Anpassad sökning

torsdag, augusti 09, 2007

2005 Famille Dupont Cidre Bouche Fermier


Till förrätt äter vi crêpes med kantareller och dricker en cider som legat i källaren i ett år. Sb säger som vanligt att den ”vinner ej på lagring” vilket är helt fel. Den jästdoft och smak som fanns förut är i stort sett helt borta och cidern doftar äpple och stall. I smaken hittar vi moget äpple. Pannkakorna till crêpesen gör vi p g a Jens laktosintollerans på Oatleys pannskakssmet gjord av havre.


Crêpes med portvinsstuvade kantareller

8 st

250 g kantareller
1 dl vispgrädde
1 msk hackad lök
2 msk rött portvin
2 tsk beurre manié
1 msk smör
riven västerbottenost

Grädda ljusa, mycket tunna crepes på måttlig värme. Fräs svampen med den hackade löken på hög värme. När svampen börjar koka i sin egen vätska, tillsätt grädden och låt sedan sjuda några minuter tills grädden kokat ut och börjar tjockna. Klicka ned beurre manié under vispning längs botten tills stuvningen fått slät, blank konsistens.Avsluta med portvinet, smaka av med salt och lite nymald peppar och låt mogna ytterligare 2 minuter på svag värme. Lägg upp crepen på en arbetsbänk och lägg på en stor matsked fyllning, varm eller rumstempererad. Rulla samman crepen och vik in ändarna så att de inte bränns vid under gratineringen. Lägg över i en ugnsfast form. Strö över lite riven ost, till exempel Västerbotten och gratinera några minuter i stark övervärme.

Inga kommentarer: