Anpassad sökning

torsdag, september 06, 2007

2005 Antonin Rodet Savigny-lès-Beaune

2005 Antonin RodetSavigny-lès-Beaune

Såg att lokala handlaren hade kålrabbi hemma och Jen hade köpt kronärtskocka. Så det fick bli både förrätt och varmrätt i går. Kronärtskockorna fylldes med svamphack smaksatt med citron och till det en persiljepesto. Mycket gott! Till varmrätt varsin lövbiff med citronglaserade rotfrukter (jag vet att kålrabbin inte är en rotfrukt utan ett kål) och en gräddig senapssås. Såsen är bara med grädde urvispad stekpanna, några teskedar senap (jag använder en blandning av dijon och sötstark svensk), salt och peppar. Till detta provar vi en av de på Sb nysläppta Borgognerna i den lite lägre prisklassen. Savigny-lès-Beaune 2005 från Antonin Rodet har en något knuten doft men vi förnimmer körsbär och choklad. Vinet har hög syra och smak av något omogna eller syrliga röda bär som hallon, körsbär och lingon.

Gratinerade kronärtskocksbottnar med persiljepesto

2 port
2 skockor
50 g färska champinjoner
1/2 finhackad schalottenlök
1/4 dl olivolja
1/4 dl ströbröd
salt och vitpeppar
färskpressad citron

Skär av över- och underdelen på skockorna, bryt av de yttersta bladen och koka skockorna genast (räkna med 30-40 minuter, känn efter med sticka att de är mjuka). Gröp ur "skägget" när skockan svalnat. Tärna champinjonerna. Låt löken smälta i oljan. Lägg i svampen och ströbrödet. Smaka av med salt, peppar och citron till hög, lite syrlig smak. Lägg upp röran på skockbottnarna och gratinera 15 minuter i 225 grader.

Persiljepesto
1/2 dl finhackad persilja
1 liten hackad vitlöksklyfta
25 g riven parmesanost
1/2 dl god olivolja

Kör persilja, vitlök, parmesan och olivolja i mixer till en grön sås. Servera till de ljumma skockorna.


Citrusglacerade rotfrukter

2 port

1 kålrabbi
1 morot
1 palsternacka
rivet skal av 1 lime
rivet skal av ½ citron
smör
peppar

Skala och skär rotfrukter och kålrabbi i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten till bitarna blir nätt och jämt mjuka. Fräs grönsakerna och citron- och limezest i smöret. Krydda med peppar och eventuellt mer salt.

Inga kommentarer: