Anpassad sökning

lördag, september 15, 2007

1998 Tahbilk Shiraz


Australiensisk shiraz dricker vi inte så ofta men om vi kan hitta fler som smakar som denna ganska långlagrade variant så tackar vi inte nej. Shiraz/syrah har annars inte tillhört mina favoriter, kanske för att jag drukit utan mat till och jag har väldigt ringa erfarenhet men Tahbilk Shiraz 1998 är mycket gott tillsammans med dagens dovhjortgryta med stekta kantareller och pressad potatis. Vinet är mycket mörkt rött och doftar körsbärspraliner och plommon. Också i smaken återkommer plommon och körsbär men nu känns bären mer naturella än i doften. Vinets syra är frisk och tanninerna ganska mjuka. Tillsammas blir dagens mat och dryck det bästa vi avnjutit på mycket länge. Det kommer definitivt bli mer Shiraz/syrah framöver!

Det är knappt vi orkar desserten men också den är mycket god. Ett alternativ till smulpaj – godare och lika lättlagat.

Dovhjortgryta

4 port

Ca 1 kg stek av dovhjort
2 gula lökar
2 morötter
25 g smör
2 msk viltfond
1-2 msk vetemjöl
2 lagerblad
4 enbär
Salt och peppar
3 dl grädde (Jen´s laktosintollerans gör att vi använder Oatleys havregrädde)
3 msk gelé
200-300 g kantareller
1 hackad schalottenlök
2 msk smör

Skär köttet i stora tärningar och bryn omsorgsfullt, 10-15 minuter, i smöret i stekpanna på hög, men inte högsta värme. Rör om då och då. Skala och tärna lök och morötter grovt och låt bryna med i pannan. Pudra över 1-2 msk vetemjöl, rör om och bryn ytterligare någon minut. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädde, lagerblad, viltfond, enbär och gelé. Sjud så länge du orkar vänta. Smaka av och servera med kantareller frästa i smör med hackad schalottenlök och pressad potatis.



Ciderkokta äpplen under vaniljsmulor

4 port


1 kg äpplen
2 msk citronsaft
3 msk strösocker
1 tsk malen kanel1 liten nypa malda kryddnejlikor
60-80 g russin
2 dl äppelcider

Lägg russinen i lite äppelcider en stund innan tillagningen. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda ihop socker, kanel, nejlikor, citronsaft samt äppelcider och koka upp. Lägg ner äppelklyftorna och låt dem puttra sakta tills de känns mjuka men inte mosiga. Blanda ner de blötlagda russin och häll upp alltsammans i en gratängform.

Vaniljsmulor

100 g vetemjöl
60 g smält smör
50 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
Rostade mandelspån

Rör ihop ingredienserna med elvisp så de blir smulor. Fördela smulorna på äpplena och grädda på 200º i ca 15-20 minuter, sätt gärna på övervärme de sista minuterna så smulorna blir krispiga. Strö över de rostade mandelspånen. Servera med vaniljglass eller vispgrädde.

Inga kommentarer: