalna där. Den gör att den förblir seg. Vispa grädden. Vänd sedan pavlovan upp och på ett kakfat. Ös upp grädden ovanpå. Strö över den hackade chokladen och hallonen.

2005 Domaine Laffourcade

2005 Domaine Laffourcade

Till huvudrätten som består av halstrad torskrygg med sjösparrispotatis, dricker vi ett vitt vin från Savenires i Loiredalen på druvan chenin blanc. Vi är oense om vinet som jag tycker är mycket friskt och gott och har en svag smak av äpple (är det cidern som lurar in mig på detta spår?) men som Jen inte gillar alls. Maten blev bra trots att jag glömde pepparroten... Det blev lite torsk över så vi får hitta på något med den och använda pepparroten då istället.


Sjösparrispotatis (version)

4 port

500 g kokta kräftor med skal
1 morot
1/2 gul lök
1 liten bit rotselleri
2 msk tomatpuré
2 msk smör till stekning
1 tsk dillfrö
5 dl fiskbuljong
2 dl ljus öl
12 sparrispotatisar
salt och vitpeppar
kantareller
pepparrot

Sätt ugnen på 110°C. Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna åt sidan. Skär morot, gul lök, och rotselleri i små tärningar. Fräs kräftskal och grönsaker och tomatpuré i smör i en kastrull på svag värme. Tillsätt dillfrö och späd med buljong och öl. Låt sjuda 10 min och ställ åt sidan. Sila när buljongen är kall. Skiva potatisen tunt och slå den kalla buljongen över. Koka upp och låt koka ca 5 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Smaka av med salt och peppar. Garnera med kräftstärtar, dill, de stekta kantarellerna och riven pepparrot.

Torsken

800 g torskrygg, skuren i 4 portionsbitar

Halstra torsken i smör så att den får fin färg. Lägg över den i en ugnsfast form. Baka torsken i ugn ca 10 min.

2005 Famille Dupont Cidre Bouche Fermier


Till förrätt äter vi crêpes med kantareller och dricker en cider som legat i källaren i ett år. Sb säger som vanligt att den ”vinner ej på lagring” vilket är helt fel. Den jästdoft och smak som fanns förut är i stort sett helt borta och cidern doftar äpple och stall. I smaken hittar vi moget äpple. Pannkakorna till crêpesen gör vi p g a Jens laktosintollerans på Oatleys pannskakssmet gjord av havre.


Crêpes med portvinsstuvade kantareller

8 st

250 g kantareller
1 dl vispgrädde
1 msk hackad lök
2 msk rött portvin
2 tsk beurre manié
1 msk smör
riven västerbottenost

Grädda ljusa, mycket tunna crepes på måttlig värme. Fräs svampen med den hackade löken på hög värme. När svampen börjar koka i sin egen vätska, tillsätt grädden och låt sedan sjuda några minuter tills grädden kokat ut och börjar tjockna. Klicka ned beurre manié under vispning längs botten tills stuvningen fått slät, blank konsistens.Avsluta med portvinet, smaka av med salt och lite nymald peppar och låt mogna ytterligare 2 minuter på svag värme. Lägg upp crepen på en arbetsbänk och lägg på en stor matsked fyllning, varm eller rumstempererad. Rulla samman crepen och vik in ändarna så att de inte bränns vid under gratineringen. Lägg över i en ugnsfast form. Strö över lite riven ost, till exempel Västerbotten och gratinera några minuter i stark övervärme.

1994 Dr Pauly Bergweiler Erdener Herrenberg Riesling Auslese

1994 Dr Pauly Bergweiler Erdener Herrenberg Riesling Auslese
Vännen och arbetskamraten Madelene och hennes man Björn är på väg att lämna Stockholm (i morgon faktiskt) för att flytta till sitt nybyggda hus i Blekinge och vi firar av dem med en middag som inleds med en flaska Dr Pauly Bergweiler Erdener Herrenberg Riesling Auslese 1994. Ett vin jag skrivit om förut och som det ännu finns några flaskor kvar i källaren. Vinet är mycket gott. Doftar mineral och persikor och är som en smekning i gommen.

tisdag, augusti 07, 2007

2002 Thierry et Pascal Matrot Meursault

2002 Thierry et Pascal Matrot Meursault

Meursault är en liten by i södra delen av Côte d'Or i Bourgogne och därifrån kommer riktigt bra vita viner som funkar lika bra till lättare kötträtter som till elegant fisk med feta tillbehör.

Meursault 2002 från Thierry et Pascal Matrot doftar fat, nöt och smör och är sammetsmjukt men har hög syra och även i smaken hittar vi fat och nöt men också citrus. Tyvärr är citrussmaken lite väl intensiv och det är enda kritiken vi har mot detta mycket goda vin som vi dricker till favoriten västerbottengratinerad sjötunga med en svensk variant av spaghetti limone och ärtor.


Västerbottensgratinerad rödtunga
4 port

600 g rödtungsfilé
2 dl riven västerbottenost
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl vitt vin
1/2 tsk strösocker
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Sätt ugnen på 225°C. Börja med såsen. Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg. Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat. Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Rulla ihop och lägg rödtungsfiléerna i en välsmord ugnsform (dela dem pålängden om de är stora). Slå på gräddsåsen och strö över osten. Gratinera i ugn i cirka 10 minuter.


Svensk spaghetti Limone

4 port

500 g spaghetti
2 citroner
150-200 g västerbottenost
1½ dl olivolja
svartpeppar från kvarn
havssalt

Koka spaghettin enligt anvisningen på paketet. Tvätta under tiden citronerna och strimla skalen från citron mycket tunt. Pressa ur saften ur citronerna. Blanda saften med olivolja och den nyrivna västerbottenosten. Osten löser sig och såsen blir tjock och krämig. Smaken ska vara lätt syrlig. Smaka av med nymald svartpeppar och salt. Blanda såsen i den avrunna, nykokta spaghettin. Toppa med lite svartpeppar och skalstrimlorna.


lördag, augusti 04, 2007

2005 Cidre Brut Christian Drouin

Dagen efter augustinyheterna släppts öppnar vi en flaska Cidre Brut Christian Drouin 2005 för att se om det är värt att lagra de andra jag köpt - vilket det absolut är. Redan den stora doften av stall avslöjar att detta är en riktigt bra cider. Smaken är helt torr men har ändå söta inslag och även här återfinns en hel del stall men också givetvis mogna äpplen. Mycket gott!

onsdag, augusti 01, 2007

2001 Sipp Mack Gewurztraminer

2001 Sipp Mack Gewurztraminer

Inhandlat i Helsingör där vi gömt oss för regnet på ett litet smörrebrödställe och ätit sill och leverpastej och druckit öl. Vinet som dricks till ost från Möllans i Malmö är ganska friskt även om jag önskat mig en aning mer av detta, smakar och luktar rosor och parfym men utan att det blir helt dominerande.

2005 Michele Chiarlo Nivole

2005 Michele Chiarlo Nivole

Till dessert tar vi fram några flaskor Nivole och äter en enastående god pavlova som morsan har hjälpt till att få perfekt med marinerade röda vinbär från trädgården . Även detta vin har jag skrivit om tidigare och till lite syrliga desserter (förra gången hade vi en rabarberpaj) är det ett mycket bra val.

Pavlova med marinerade vinbär

4 äggvitor
knappt 2 1/2 dl strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk Maizena
1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1 l röda vinbär

Sätt ugnen på 180°C.Vispa äggvitorna till ett fast (men inte hårt) skum. Rör ner sockret. Sätt sedan i vitvinsvinägern, Maizena och vaniljsocker, och vänd bara om allt försiktigt så inte luften går ur smeten. Ös upp smeten så den blir en cirkel med ca 20 cm i diameter. Pavlovan behöver inte bli perfekt rund, det viktiga är att den blir tjock och kladdig i mitten, inte platt och hård. Ställ in den i ugnen, och vrid sedan ner temperaturen till 150°C. Det gör att pavlovan först får en chock av hettan och blir hård på ytan, medan innanmätet gräddas mer långsamt och blir kladdigt. Grädda i en timme och en kvart, 75 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt pavlovan stå kvar och svalna där. Den gör att den förblir seg.

Marinera vinbären i sockerlag (1 dl socker kokas ihop med 1 dl vatten) smaksatt med saft och skal från en lime. Vispa grädden. Vänd sedan pavlovan upp och ned på ett kakfat, så att den knapriga ytan hamnar underst. Ös upp grädden ovanpå. Den kommer delvis att sjunka in i den sega marängen. Lägg de marinerade vinbären på grädden.

2004 Rancho Zabaco Zinfandel


Tidigare på vår skånesemester grillade vi förkokta spare ribs med ugnsstekta nypotatis och bbq-sås. Till detta drack vi favoriten Cline men eftersom jag skrivit om detta vin tidigare gör jag inte det nu. Vill bara poängtera att med tanke på priset måste detta vara sb:s bästa grillvin för marinerat kött.

Dagens grillkött är entrecote i bit som har marinerats i ett dygn i japansk soya, honung, olja och färsk stark chili och ligger på grillen under lock i närmre två timmar. Det blir supergott och severas med bernaisesmör, kokt nypotatis och sallad med grillad paprika, galia- och cantaloupemelon.

Vinet är fruktigt och smakar och luktar blåbär och björnbär utan att doften eller smaken av sylt tar överhanden. Fungerar utmärkt till det grillade oxköttet men med tanke på priset tror jag att Cline fortfarande ligger etta på min Zinfandel-grill-lista.




Bearnaisesmör

8-10 portioner

200 g normalsaltat smör
2 msk finhackad körvel
3 msk finhackad persilja
3 msk finhackad dragon
1/2 tsk rödvinsvinäger
svartpeppar ur kvarn
eventuellt salt

Vispa ihop smör, körvel, persilja, dragon och rödvinsvinäger tills smöret blir vitt och fluffigt.Smaka av med svartpeppar och eventuellt lite salt. Låt stelna i kylskåp.

2006 Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve

2006 Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve

Till förrätt äter vi en soppa gjord på färsk vit sparris och äpplen. Soppan är god men tyvärr smakar den alltför lite av de syrliga sommaräpplena från trädgården på Råå. För testa att utöka mängden äpplen nästa gång, soppan är helt klart så god att den är värd att laga fler gånger. Till detta dricker vi Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve och kombinationen är riktigt bra. Vinet doftar mycket lite men äpple kan urskiljas. Smaken är också ganska diskret men med ganska hög syra.


Sparrissoppa med äpple

8 portioner

600 g vit sparris
4 syrliga äpplen
2 msk smör
1,5 l buljong
Salt
Vitpeppar
4 dl vispgrädde
32 räkor
Dill till garnering

Skala sparris och äpple och koka tills de mjuknat (ca 10 min).
Fräs sparris och äpple i smör i en kastrull. Späd med buljong och sjud några minuter. Smaksätt med salt och nymald vitpeppar och mixa soppan slät.Vispa grädden och lägg i tallrikar. Häll soppan över. Dekorera med räkor och dill.

2004 Vinea Corvina Veronese

2004 Vinea Corvina Veronese

Till buffén från Piazza i Helsingborg som består av; parmaskinka, salami, mortadella, olika inläggningar med kapris, soltorkad tomat, kronärtskocka, vitlök, grillad paprika, zucchini & oliver, bresaola på en bädd av ruccola med hyvlad parmesan, astasallad,kycklingfilé på spett med italiensk potatissallad, parmesan med balsamico, pecorino, grissini och bröd har jag köpt både vitt och rött vin. Båda funkar utmärkt till maten och verkar uppskattas av gästerna men som brukligt är i går det åt mer rött än vitt. Givetvis valde jag med tanke på matens geografiska influenser två italienska viner. Det vita, som tidigare omnämnts här på bloggen var le Vele Verdicchio dei Castelli di Jesi 2006 och det röda Corvina Veronese 2004. Det senare ett mjukt vin med doft av röda bär och gräs. Även smaken innehåller detsamma och är aningen kryddigt med en diskret ton av vanilj. Fungerar utmärkt till buffén (även om jag personligen tycker jag att verdicchion matchar maten bäst) men tror att det till fågel kommer ännu mer till sin rätt. Ska undersökas när jag kommer hem till Stockholm.

Buffématen från Piazza kan varmt rekommenderas om det är större kalas på gång och man inte orkar laga själv. Priset är moderat och allt smakar utmärkt med undantag av potatissalladen som är så salt att den är nästintill oätlig. Det kan givetvis inte vara meningen att det ska smaka så utan måste vara resultat av någon form av olycka.

Pol Roger Brut Réserve

Pol Roger Brut Réserve

Vi inleder släktkalaset med att dricka Pol Roger Brut Réserve. Doften är brödig med inslag av choklad och även i smaken hittar jag choklad men framför allt päronmer. Vint är friskt och gott och det känns extra festligt att dricka ur magnumflaska. Det är dessutom jättetrevligt att träffa släkten från farsans sida. Det händer inte allt för ofta.